Katolikus fordulat az USA Legfelsőbb Bíróságán?

2020. szeptember 28. 18:25

Mélyen hívő katolikus, hétgyermekes családanya Donald Trump elnök jelöltje az USA Legfelsőbb Bíróságának megüresedett bírói posztjára. Amy Coney Barrett megválasztása esetén a nemrég elhunyt liberális bírónő, Ruth Bader Ginsberg utódja lenne, ami komolyan befolyásolhatná az ország egyik legfontosabb hatalmi tényezőjének számító testület által követett ideológiai irányvonalat.

2020. szeptember 28. 18:25
null

Amellett, hogy következetesen konzervatív értékeket vall, és aszerint is él,  barátságos és nagyvonalú személyként írják le a róla szóló beszámolók Amy Coney Barrettet. Az amerikai államfő szombaton nevezte meg a katolikus jogásznőt jelöltjeként a nemrég elhunyt Ruth Bader Ginsberg bírónő megüresedett helyére. 

Barrett egy indianai kisvárosban él családjával. Hét gyermeke közül kettő örökbefogadott, egyiküket 2005-ben, a másodikat pedig a 2010-es földrengés után adoptálták Haitiről. A Notre Dame katolikus egyetemen végezte jogi tanulmányait, és itt is tanított 2017-ig. Gyakorló katolikus, és szoros szálak fűzik a People of Praise elnevezésű karizmatikus gyülekezethez. Ez utóbbi saját jellemzése szerint ugyan hivatalosan ökomenikus, valójában a katolikus megújulási mozgalomhoz kapcsolódik, és tagságának 90 százaléka is a római egyház híve.

Barrett figyelemre méltó jogi karrierje mellett is alapvetően a hagyományos családi szerepek hívének vallja magát.  

Miközben Ginsburg a feminista mozgalmak ikonikus támogatójának számított, Barrett nem egyszerűen konzervatív, hanem mélyen hívő katolikus is egyben, aki alapvetően

ellenzi a terhességmegszakítást, ahogyan az azonos neműek házasságát is, emellett pedig a fegyvertartási jog védelmezőjeként ismert.

A demokraták, illetve a baloldali-liberális értelmiség és véleményformálók számára mindent egybevetve az jelenti az alapvető problémát, hogy Barrett nyíltan vállalt keresztény hite befolyással lehet majd munkájára is, ha megválasztják a Legfelsőbb Bíróság testületébe.  A Notre Dame egyetem professzoraként Barrett egyszer úgy jellemezte a jogászi karriert, mint  „eszközt” „Isten országának felépítéséhez” - idézi fel a Deutsche Welle. 

Demokrata körökben már az is nagy felzúdulást váltott ki, amikor Trump elnök 2017-ben a szövetségi fellebbviteli bíróság tagjának jelölte a bírónőt. Az akkori szenátusi meghallgatás során Dianne Feinstein demokrata szenátor Barrett szemére vetette, hogy beszédeiből erősen kihallatszik a katolikus dogma hatása. A jogászprofesszor válaszában elismerte, hogy

komolyan veszi katolikus hitének tételeit, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy felekezeti hovatartozása nem fogja befolyásolni őt bírói kötelezettségei teljesítése során.

A demokrata szenátornő kritikája azóta szinte mémmé erősödött, de érdekes módon Barrett híveinek a körében: a "The dogma lives loudly within you" mondatot bögréken és pólókon is megörökítették. 

Az nem teljesen világos, hogy a terhességmegszakítással kapcsolatban milyen álláspontot képvisel majd Barrett megválasztása esetén. Feminista csoportok már előre azzal riogatnak, hogy a katolikus jogász megválasztása után azon fog dolgozni, hogy érvénytelenítse a Legfelsőbb Bíróság 1973-as döntését, amely kimondta a nők terhességmegszakításhoz fűződő jogát. Barrett ehhez képest úgy nyilatkozott még 2016-ban a kérdéssel kapcsolatban, hogy a terhességmegszakítások jogszerűségét „lényegében” fenntartaná, ugyanakkor a jelenleginél sokkal szigorúbban korlátozná. 

Trump szuperlatívuszokban nyilatkozott a jogásznő kvalitásairól, és már 2018-ban is a potenciális jelöltek egyikének tartotta, amikor szintén üresedés történ a Legfelsőbb Bíróságon. Barrett mostani jelölésével elsősorban a republikánus konzervatív szárny tagjainak körében számíthat támogatottsága erősödésére. Emellett azonban attól a körülménytől, hogy női jelöltet állított, egyes liberális szenátorok szavazatának megnyerését is várja, akik ennek köszönhetően talán könnyebben el tudják fogadni Barrette-t Ginsburg utódjaként – mutat rá a Deutsche Welle. 

Az biztos, hogy

Barrett megválasztásának rövid és hosszabb távon is komoly hatása lehet.

Egyfelől a Legfelsőbb Bíróság ideológiai beállítódására gyakorolhat mélyebb hatást egy ilyen markánsan konzervatív és katolikus személy megválasztása, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a testület bírái élethosszig tartó mandátummal rendelkeznek. Emellett azonban közvetlenebb politikai következményei is lehet, mivel nem példa nélküli, hogy a Legfelsőbb Bíróság bíráinak kinevezése a republikánusokat erősítette. A Mandineren nemrégen megjelent interjújában például lya Shapiro, a Cato Intézet alkotmányjogi központjának vezetője kifejtette, hogy 2016-ban például az Antonin Scalia konzervatív legfelsőbb bíró halála következtében előállt üresedés miatt nyerhetett választást Trump. 

Joób Kristóf

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. október 25. 14:26
Ez a Coney Barrett asszony egy nem semmi darab - az ember a részletek ismerete nélkül is tiszteletet érez. Isten segítse, hogy sokáig és jó erőben tegye a dolgát!
catalina9
2020. október 25. 14:26
Katolikus fordulat az USA Legfelsőbb Bíróságán?" a zsidó fordulat után, ideje volt már...
Csigorin
2020. október 20. 16:06
nem igazan ertem miert mas ha valakit a katolikus hite befolyasol mint ha egy masikat a liberalis vilagnezete?
Párhuzamos különvélemény
2020. október 08. 17:25
Azt megerősítésnek vesszük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!