Előrehozott parlamenti választások kezdeményezésére utalt Johnson

2019. október 24. 18:27

A brit miniszterelnök radikális lépésre szánhatta el magát.

2019. október 24. 18:27

Boris Johnson brit miniszterelnök egyenes utalást tett arra csütörtökön, hogy karácsony előtt két héttel előrehozott parlamenti választásokat tarthatnak Nagy-Britanniában.

Médiaértesülések szerint Johnson valószínűleg hétfőn terjeszti be a kezdeményezést az alsóházban.

A konzervatív párti kormányfő a csütörtöki kabinetülés után a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a parlamenti képviselők több időt akarnak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elbírására, ezt megkaphatják, de akkor bele kell egyezniük a parlamenti választások kiírásába december 12-ére.

Hozzátette: ez az előrevezető út, mivel a jelenlegi parlamentben hosszú ideje senkinek nincs többsége, a képviselők nem hajlandók végrehajtani a Brexitről hozott döntést és lehetetlen a törvénytervezetek elfogadtatása.

„Eljött az ideje, hogy az ellenzék összegyűjtse bátorságát és alávesse magát kollektív főnökségünk, a brit nép ítéletének” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

A brit választási törvény alapján az előrehozott választások kiírásához a képviselők kétharmados többségének támogatása kell.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lististerc
2019. október 24. 19:43
Megy a folytatásos sorozat, és az angolok még mindig az EU-ban... Ki lehet a rendező?
Akitlosz
2019. október 24. 19:00
Milyen jogon működhet a parlament egyáltalán nyilvánvalóan a többségi népakarattal ellentétesen? A parlamenteknek kutya kötelességük kellene, hogy legyen a népszavazásokon hozott döntésekkel összhangban lévő törvények megalkotása, akkor is ha nem értenek egyet azokkal a döntésekkel. Ha ezt nem teszik, akkor az államfőknek fel kellene oszlatniuk a parlamentet és új választást kiírniuk. A parlamentarizmus nem demokrácia, hanem éppen annak a megakadályozása, elnyomása.
Rocktoberi
2019. október 24. 18:56
Kétlem, hogy ezt meg meri kockáztatni a Munkáspárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!