Obama javaslatot tett az atomfegyver-leszerelésre

2013. június 19. 21:43

A hadászati atomfegyverek további csökkentésére tett javaslatot az amerikai elnök szerdán Berlinben a Brandenburgi kapunál elmondott beszédében.

2013. június 19. 21:43

Barack Obama az egykori hidegháborús megosztottságot és a Németország újraegyesítését egyaránt jelképező városkapunál hangsúlyozta: a szabadság és a demokrácia győzelmét jelenti, hogy amerikai elnökként a Brandenburgi kapu keleti oldalánál szónokolhat, amely a berlini fal idején megközelíthetetlen terület volt. A szabad világ győzött, de a küzdelem még nem ért véget – mondta az amerikai elnök. Nukleáris világégéstől már nem kell tartani, „de nem vagyunk biztonságban, amíg atomfegyverek vannak” – tette hozzá, tárgyalásokat ajánlva Oroszországnak arról, hogy akár minden harmadik nukleáris robbanótöltetet leszereljék.

Hozzátette: új keretbe kell foglalni az atomfegyverek terjedésének megakadályozását célzó erőfeszítéseket, ezért 2016-ra, elnöksége utolsó évére a washingtoni kormányzat csúcstalálkozót szervez. Obama beszédében a leggyakrabban használt fogalom a béke és az igazságosság volt, a beszéd fő gondolata pedig az volt, hogy a transzatlanti kapcsolatokat globális perspektívába kell helyezni, és a szabadság, a béke, a biztonság, az igazságosság és a gazdasági fellendülés szolgálatába kell állítani. „Nemcsak amerikai vagy német polgárok vagyunk, hanem világpolgárok” – mondta az amerikai elnök.

A transzatlanti szabadkereskedelmi szerződés megkötése nem csupán az Egyesült Államok és az Európai Unió számára fontos, hiszen az Atlanti-óceán két partja közötti kereskedelem „a világgazdaság motorja” – emelte ki. Az energiatakarékos, zöld technológiák fejlesztése sem csak Amerika vagy Európa érdeke, mert a klímaváltozás „globális fenyegetés”, amely ellen „többet kell tenni, és többet is fogunk tenni” – tette hozzá.

A transzatlanti partnerek érdeke és erkölcsi kötelessége az emberi jogok és a tolerancia elvének érvényesítése is. „Ha tiszteljük a templomokban, zsinagógákban, mecsetekben ápolt hitet, akkor mi is nagyobb biztonságban leszünk”, a bevándorlók befogadásával, tehetségük kibontakoztatásának támogatásával pedig „mi is megújulunk” – mondta Barack Obama. Amikor „kiállunk meleg és leszbikus testvéreinkért”, akkor „a saját szabadságunkat is védjük” – tette hozzá. Hangsúlyozta: „még keményebben és együtt” kell dolgozni, hogy ledőljenek a „falak a szívekben”, amelyek elválasztanak „minket azoktól, akik másként néznek ki, máshogy gondolkodnak, vagy más a vallásuk”.

A berlini fal már a történelem része, „de nekünk is történelmet kell csinálnunk” – emelte ki Obama a mintegy 30 perces beszédében, amelyet nagyjából négyezer meghívott vendég előtt mondott el a Berlinben szokatlan, 35 Celsius fok körüli melegben. A hidegháborús korszak hőseinek vívmányait csak úgy lehet megőrizni, ha „mindent megteszünk a fiatalokért, akik nem találnak munkát a mi országainkban, és azokért a más országokban élő lányokért is, akiket nem engednek iskolába járni” – mondta Barack Obama. „Meg kell őriznünk a szabadságunkat, de segítő kezet kell nyújtanunk azoknak is, akik a határainkon túl szabadságra vágynak” – tette hozzá.

Berlin szellemisége” arra kötelezi a transzatlanti közösség jelenkori nemzedékét, hogy „ne csak saját magunk, hanem az egész emberiség javára törekedjünk a békéért és az igazságosságért” – mondta az amerikai elnök.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. június 20. 09:14
Izrael "nem létező" atomfegyvereit is leszerelik? Vagy az kimarad a buliból, mert ugye ami nem létezik, azt nem lehet leszerelni.
nyugalmazott tanár
2013. június 20. 07:08
Az elmúlt 40 évben már nnyit "leszereltek", hogy rég el kellett volna fogyjon minden atomfegyver. Vagy mégsem? Lehet, hogy minden "leszerelés" újabb arzenálokat fial? És egyre több államban?
tapsihapsi
2013. június 19. 22:18
gondolom úgy képzeli hogy mindenki leszerelné kivéve az usát meg israelt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!