Republikánusok: Eskü alatt hazudott Hillary Clinton

2016. augusztus 16. 09:53

Négy ügyben is hazudott eskü alatt Hillary Clinton amerikai kongresszusi bizottságok republikánus vezetői szerint. Clinton nem mondott igazat az e-mailbotrány több eleme ügyében: hogy levelezett-e védett információkról nem védett rendszereken; hogy az ügyvédei látták-e a teljes levelezését; hogy mennyi szerveren is tárolta a levelezést és hogy átadta-e az összes munkával kapcsolatos levelét a Külügyminisztériumnak.

2016. augusztus 16. 09:53

Jason Chaffetz utahi és Bob Goodlatte virginiai republikánus szövetségi képviselők, a kormányzati reformot és a jogalkotást felügyelő kongresszusi bizottságok vezetői levélben fordultak a washingtoni államügyészhez, Channing Phillips-hez.

Állításuk szerint Hillary Clinton eskü alatt hazudott, több alkalommal is. A demokrata elnökjelölt a kongresszus előtt vallott eskü alatt, de ott tett állításait tovább vizsgálnák a bizottságok. Chaffetz és Goodlatte szerint több kijelentés is beleütközik az eskü alatt vallott hazugság büntetőjogi tilalmába. A republikánus vezetők szerint az FBI által gyűjtött bizonyítékok szerint Hillary Clinton e-mail levelezése több ponton is ellentmond Clinton vallomásának. 

Hillary Clinton 2015. október 22-én arról beszélt a kongresszusi bizottság előtt a Benghazi-ügy kapcsán, hogy kapott vagy küldött-e nemzetbiztonsági titkokat tartalmazó maileket nem védett rendszereken; hogy az ügyvédei végignézték-e az összes e-mailjét; hogy voltak-e olyan szerverek, amik a munkájához kapcsolódó e-mail levelezését tartalmazták; és hogy átadta-e az összes munkához kapcsolódó e-mailjét a Külügyminisztériumnak. 

Extrém hanyagság

Chaffetzék szerint James Comey FBI-vezető megcáfolta Clinton állításait, annak kapcsán, hogy küldött vagy kapott-e a nem védett levelezőrendszerében védett tartalmú leveleket. Clinton korábban azt vallotta, hogy ilyen nem történt, az FBI vezetője viszont azt állította, hogy ez több esetben is megtörtént, amit „extrém hanyagságnak” nevezett.

Arról, hogy Clinton ügyvédei végigolvashatták-e a levelezését, a politikus eskü alatt úgy beszélt: az ügyvédek keresőkifejezésekkel olvasták a levelezést, és minden mailt megnéztek, hogy eldöntsék, munkára vonatkozott-e, hogy aztán azokat elküldjék a Külügyminisztériumnak. Amikor egy képviselő rákérdezett arra, hogy mégis hogyan történt mindez, valaki mind a 62 ezer mailt megnézte-e, Clinton úgy válaszolt: nem leskelődött mögöttük, rájuk hagyta a munkát. Arra a kérdésre, hogy mik voltak a keresőkifejezések, Clinton úgy reagált: minden elképzelhető keresőkifejezést használtak, ami kapcsolódhat valamihez, de meg is néztek minden e-mailt.

Az FBI vizsgálata szerint azonban Clinton ügyvédei nem olvasták el az összes levelet, csak egy sor keresőkifejezést használtak a munkához kapcsolódó levelezés kiszűrésére. Chaffetzék szerint nagyon is valószínű, hogy a keresőkifejezések nem fedtek le minden munkával kapcsolatos e-mailt, például találtak ilyen Clinton által elküldött levelet más hivatalnokok levelezésében. A Külügynek át nem adott levelezést viszont Clinton ügyvédei gondosan, alaposan kitörölték.

Szerverprobléma

Hillary Clinton ráadásul abba is belezavarodott, hogy egy vagy két szerver tárolja-e a munkához kapcsolódó levelezését. A bizottsági meghallgatások során Clinton előbb arról beszélt, hogy van egy szervere, amit a titkosszolgálat véd. De Clinton később azt próbálta elmagyarázni, hogy van egy másik szerver is, amit a férje, Bill Clinton stábja üzemeltet, és ezt használta Hillary Clinton otthon is. Ugyanakkor szerinte az FBI-nál megvan az a szerver, amit külügyminisztersége idején használt. 

Chaffetzék emlékeztetnek arra, hogy az FBI vizsgálata szerint Hillary Clinton számos szervert használt munkájával kapcsolatos levelezésére, ráadásul számos mobil eszközt is használt levelezésre.

