Ukrajna: Oroszország a legkorszerűbb fegyverekkel gyakorol az országban

2015. február 23. 09:12

Olyan fegyvert vetettek be Mariupol közelében, amely nagyjából 40 méteres magasságban robban és apró, 1-15 milliméter nagyságú repeszekkel szórta meg a környéket. Ukrán katonai vezetők azt mondják: az ő hadseregükben ilyen fegyver nincs rendszeresítve, az oroszok használják Ukrajnát a legkorszerűbb fegyvereik gyakorlóterepéül.

2015. február 23. 09:12

Az ukrán hadsereg szerint az ország az újfajta orosz fegyverek gyakorlóterepévé vált, mivel nagy pusztító erejű, legmodernebb tüzérségi lövedéket vetettek be egy délkelet-ukrajnai település ellen. A kijevi hírportálok szerint Viktor Sidluh ukrán katonai vezető vasárnap sajtótájékoztatón mutatott be egy videofelvételt és több fényképet, amelyek erről tanúskodnak.

Sidluh szerint olyan különleges, feltehetően tüzérségi fegyverből kilőtt lövedékeket vetettek be az Azovi-tenger partján fekvő Sirokine falunál, a stratégiai fontosságú Mariupol város közvetlen közelében, amelyek a föld felszín feletti 40 méteres magasságban robbantak fel, és apró, 1-15 milliméter nagyságú repeszekkel szórták meg a környéket. Sidluh szerint kegyetlen fegyverről van szó, mert a repeszek számos sebet ejtenek az embereken, és csak bonyolult és hosszan tartó műtéttel lehet kiszedni őket a testből. Bemutatott egy videofelvételt, amelyen a levegőben látszik két robbanás, majd fényképeket is, amelyeken szitává lőtt gépkocsik vannak. 

Az UNIAN hírügynökség szerint a katonai parancsnok hangsúlyozta, hogy ilyesfajta fegyverek nincsenek rendszeresítve az ukrán hadseregben, bevetésükre kizárólag jól kiképzett szakértők alkalmazásával kerülhetett sor. Hozzátette, hogy ukrán katonai szakértők vizsgálják ezeket a fegyvereket, mert különböznek az eddig használt minden más fegyverfajtától.

Viktor Sidluh úgy fogalmazott, hogy Ukrajna az újfajta orosz fegyverek gyakorlóterepévé vált. Hasonlóan nyilatkozott Dmitro Kuleben, az ukrán külügyminisztérium egyik illetékese. Egy tévéinterjúban azt mondta, hogy Oroszország a „legeslegkorszerűbb” fegyvereit veti be Ukrajnában, és Kijevnek pont azért kell modern fegyvereket beszereznie a Nyugattól, hogy meghiúsítsa a Kreml terveit.

Az ukrán „terrorellenes hadművelet” szóvivője arról számolt be, hogy hétfőre virradóra két rakétatámadást hajtottak végre a szakadárok a kelet-ukrajnai ütközőzónában. Anatolij Sztelmah azt mondta: Kijev addig nem tudja megkezdeni a nehézfegyverek kivonását a február 12-i minszki megállapodásban kijelölt ütközőzónából, amíg a szakadárok lövik az ukrán katonák állásait. „A fegyverzet kivonásának alapfeltétele a tűzszünet, ami több mint egy héttel életbe léptetése óta még most sem teljesül” – mutatott rá. Megerősítette, hogy a kormányerők azonnal visszavonják a nehézfegyvereiket az ütközőzónából, amint a szakadárok beszüntetik a tüzérségi támadásokat.

A hét végén az ukrán hadsereg képviselője és a szakadár vezetők aláírták a nehézfegyverek hátrébb vonásának tervét tartalmazó dokumentumot, és a szakadárok ígéretet tettek arra, hogy azt már vasárnap megkezdik. Sztelmah elmondta, hogy jelentős mértékben csökkent a szakadárok támadásainak száma az ukrán állások ellen. Aggasztónak nevezte ugyanakkor azt, hogy Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő, ukrán ellenőrzés alatt álló Mariupol kikötőváros melletti Sirokine települést továbbra is hevesen támadják a szakadár erők.

Szavai szerint az ukrán fegyveres erők alapvetően tartják védelmi állásaikat a frontvonal mentén, „nem engedve a provokációknak”. Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője megerősítette, hogy Mariupol környékén súlyos a helyzet. Hétfőn Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok csapatokat és fegyverzetet csoportosítanak át Mariupol irányába.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Warwolf
2015. február 23. 12:04
Az Ukrajnába átdobott oroszok ugyanazokat a régi szovjet szerencsétlenségeket használják, mint az ukránok. A különbség annyi, hogy nem marta szét őket a rozsda és van hozzá bőven pótalkatrészük. Az orosz katonák kiképzéséről nem is beszélve.
1234
2015. február 23. 11:40
Az USA a ráolvasás, kiátkozást és a szájkaratét gyakorolja ....
polnemkor
2015. február 23. 11:01
Ilyet speciel a zsidók használtak legutóbb a palesztin lakosság ellen, a jelenlegi kijevi kormány (benne több külföldi állampolgárral!) pedig köztudottan igen baráti kapcsolatot ápol Izraellel. Innen lehet továbbgondolni ezt a sztorit. http://regi.sofar.hu/node/60169?tid=111
sersem4
2015. február 23. 10:13
Ezt a levegőben robbanó csodafegyvert srapnelnek hivták az első világháborúban.... Hamiszászlós művelet volt a tegnapi robbantás is Harkovban,a tettesek elfogását világosban bejelentették,aztán bizonyitékul egy éjszaka készült videot mutattak a nagyérdeműnek,miközben a bravúros nyomozás és az elfogás között mindössze három! óra telt el......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!