„Börtönbe vele!” – fellelkesültek Trump hívei az FBI bejelentésére

2016. október 29. 10:03

Donald Trump, republikánus elnökjelölt szerint komoly, a Watergate-botránynál is jelentősebb dolog lehet a háttérben, ha az FBI újra nyomozást indított Hillary Clinton emailjeinek ügyében. Az érintett tényeket követelt, de bizony rájár a rúd a kampányfinisben. Egy kiszivárgott feljegyzés dokumentálja: a Clinton Alapítvány egyik vezető embere nyomást gyakorolt nagyvállalatokra, hogy azok a Clinton család személyes bevételeit is gyarapítsák. Meg is tették: tízmillió dolláros nagyságrendben.

2016. október 29. 10:03

 Órák teltek el, mire Hillary Clinton, demokrata párti elnökjelölt megszólalt azt követően, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója bejelentette az elektronikus levelei ügyében az egyszer már lezárt nyomozás  újraindítását – tudósít az MTI. A demokrata párti elnökjelölt pénteken délután az iowai Cedar Rapidsban kampányolt, ám beszédében nem utalt a történtekre. A kampányrendezvényről tudósító CNN hírtelevízió riportere akkor azt jelentette, hogy Clinton közvetlen munkatársait sokkolta James Comey FBI-igazgató döntése, és az a tény, hogy az újabb nyomozásról szóló információt a kongresszus republikánus politikusainak írt levelében közölte. 

Clinton a tények teljességét akarja

Este az iowai fővárosban, Des Moines-ban azonban Clinton már sajtóértekezletet tartott és felolvasta  nyilatkozatát. Ebben a többi között hangsúlyozta: az FBI-nak nyilvánosságra kell hoznia a „tények teljességét” az újonnan előkerült elektronikus levelekről. „Tizenegy napra vagyunk életünk talán legfontosabb választásától. A voksolások már tartanak az országban. Az amerikai nép tehát megérdemli, hogy azonnal megismerhesse a tényeket” - olvasta fel nyilatkozatát Hillary Clinton. A politikus kitért arra is, hogy kiszivárgott információk szerint Anthony Weiner, volt demokrata párti képviselő és válófélben lévő felesége, Huma Abedin (Clinton bizalmas munkatársainak egyike) közötti levelezésről lehet szó, de leszögezte, hogy pontos információik nincsenek. „Hallottunk ezekről a pletykákról. Nem tudjuk, mit higgyünk. Ezért kell az FBI-nak tudatnia, hogy miről van szó” - mondta a demokraták elnökjelöltje. Egyúttal elvetette, hogy az újabb vizsgálat befolyásolná a választókat a döntésben.  

Trump: nagyobb ügy ez, mint a Watergate-botrány volt!

Republikánus vetélytársa, Donald Trump rögtön a vizsgálat újraindításáról szóló információk nyilvánosságra kerülése után egy New Hampshire-i kampányrendezvényen reagált. Leszögezte, hogy ez „nagyobb ügy, mint a Watergate-botrány volt”. Este, Iowában kampányolva visszatért a történtekre. Hangsúlyozta, ha az FBI újraindította a nyomozást, akkor a háttérben biztosan komoly dolog lehet. Közölte: Clinton megpróbálta átpolitizálni az FBI nyomozását, de meglehet, hogy „mostantól, az FBI bejelentését követően, a választást kevésbé lehet majd elcsalni”. 

A kampánygyűlésen Trump hívei örömujjongásban törtek ki és Hillary Clintonra utalva azt skandálták: „börtönbe vele!”. 

James Comey, az FBI igazgatója a kongresszusnak küldött levelében arról tájékoztatta a képviselőket és a szenátorokat, hogy munkatársai - miközben egy ettől független ügyön dolgoztak - új elektronikus levelekre bukkantak, amelyek „hozzátartoznak” a Clinton-féle emailek korábbi vizsgálatának ügyéhez. Közlése szerint az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsa, tartalmaznak-e titkosított információkat, és ennek fényében az FBI korábbi döntése - miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen - változatlanul érvényes-e.

Washington Post: a Clinton Alapítványnál magánpénzeket jártak ki Hillaryéknek

A demokrata jelöltre amúgy is rájár a rúd a kampány finisében. A Washington Post írta meg a sztorit, amely szerint a Clinton Alapítvány egyik központi figurája, bizonyos Douglas Band nyomást gyakorolt olyan nagy cégekre, amilyen a Coca Cola, hogy a Clinton családot támogassák. Band a cikk szerint erre úgy volt képes, hogy az alapítvány mellett saját tanácsadó cégét is vezette. Annak a fejeként pedig nyomást tudott gyakorolni ügyfeleire, hogy például jól fizetett beszédeket rendeljenek Bill Clinton volt elnöktől. A nyilvánosságra került, erről szóló 13 oldalas feljegyzés valódiságát a Band által alapított cég, a Teneo sem vonja kétségbe.  

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zenebono
2016. október 31. 08:58
A lélegzetem is eláll ekkora pofátlanság hallatán. És még ők kritizálják a Fideszt a korrupció miatt! Semmi erkölcsi alapjuk nem lenne a jövőben, ha esetleg megválasztanák ezt a szipirtyót. Körberöhögnék az új Goodfriendet.
Text adósság
2016. október 31. 08:05
Jó barát elvtársra hamarosan nagy szükség lesz mostanában otthon amiatt, hogy kik lesznek kitiltva az USÁ-ból. Felhívnám a közmondás szakértők figyelmét annak az indián közmondásnak a lényegére hogy aszongya: "Aki másnak korrupciós verset ás az maga esik bele a korrupciós szavaló kórusba."
Text adósság
2016. október 31. 07:58
Kilington néni ki van már tiltva Magyarországról a korrupció miatt, faszfejű Puddingó bácsival együtt?
Folytatjuk
2016. október 30. 15:28
Már maga a választási rendszerük alapja a csalás! Hogy lehet hogy nem a szavazók döntenek, hanem az általuk választott elektori kollégium? Őket úgy fizetik le ahogy nem szégyellik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!