Megkezdődtek a parlamenti választások a háború sújtotta Szíriában

2020. július 19. 08:38

Most először választanak a lázadók egykori erősségeiben is.

2020. július 19. 08:38

Megkezdődött vasárnap reggel a parlamenti választás a háború sújtotta és gazdasági válságban fuldokló Szíria területének több mint 70 százalékán, ahol Bassár el-Aszad elnök megerősítette a hatalmát.

A több mint 380 ezer emberéletet követelő és milliókat földönfutóvá tévő, elégedetlenségi mozgalomból polgárháborúba torkollott konfliktus 2011. évi kezdete óta most tartanak harmadszor törvényhozói választásokat az arab országban.

Több mint 7400 választóhelyiség nyílt meg helyi idő szerint 7 órakor a kormány ellenőrzése alatt lévő területeken – közölte a választási bizottság. Most először választanak a lázadók egykori erősségeiben is. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 18 óráig tartanak nyitva.

A 2016. évi választásokon a 9 millió szavazásra jogosult 57,56 százaléka járult az urnákhoz.

A mostani választáson az 1658 képviselőjelölt között sok az üzletember.

Terrortámadások

A szavazás előtti napon egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült, miután felrobbant két pokolgép egy mecset közelében Damaszkusz déli peremvárosában – jelentette a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.

Feltehetően az Aszadhoz kötődő Baász párt fog nyerni

A 250 fős törvényhozás megválasztásáért négyévente tartott voksolást rendszerint az országot fél évszázada irányító és Bassár el-Aszadhoz szorosan kötődő Baász párt nyeri meg, miközben az ellenzék többsége száműzetésben vagy a felkelők kezén lévő területeken él.

Koronavírus-járvány

A választást eredetileg áprilisra tűzték ki, de a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztották. A SARS-CoV-2 nevű vírus 496 embert fertőzött meg Szíriában, az általa okozott Covid-19 betegségbe pedig 25 ember halt meg hivatalos adatok szerint a kormány kezén lévő régiókban.

Az utóbbi hónapokban szabadesésben zuhan a gazdaság, a pénz páratlan mértékben leértékelődött. Az ENSZ szerint a lakosság 80 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2020. július 19. 16:02
Úgy látszik csak gyorsabban ölték a terroristákat, mint ahogy a CIA kiképezte őket.
hlaci83
2020. július 19. 13:24
Vannak népek akik, nem érettek meg az évszázadok alatt a demokráciára. Ezt nem lehet egyik napról a másikra bevezetni, ez egy folyamat. Arrafelé pedig a demokrácia... Amivel nem is lenne baj, ha nem jönnének szétcseszni Európát.
Bitrex®
2020. július 19. 10:07
Kedves migránsok, menekültek. Tessék hazatérni, és részt venni a demokratikus választásokon, és annak eredményét akceptálni. Szíria vár benneteket, az országot újjá kell építeni, ahogy mi is tettük a háborúk után. Nyugaton úgyis csak másod-, harmadrangú senkik maradtok, beilleszkedni sosem fogtok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!