Gál Kinga: A magyar érdek a stabil Nyugat-Balkán

2022. október 13. 12:01

„Egy ilyen háborús időszakban különösen szükségünk van arra, hogy ez a térség stabil maradjon.” A Fidesz európai parlamenti képviselőjével Várhelyi Olivér biztos külügyi bizottsági meghallgatását követően beszélgettünk Brüsszelben.

2022. október 13. 12:01
null
Pócza István
Pócza István

Európai parlamenti képviselőként hogyan értékeli a Várhelyi Olivér által bemutatott bővítési jelentést?

Nagy dolgot tett ma Várhelyi Olivér. Rögtön azután, hogy az Európai Bizottság elfogadta a nyugat-balkáni bővítésre vonatkozó csomagját, az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt is ismertette azt, illetve részt vett az erről szóló vitában. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon szép gesztus, amelyet láthatóan értékelt is a Parlament külügyi bizottsága. Ez egy pozitív, bátorító javaslatcsomag, és szimbolikus üzenet is egyben. Hiszen

nagyon itt volt már az ideje, hogy a nyugat-balkáni térség kapjon egy pozitív üzenetet

arról, hogy az Unió komolyan gondolja a bővítést és fontos partnerként tekint a nyugat-balkáni térségre.

A jelentés erőssége, hogy teljesen világos kritériumokat állapít meg a különböző országokra nézve, amely segít, hogy ez a bővítés ténylegesen is gyorsuljon és előrelépés legyen. Akik követték a vitát, láthatták, hogy a biztos úrnak többen is gratuláltak a jelentés miatt. A másik nagy előrelépés ennek a ma bemutatott jelentésnek köszönhetően, hogy kimondja: javasolja a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovina számára. Ez önmagában egy komoly eredmény. Természetesen végeredményben a Tanács fog majd döntést hozni a kérdésben, de az, hogy a Bizottság ezt a javaslatot megtette, nagyon fontos lépés volt.

A bizottsági meghallgatás során személyesen is felszólalt.

A jelentésben egyértelműen szerepel az a tény, amelyre a meghallgatás során a felszólalásomban is utaltam, hogy bizony

az energiakrízis a Nyugat-Balkánon is nagyon érezteti hatását.

A kérdésem pedig arra vonatkozott, hogy tud-e segítségre javaslatot tenni a Bizottság. A válaszban hallottuk, hogy Várhelyi biztos úr egy komoly, lényegi energia mentőcsomagot kíván javasolni a Nyugat-Balkán országainak.

Ha visszaemlékszünk, az Ursula von der Leyen vezette Bizottság úgy kezdte meg munkáját, hogy lényegében deklarálták: az elkövetkező öt évben az EU nem tervezi új tagok felvételét. Hogyan látja az EU-bővítés mostani perspektíváit most?

Várhelyi biztos úr tevékenységének is köszönhetően a bővítési terület nem rekedt meg. Mind politikai hozzáállásban, mind pedig szakmai megalapozottságban elismerésre méltó munkát végez. Ezt egyébként itt, a külügyi bizottságban is rendre elismerik, és elismerték ma is. Mi mindig is azt hangsúlyoztuk, hogy Európa stabilitása és jövője szempontjából – gondoljunk csak a migrációra vagy a biztonságra – fontos, hogy mi történik a Nyugat-Balkánon.

Egy ilyen háborús időszakban különösen szükségünk van arra, hogy ez a térség stabil maradjon,

valamint, hogy a Nyugat-Balkán felől meg tudjuk állítani azt a nagyon erős migrációs nyomást, amely láthatóan újra fokozódik. Egy stabil partnerre van szüksége az Uniónak, amely megkapja végre, amit az EU évekkel ezelőtt megígért. Ez közös érdek. Sőt, a tét már az Európai Unió hitelessége. Nekünk, magyaroknak kifejezett érdekünk, hogy a Nyugat-Balkán stabil legyen, a térséggel jó kapcsolatok és erős gazdasági kapcsolatok legyenek, illetve az illegális bevándorlással szemben is egy akadályt tudjon képzeni ez a térség.

A vita az Unió külső dimenzióit érintette. Hogyan látja a közösség belső helyzetét? Várhelyi a nyugat-balkáni országok integrációját sürgette, de ehhez egy belső stabilitás, egység is szükségeltetik.

A jelenlegi európai politika ezer sebből vérzik. Vannak olyan következtetések, amelyekre előbb vagy utóbb, de rájönnek a tagállamok. Ilyen a már említett nyugat-balkáni stabilitás kérdése. Lassan, nehezen, de a döntéshozók uniós szinten is csak rávezethetőek lesznek rá, hogy az eddigi migrációs politika elhibázott, és hogy az illegális migráció megállítása nélkül pedig nem lesz tovább fenntartható ez az Unió. Ezért annyira fontos a határok védelme. Azt gondolom, a számos nézeteltérés ellenére is vannak olyan pontok, amelyekben lehet egyezség.

 

Nyitófotó: MTI

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2022. október 13. 20:09
Minden további keleti bővítés az uniót zúzza szét.
files32
2022. október 13. 15:58
Sminked sincs és trampli vagy, így nem bírlak el, fogyj le hamar. Rücskös az arc a bajusz alatt, a fiú előbb már szökni akart. Roggyant térdekkel ugráltak, de kevés a hely, középen álltak. Még egy lépés és remeg a padló, készül a nő, röhög a mandró. Ha szőrös a lábad: Wilkinson penge, egy gatya a földön, a mosásnak vége.
counter-revolution
2022. október 13. 13:15
Uszkár.
Namond
2022. október 13. 12:51
Íróasztali liba. Bár tanult liba. Eredménye semmi, csak kommunikációs sémákat követve gágog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!