A Corvinus rektora egy szlovák lapban: A magyarok megbüntetésével az EU önmagát bünteti

2023. január 24. 13:44

„Az Európai Bizottság, hogy úgy tűnjön, mintha erősítené az EU-t, éppen az ellenkezőjét teszi” – szögezte le Takács Előd.

2023. január 24. 13:44
null

Az Aktuality.sk megjelentette Takács Előd (a Budapesti Corvinus Egyetem rektora) illetve Nagy Mohácsi Piroska (a London School of Economics and Political Science vendégprofesszora) véleménycikkét. Mint a cikkben írták,

az Európai Bizottság döntése az Erasmus-programok kapcsán több kárt okoz, mint hasznot.

„Az Erasmus+ előnyei messze túlmutatnak a tanterven. A program lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy kapcsolatot teremtsenek és barátságokat alakítsanak ki európai társaikkal életük egy olyan szakaszában, amikor világnézetük kialakulása és jövőjük tervezése zajlik” – írták. „Hogyan segíti elő az olyan európai értékek, mint a demokrácia és a jogállamiság érvényesülését, ha a magyar diákokat nem engedik ilyen kapcsolatokhoz jutni? Mit használ Európának, ha fiataljai nem érintkeznek magyar társaikkal?” – tették hozzá.

Egyik program se kedvez a politikai hatalom szereplőinek

A két szerző leszögezte, hogy se az Erasmus+, se a Horizont Európa program nem kedvez a politikai hatalom szereplőinek, sem Magyarországon, sem sehol máshol, mivel

Néhány intézmény pedig (köztük a Corvinus, emelte ki az egyik szerző), versenyeztetett közbeszerzési szabályokat vezetett be a programok kapcsán.

A britek esete

„Miután az Egyesült Királyság az EU elhagyására szavazott, az országot kizárták az Erasmus+ és a Horizont 2020 programból. Ezt a döntést azonban a brit nép hozta meg, és az EU vezetői siratták. És ezt a döntést gyorsan részben meg is változtatták. Az Egyesült Királyság felismerte, hogy az EU-val való kapcsolat megszakítása a kutatás terén nonszensz, és 2020 végén tárgyalásokat folytatott a Horizont Európa programhoz való hozzáférésről” – írták a brexit kapcsán.

„Most az EU az élen jár abban, hogy kizárja a partnereket ezekből a kulcsfontosságú programokból, amelyek nemcsak az oktatást és az innovációt, hanem az értékek és a kultúra megosztását is támogatják.

– szögezték le.

„Az EU-nak szembe kell szállnia azokkal, akik destabilizálják. Az Erasmus+ hallgatók és a Horizont Európa kutatói azonban nem. Ha megbüntetjük őket országuk vezetőinek tetteiért, azzal magát Európát büntetjük” – zárták a cikket.

Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Malo kingi
2023. január 25. 15:22
Mint sok EUs intézkedés ez is az Unió tonkretételét célozza. Ez a feladatuk. Amerikai érdekek és pénzek mentén hozzák a döntéseket.
Papamaci1957
2023. január 25. 11:04
Lehet, hogy azért csinálták, hogy a magyar egyetemisták ne fertőzzék meg hazafias és hetero eszmékkel a liberális, LMBTQ-s nyugati egyetemistákat.
pemete jakab
2023. január 24. 20:22
"A Corvinus rektora egy szlovák lapban: A magyarok megbüntetésével az EU önmagát bünteti" No, akkor ennek a fideszesek örülhetnek: mert ha az EU önmagát bünteti, ezzel gyengíti is önmagát, így pedig Viktorka jobban tud harcolni az EU ellen.
Fed74
2023. január 24. 17:58
V. Palika hamarosan kitálal , úgy hogy nem sokára kezdőthet a visszaszámlálás !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!