Orbán Viktor levele Jimmy Carternek

2019. október 01. 16:43

A magyar nép sosem felejti el annak az amerikai elnöknek nevét, aki visszaszolgáltatta a Szent Koronát hazánknak – írta a magyar kormányfő.

2019. október 01. 16:43

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte fel 95. születésnapján Jimmy Carter korábbi amerikai elnököt.

Megannyi kiemelkedő alak és név található a magyar történelem lapjain, olyan emberek nevei, akik figyelemre méltó és nemes cselekedeteket hajtottak végre Magyarországért és a magyar nemzetért. Biztosíthatom arról, hogy a magyar nép sosem felejti el annak az amerikai elnöknek nevét, aki visszaszolgáltatta a Szent Koronát hazánknak, a remény sugarát hozva ezzel a vasfüggöny sötét árnyékába” – írta a miniszterelnök, hozzátéve: „úgy hiszem, hogy az Ön döntése nem csupán a politikai bátorság szép megnyilvánulása, hanem egyszersmind a transzatlanti kapcsolataink iránti elkötelezettségének bizonyítéka volt”.

Magyarország népének nevében engedje meg, hogy személyes jókívánságomat fejezzem ki 95. születésnapja alkalmából. Isten áldja és tartsa meg jó egészségben még hosszú évekig” – írta Orbán Viktor.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2019. október 01. 20:49
Nagyszerű államférfiúi köszöntés! Sok ostoba, ti pedig keressétek meg a böszme táncikálását miniszterelnökként a neten. Na, az való nektek, azt még értitek is!
tevevanegypupu
2019. október 01. 20:37
A 20. század utolsó harmadában az Egyesült Államokból visszatért korona sokoldalú vizsgálatára kerülhetett sor. Az USA a koronát a Rákosi-rendszer számára nem volt hajlandó átadni, és az 1956-os forradalom és a prágai tavasz 1968-as leverése miatt fagyos amerikai–magyar külpolitikai kapcsolatok következtében csupán a hetvenes években kerülhetett szóba a koronázási ékszerek visszaszolgáltatása. Az 1975-ben megkezdődött tárgyalások fordulópontja Gerald Ford amerikai elnök ígérete volt, amelyet az 1976 májusában az Egyesült Államokba látogató Szekér Gyula miniszterelnök-helyettesnek tett. A Gerald Fordot 1977-ben váltó Jimmy Carter az ékszerek visszaadása mellett döntött, döntését az év októberében közölte Puja Frigyes magyar külügyminiszterrel. Az átadásra Kádár János távollétében került sor, mivel egyrészt az amerikai fél is ezt kérte, másrészt Nagy János akkori külügyminiszter-helyettes visszaemlékezése szerint Kádár nem is akart részt venni az ünnepségen. A Szent Korona közel 33 évnyi távollét után 1978. január 5-én tért vissza Magyarországra, ahol a koronázási ékszereket és az amerikai delegáció tagjait magas szintű fogadásban részesítették.
Óbor Dezső
2019. október 01. 20:18
Örülök hogy nem feledkezett meg róla miniszterelnök úr ! Tisztelet az Öregnek!
Pelso j.
2019. október 01. 19:02
Hogyne, a a transzatlanti kapcsolataink iránti elkötelezettség...... Amit taccsra tettél, szintén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!