Így regulázná meg a nagybankokat az EU

2014. január 30. 10:36

A válságot követő rendrakás utolsó epizódjaként a legnagyobb bankok kockázatainak kezelésére terjesztett elő javaslatot az Európai Bizottság. A szabályozás mintegy harminc bankot érint majd.

2014. január 30. 10:36

A legnagyobb bankok túl nagyok ahhoz, hogy csődbe menjenek, túl összetettek ahhoz, hogy egyszerűen szanálni lehessen őket, és túlságosan költséges lenne a megmentésük. A Bizottság javaslata ezért arra irányul, hogy a meghatározó jelentőségű hitelintézetek saját profit növelésére irányuló, sokszor spekulatív tevékenységei ne sodorják veszélybe a betétgyűjtési üzletágat és a pénzügyi rendszer egészét – írja a Bruxinfo.

A Bizottság javaslata – ami a tagállamok és az Európai Parlament elé kerül – ezért megtiltaná a pénzügyi eszközökkel és árukkal való saját számlás kereskedést, amelynek aránya a válság előtti 15 százalékról mostanra 2-4 százalékra szorult vissza a bankok tevékenységében. Az EU belső piaci biztosa, Michel Barnier szerint azonban szabályozás nélkül ismét erőre kapna a kizárólagosan a profitszerzést célzó saját számlás kereskedés.

A rendelettervezet a bankok kereskedési és betétgyűjtési üzletágának egymástól való „strukturális” elkülönítése előtt is megnyitná az utat. A bankfelügyeletekn előírhatják majd, hogy az olyan nagy kockázatú kereskedési tevékenységeket – például az árjegyzést, az összetett derivatívákat és az értékpapírosítási műveleteket – különálló kereskedési jogalanyokhoz helyezzék át. Ezt a szaknyelv leányvállalatosításnak nevezi, és nem jelent egyet a bankcsoportok feldarabolásával – hangsúlyozta a biztos.

A banki reform harmadik elemét képező átláthatósági javaslat olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a szabályozó hatóságok és a befektetők is jobban megértsék az értékpapír-finanszírozási ügyleteket.

A szabályozás azokra a bankokra vonatkozna, amelyek teljes eszközállománya eléri a 30 milliárd eurót, kereskedési tevékenységük értéke pedig a 70 milliárd eurót vagy a bank teljes eszközállományának a 10 százalékát. Ez nagyjából harminc bankot érint, amelyek együttesen az európai bankeszközök 65 százalékát teszik ki.

A Bizottság reméli, hogy a Tanács és a Parlament 2014 végéig, 2015 elejéig elfogadja a jogszabályt, ami 2015 és 2017 között fokozatosan lépne hatályba.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2014. január 30. 15:14
Ez mondjuk nem hátralépés, csak éppen kevés és számos kiskaput tartalmaz. Mikorra is vezetnék be? 2017? A válság utáni 10. évben? Azért ez még csigamértékkel sem versenytempó!
bolá
2014. január 30. 11:37
Most akkor mégis baj van a bankokkal?! Ki hitte volna a ballib propagandáját hallgatva?!
==T==
2014. január 30. 11:09
A mandi hozza a formáját, amikor lapít a jelenlegi pénzpiaci helyzettel kapcsolatban, holott az lenne az elmúlt 24 óra - és talán az elkövetkezendő x nap - leglényegesebb híre...
6qwasyx
2014. január 30. 10:56
Helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!