Külföldi antifák vertek meg egy magyar fiatalt Budapesten – interjú!

2023. április 12. 10:00

Lonsdale márkájú pulóvere miatt pécézték ki Gábort egy szórakozóhelyen, megvárták, amíg kijön, majd négyen-öten ütötték-rúgták, még azután is, hogy földre került.

2023. április 12. 10:00
null
Veczán Zoltán

A fiatalember az első kérdésem azonnal ellőtte: mármint, hogy hordja-e az incidens óta Lonsdale márkájú pulóverét, ugyanis Gábor, ahogy megérkezik, mutatja magán: ez volt az ominózus ruhadarab, amiért

külföldi antifák gyakorlatilag levadászták.

Gábor húszas évei végén járó srác, épületgépész technikusként dolgozik egy magyar kisvállalkozásnál; elmondása szerint még sosem volt táppénzen, ezért kissé szokatlan is volt neki az ügyintézés menete – mindenesetre így legalább kézügyében vannak az orvosi papírok, a látlelet a traumatológiáról, a szemészetről és a szájsebészetről is, bennük a ténnyel: Gábort április 8-ról 9-re virradó hajnalban az ismert helyszínen ismeretlenek bántalmazták.

Pedig az este jól kezdődött: a fiatalember szombaton szórakozni indult a népszerű belvárosi helyre, az Instantba, ahol összejött egy régebben megismert lány ismerősével – és, mint meséli, szerencsére a bimbózó kapcsolatra nem voltak negatív hatással a történtek –, egyszóval remekül alakultak a dolgok. Éppen a lányra várt a mosdó előtt, amikor egy társaság hirtelen körülállta:

Gábor nyugodt természetű srác, nem is akart balhét, nem vette fel a provokációt, amikor lökdösni kezdték meg kiabálni vele, hogy ez az NSDAP-t (a Hitler-féle Német Nemzetiszocialista Munkáspárt rövidítése; a sportos Lonsdale márkát egyesek állítólag azért hordták a kilencvenes években, mert egy Lonsdale felső első és utolsó betűit kitakarva az nsda betűk látszanak – a szerk.) jelenti. Igazából, „mondtam, hogy nem vagyok náci, meg semmi ilyesmi, hagyjanak ezzel békén, de fizikailag nem reagáltam” – meséli – s szerencsére jöttek is a biztonsági őrök és viszonylag simán ki is vitték az egész társaságot, mind a négy-hat fiatalembert. Akcentus alapján, ahogyan az angolt beszélték, egyébként Gábor hollandnak vagy németnek tippelte őket. Külön groteszk a történtekben, hogy, mint Gábor meséli, új barátnője egyébként judaista, jókora Dávid-csillagos medál volt rajta az este is.

Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner

Aztán egy-másfél órával később zárt a hely, reggel hatkor, meséli, Gábor, hárman – ő, a barátnője és annak a barátnője – indultak, hogy a Blaha Lujza tér környékén fognak majd egy taxit. „Ekkor hirtelen a semmiből megint előugrott a társaság, a főkolompos, egy szőke, göndör hajú, korombeli sráccal az élen.

Gábor nem húzta fel magát, „próbáltam teret nyerni, hátrálni, felvenni az ütéstávolságot, de sokfelől ütöttek, húsz-harminc méter múlva földre kerültem, próbáltam feltápászkodni, négykézláb, ekkor valaki oldalról arcon rúgott; attól tört el az arccsontom”. Visszaütni esélye sem volt, olyan hirtelen és váratlanul történt az egész, „fel sem fogtam, hogy bunyózni akarnak, ők meg nyilván már hergelték magukat kint egy ideje”.

Szerencséjére fel tudott állni, „vettem elő a telómat, tárcsáztam a 112-t, ők meg továbbálltak”, a lányok ijedten nézték végig a gyors jelenetet, de ott maradtak, megvárták, amíg kiértek a rendőrök.

„Alapvetően nem rendőröket hívtam, hanem mentőt, nem láttam semmit a jobb szememre, de a rendőrök előbb értek ki, és mondták, hogy ilyenkor hivatalból megy a feljelentés”, fejsérülten meg is szondáztatták – ha mérsékelten is, de természetesen fogyasztott alkoholt, 0,48-at mutatott a szonda – egyébként Gábor elmondása szerint rendesek voltak. Aztán megérkeztek a mentők, „mentünk egyik kórházból a másikba, aztán a látleletek felvétele után mentünk a hetedik kerületi rendőrkapitányságra, ahol megtettem a vallomást”. Végül Gábor saját lábán ment haza onnan, mert relatíve közel lakik; egy barátja fájdalomcsillapítót vitt neki és hazakísérte.

