Megvan a lista: ezeket a sportolókat, edzőket és sportvezetőket díjazta a sportállamtitkár Magyar Sport Napja alkalmából

2023. május 5. 16:07
Schmidt Ádám államtitkár szerint a díjazottakban közös, hogy mindannyian azért dolgoztak, hogy a sport Magyarországon mindenki számára elérhető legyen.

Schmidt Ádám: Ez a nap arról szól, hogy mindenkit megünnepeljünk, aki a sportért dolgozott, vagy dolgozik az országban

„Ha elhatározod magad, vedd komolyan! Ha csinálsz valamit, teljes odaadással és figyelemmel csináld!” – ezzel az olimpiai bajnok kalapácsvetőnktől Zsivótzky Gyulától származó jelmondattal üdvözölte a sportolókat, sportvezetőket és edzőket Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Sport Napja alkalmából a Puskás Arénában rendezett ünnepségen. 

A rendezvényen 18 magyar edzőt és sportvezetőt díjaztak a sport területén végzett kiemelkedő teljesítményükért. Az államtitkár szerint Zsivótzky Gyula hitvallását minden díjazott magáénak érezheti. Schmidt Ádám elmondta, hogy a jelöltek listájának összeállításakor részletesen megismerte eredményekben, sikerekben gazdag életútjukat.

Vannak köztük, akik sportteljesítményükkel, egyesek edzői, nevelői munkájukkal érdemelték ki a díjat, és van olyan is, akinek sportvezetői tevékenységét ismerték el, de

mindannyian azért dolgoztak, hogy Magyarországon a fővárostól a legkisebb falvakig mindenki sportolhasson akár hivatásos, akár amatőr szinten

 – fejtette ki az államtitkár.  „Ez a nap pedig arról szól, hogy mindenkit megünnepeljünk, aki a sportban és a sportért dolgozott, vagy dolgozik az országban” – fogalmazott Schmidt Ádám.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a sport garantálja az utánpótlást a honvédség részére

A sporttársadalom tulajdonképpen hozzásegít Magyarország védképességének visszaépítéséhez – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Sport Napja alkalmából rendezett budapesti díjátadó ünnepségen megtartott beszédében.

„Vásárolhatunk mi bármilyen haditechnikát, de e mögé kell egy olyan társadalom, amely képes olyan fiatalokat kinevelni magából, akik felfogják a kérdés jelentőségét és hajlandók is tenni érte, hiszen Magyarországon önkéntes alapon működik a honvédség” – mondta a miniszter, és hozzátette: „ha erre a társadalom nem képes, akkor nagyon rosszul költöttük el az adófizetők pénzét és nagy bajban is vagyunk”.

Szalay-Bobrovniczky úgy fogalmazott, a sportnak és a sportban dolgozó szakembereknek nagy szerepe van annak a polgári, társadalmi, civilizált textúrának a fenntartásában és üzemeltetésében, amely az utánpótlást képező fiatalokat garantálja a honvédség számára.

„A sportról sokféleképpen kell és lehet is gondolkodnunk, az azonban bizonyos, hogy

a sport olyan fontos tulajdonságokra tanít meg, mint a küzdeni tudás, az alázat, valamint a közösségben való viselkedés” 

– mondta a miniszter.

Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke arról beszélt, hogy

Magyarország a sportban elért eredményeket vizsgálva a világ országainak rangsorában a 13. helyen áll. 

„A Magyar Sport Napja nem kevesebbet jelent, mint a magyar nemzeti büszkeség napját. A jogos, teljesítménnyel megalapozott nemzeti büszkeségünk napját. Több mint 100 esztendő óta, generációkon, történelmi korokon és politikai rendszereken átívelő módon a magyar nemzet a sport világában olyan kimagasló eredményre, sikerre volt képes, hogy ma, 2023-ban a világ élvonalába tartozunk” – jelentette ki Deutsch.

Hozzátette, a sportolókon, a sportszakembereken és a sportszervezeteken túl

a magyar szurkolókra is „büszkék lehetünk”, mert „tucatnyi sportág közvéleménye mondja azt, hogy a magyar szurkolók a legjobbak.”

A legjobb edzőket és sportvezetőket díjaztak a Magyar Sport Napja alkalmából

A Puskás Arénában rendezett ünnepségen kiemelkedő edzői tevékenységért és nevelő-oktató munkáért Bay Béla-díjat vehetett át Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi sportigazgatója, a kerekesszékes vívó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Magyar Vívó Szövetség korábbi főtitkára, Szlovenszky Lajos vívó mesteredző, valamint Török Ferenc, a Szolnoki Sportiskola cselgáncsedzője és szakosztályvezetője.

A kiemelkedő sportteljesítmény és életmű alapján Csik Ferenc-díjat kapott a Sallay András-Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncospár mindkét tagja, illetve Lubics Szilvia ultrafutó.

A sport népszerűsítéséért tett kiemelkedő tevékenységért Eszterházy Miksa-díjat vehetett át Horváth István, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnökségi tagja, Tóth Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának professzora, valamint Vörös Tímea, a Magyar Edzők Társaságának gazdasági vezetője.

A kiemelkedő oktatói és tudományos tevékenységért adományozott Kemény Ferenc-díjat Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, Morvay-Sey Kata, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet Sporttudományi Tanszékének vezetője, illetve Göbölyös Ivett, az Országos Sportegészségügyi Intézet Gazdasági főigazgató-helyettese vette át.

Az iskolai, diák és egyetemi sport területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Kerezsi Endre-díjat kapott Bíró Csaba, Földesi Gyula és Iváncsikné Kálmán Éva. Miniszteri elismerő oklevelet adtak át Csicsó Erikának, Felkainé Bobák Máriának, valamint Urbán Gabriellának. 

( MTI/NSO/Mandiner )

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés