Csökkenteni kell a feszültséget Észak-Koreával Brüsszel szerint

2017. augusztus 15. 13:09

Óva intette az Európai Unió kedden Észak-Koreát az újabb provokációktól, amelyek Brüsszel szerint csak tovább fokoznák a feszültséget a térségben és a világban. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főmegbízott keddre virradóra kiadott közleményben hangsúlyozta, hogy az EU számára rendkívül fontos a feszültség csillapítása.

2017. augusztus 15. 13:09

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főmegbízott  hétfőn rendkívüli ülésre hívta össze a tagállamok képviselőit az észak-koreai helyzet miatt, majd a találkozó után közleménybe adta, hogy az EU számára rendkívül fontos lenen a feszültség csillapítása. Mint írták: nem katonai, hanem békés eszközökkel, mindenekelőtt diplomáciai erőfeszítésekkel kellene megoldani a helyzetet, és elérni a Koreai-félsziget „teljes, igazolható és visszafordíthatatlan” nukleáris leszerelését, ugyanis „ez a tartós béke egyetlen módja”.

A tanácskozáson megállapodtak abban, hogy az EU és tagállamai is fokozni fogják diplomáciai erőfeszítéseiket az Ázsia és a világ biztonságát veszélyeztető válság rendezése érdekében. A közleményben kiemelték továbbá, hogy az észak-koreai kísérleti atomrobbantások és rakétatesztek „komoly és aggasztó” megsértését jelentik a távol-keleti ország nemzetközi kötelezettségeinek és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatoknak.

Az Európai Unió ezentúl is követni fogja a fejleményeket, és szükség esetén további intézkedéseket fog elrendelni a nemzetközi partnerekkel egyeztetve – tudatták. A Politico brüsszeli hírportál arról számolt be névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva, hogy az EU nem kíván nagyobb, például közvetítői szerepet játszani a konfliktusban.

Az utóbbi hetekben kiéleződött a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között. Donald Trump amerikai elnök „tűzzel és haraggal” fenyegette Phenjant, amely erre válaszul közölte: „komolyan mérlegeli”, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér Guam szigetére.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!