A negyedik problémás pont: Hillary Clinton eskü alatt azt vallotta, hogy minden munkával kapcsolatos e-mailjét átadta a Külügyminisztériumnak. Hillary Clinton a kongresszusi bizottságnak azt mondta, hogy felelősséget vállal a személyes e-mailjei használata miatt, szerinte ez hiba volt, meg volt ugyan engedve, de rossz választás volt. Clinton arról is beszélt, hogy folyamatosan történtek a világpolitikai események, folyamatosan tárgyalt, telefonált, írásos anyagokat kapott, az e-mail nem is volt a fő kommunikációs eszköze. Clinton azt állította, hogy átadta az összes munkával kapcsolatos e-mailjét, mintegy 55 ezer oldalnyi szöveggel. 

Az FBI viszont kiderítette, hogy több ezer munkával kapcsolatos mailt nem adott át Hillary Clinton a Külügyminisztériumnak. Sokukat aprólékos munkával állítottak vissza a szerverekből kinyert adatokkal. 

Chaffetz és Goodlatte a történteket összefoglalta a washingtoni államügyésznek, felhívva arra a figyelmét, hogy Hillary Clinton nem mondott igazat az eskü alatt tett vallomásában.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felcsúti
2016. augusztus 17. 07:16
Én úgy látom, hogy az amerikai szolgálatok tesztelik az orosz és az orosz érdekeltségű légvédelmet. A teszteléshez kísérleti nyúlnak mindig valamilyen ázsiai ( értsd ezalatt, hogy sárgákért nem kár) légitársaság gépét használja. Vajon mit kap a pilóta azért, hogy ténylegesen is az életét kockáztatja? Sok-sok pénzt? Vagy csak halálos fenyegetést, ha nem teszi meg? Az amerikai nagykövet közben a világdemokrácia, és az emberi jogok védelmezőjének szerepében lép fel. A háttérben az amerikai tőke folyamatosan készül Oroszország lerohanására. Vajon mit tud erről a birka amerikai nép? http://pestisracok.hu/nagyon-vigyaznak-putyinra-szlovenok-radarokkal-kemlelik-az-eget/
felcsúti
2016. augusztus 17. 07:16
A másik arról szól, hogy ugyanezen a napon délután két óra után pár perccel megérkezett Putyin orosz elnök repülőgépe a ljubljanai repülőtérre . Vagyis gyakorlatilag éppen akkor, amikor az előző történet utasszállító repülőgépe a ljubljanai repülőtérhez legközelebb lehetett. És ez az utasszállító úgy repült el a ljubljanai repülőtér mellett, hogy nem azonosította magát. Emlékszem a tavaly kelet-Ukrajnában lelőtt utasszállító szintén Boeing 777-es típusú gép volt, és szintén egy ázsiai légitársaság gépe. És persze szintén nem jelentkezett be a légi irányításnak. Sőt, én még arra is emlékszem, hogy a rendszerváltás küszöbén a Szovjetunió távol-keleti részén lelőtt utasszállító, egy dél-koreai gép szintén nem jelentkezett be a légi irányításnak. Ennyi “véletlen” egybeesés gyanúra adhat okot.
felcsúti
2016. augusztus 17. 07:15
A Szeged , Makó, Kecskemét háromszög lakói megtapasztalhatták milyen a hangrobbanás. A Gripenek így utolérték az utasszállítót, azonosították és sértetlenül kikísérték az országból. Ennyi volt az egyik történet.
felcsúti
2016. augusztus 17. 07:15
Erről miért halgattok? Véletlen egybeesés lenne? Szerintem nem! A média ugyan hírt adott mindkét eseményről, – melyekre itt most kitérek, – de azt nem vette észre, hogy ezek összetartoznak. Az alapállás az, hogy Magyarországon elég ritka az olyan légi-közlekedési esemény, mely miatt a magyar légvédelmet riadóztatni kellene. De most, 2016.07.30.-án, azaz szombaton délután fél 3 körül a Cathay Pacific Boeing 777-es gépe, mely Zürichből Hongkongba tartott, “elfelejtett” bejelentkezni az osztrák és a magyar légi irányításnak. A magyar radarok azonban bemérték és mert bejelentkezés híján nem lehet biztosan tudni, jogos-e a magyar légtér használata, a magyar légvédelem két Gripen típusú vadászgépe a “lopakodó” utasszállító után eredt. Az utasszállító sebessége cca. 900 km óránként, a Gripenek, hogy utolérjék, kénytelenek voltak túllépni a hangsebességet, nagyjából az 1200 km-t óránként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!