Egyébként kiderült: arccsonttörést szenvedett, ami alapból nyolc napon túl gyógyuló sérülés; még mindig be van vérezve a jobb szeme és homályosan is lát, ami szintén szokatlan neki, hiszen sosem volt szemüveges, most szemcseppekkel kezeli. „Ha nem fájdalomcsillapítozom, akkor sajog, a számnál pedig zsibbad, mosolyogni annyira nem javasolt” – sorolja; illetve ahogy esett, az öve végighasította az oldalát, de ez csak felszíni sérülés. Mindenesetre ezen a héten semmiképp nem tud visszamenni dolgozni, a homályos látás nehezen lenne összeegyeztethető az autóvezetéssel a helyszíni kiszállásoknál.

Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner

Az elkövetőkről többet egyelőre nem tudni, remélhetőleg a térfigyelő kamerák felvételei segítenek kézre keríteni őket. A fiatalok nem viseltek semmilyen megkülönböztető „antifa”-jelzést, ruhadarabot, de Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy már korábban nézegették a tömegben, hogy kibe lehet belekötni ruházatuk alapján.

A fiatalembert – legalábbis külső szemmel nézve – lelkileg nem viselte meg a történet, kérdéseinkre nyugodtan válaszolgat, ami a mai hiperviktimizált világban, ahol egy fél csepp kordonvérre komplett médiahad ugrik rá, hogy erőszakot bizonyítson, kimondottan üdítő. Gábor mondja is: ha lehetne, nem tenne feljelentést, van elég baja: nemrég költözött, próbálja rendbe szedni az új otthonát, dolgozik, egyszóval éli a normális emberek hétköznapi életét; de „onnantól kezdve, hogy felhívtam a 112-t, meg fejsérülést szenvedtem, és szondát is fújtam, innentől kezdve már nem az én mérlegelésemen múlik a dolog. De akkor ezt már végigviszem”.

Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner

Természetesen Gábor is hallott a kitörés évfordulóján történt atrocitásokról, sommás véleménye is van róla „A németek meg az olaszok idejönnek Pestre, magyarokat – én sváb vagyok – svábokat, zsidókat meg lengyeleket verni,

Emlékezetes, a kitörés évfordulójának környékén szervezetten támadtak járókelőkre külföldi, magukat antifasisztáknak nevező figurák, áldozataikat véletlenszerűen kiválasztva. Az egyik férfire Újbudán (vagyis a megemlékezések vagy emléktúra helyszínétől vagy tíz kilométerre)

például amiatt, mert terepszínű nadrágot viselt, és ebből arra következtettek, hogy az illető szélsőjobboldali eszméket vall.

A most szombati verés elkövetésének módja – az alapján, ahogy Gábor elmesélte – inkább amolyan „lelkes amatőrökre”, semmint szervezett antifákra utal.

Még szerencse, hogy a hétvégi nácikeresők sincsenek magukra hagyva, ha jelképek értelmezéséről van szó, mert az olyan weboldalak, mint például a Bellingcat nevű, magát „független, nemzetközi kutatókból és újságírókból álló oknyomozó csoportnak” nevező oldal részletes leírásokkal segíti a „kódolt” szélsőjobbos szimbólumok megfejtését mások ruházatán. Mint írják, „a mai szélsőjobboldali szélsőségek követői sokkal kevésbé feltűnőek, és egyre kreatívabb módon kommunikálják a régi, jól ismert, gyűlölködő nézeteiket”. A jelképek és jelentésük részletes leírása magyarul is elolvasható a Telex jóvoltából. (Mondjuk a Lonsdale márka ebből a gyűjteményből már kikopott).

Egyébként emailben kerestük a rendőrséget és az Instantot is; a BRFK kérdésünkre közölte, amit közölhetett: ismeretlen személyek bántalmaztak egy 27 éves budapesti férfit, az elkövetők a helyszínről elmenekültek, a sértettet a mentők súlyos sérüléssel kórházba vitték; a VII. Kerületi Rendőrkapitányság a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján

súlyos testi sértés bűntett gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettesekkel szemben.

Az Instant még nem válaszolt, ha megteszi, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 370 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2023. április 13. 19:38
Ragyásképű kancigányok közé kell őket zárni a sitten. Ott megtanulnák, milyen jó is a buziskodás.
Reszelő Aladár
2023. április 13. 08:30
Kár, hogy valódi Steven Segalok nem léteznek. Akkor megtudnák a gyáva szarjankók, hogy bármelyik kukába beférnek.
EX - Terminátor
2023. április 13. 03:21
Balhés faszok egy kifogással az ilyen rejtőzködő ellenségkereső szarságot meg egyszerűen be kellene tiltani.
Viktor76
2023. április 12. 19:49
Testnevelésből felmentett, szarházi, viperás kis faszszopók. Az antifa-s suttyók mindig így néznek ki. Köpedelem az összes. Igénytelen nyomorékok. Nyilván csak hat az egy ellen megy mindig, mindenhol, 20 kilósan, tyúkmellel... Remélem belefutnak egy komolyabb társaságba, és a saját taknyukon csúszva szedegetik össze a fogaikat utána.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik