Várhatóan éjfél körül érkezik Budapestre a mentőakcióban résztvevő első repülőgép

2021. augusztus 22. 19:29

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a Magyar Honvédség évtizedek óta nem volt ilyen éles humanitárius bevetésen.

2021. augusztus 22. 19:29
null

Magyar Levente vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta:

A repülőgéppel érkező embereket a magyar honvédek a halálból mentették ki.

Nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár – közölte.  Az államtitkár beszélt arról is, hogy amerikaiak tucatjait menekítik ki Afganisztánból „azzal a jelentős légi kapacitással, amelyet a Magyar Honvédség ebben a mentőakcióban rendelkezésre bocsátott”.

Sietni kell a kimenekítéssel

Magyar Levente kiemelte azt is, a kimenekítésre fordítható idő rendkívül korlátozott. Elő fog állni egy helyzet, amikor vagy az amerikaiak mondják, hogy vége, vagy a tálibok kezdik el a fegyvernyugvás körülményeit megváltoztatni.  

„Nem mindegy, hogy addig hány embert tudunk biztonságba helyezni. Magyar állampolgárokról és a magyar honvédek bajtársaivá vált afgánokról van szó” – mondta, majd megjegyezte: „ennyit egyébként arról a vádról, hogy Magyarország és a magyar kormány humanitárius szempontokra érzéketlen”.

Magyar Levente kiemelte, Magyarország egy mentőakciót folytat, a Magyar Honvédség évtizedek óta ilyen éles humanitárius bevetésen nem volt, úgy fogalmazott: „konkrétan emberéleteket mentenek”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kisfrocs
2021. augusztus 23. 08:26
NA DE EDDIG KIKET MENTETTÜNK? Hollandokat? Térdepelve?
Makadám
2021. augusztus 22. 21:18
"H-Hát de az amcsiknak kellett hazahozni azt a 26 magyart is Frankfurtba, a mi gépeinek eltévedtek, kudarc a mentőakció!" Ezzel szemben: "Nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár" Még egyszer: "amerikai állampolgár". Viszonozva. Kölcsönösen segítjük egymást, mikor kinél akad hely és tud felvenni utasokat a saját állampolgárai mellé. Jó látni amikor a libsiket arcul csapja a valóság.
Lombi
2021. augusztus 22. 20:32
Megint borult az ellenzéki mantra. Újat kell írniuk. Ki kell találniuk, ez miért nem jó. Vajon mennyi idő kell nekik? És kire bízzák a hálátlan feladatot, hogy ellent kell mondani saját maguknak?
lendvaiildiko
2021. augusztus 22. 20:25
Jó lenne megismerni, mi a haladó álláspont? Még Szabó Tímeát sem hallottam sivitozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!