Ujhelyi: A kormány oligarcharendszerének kitömésére használja az uniós pénzeket

2022. november 28. 20:46
A független EP-képviselő szerint 10 újabb feltételt szabott az Európai Bizottság.

Ujhelyi István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: az elmúlt 12 év bebizonyította, hogy a kormány saját politikai hatalmi építkezésére és oligarcharendszerének „kitömésére” használja az uniós pénzeket. A független EP-képviselő hozzátette: többször mondta fideszes képviselőknek, hogy Orbán Viktor mostani terve az uniós forrásokkal kapcsolatban nem fog működni, és „a falnak fogunk menni” mindannyian.

„A rendszeren változtatni kell”

Mint mondta, Navracsics Tibortól Varga Mihályig sokan azon az állásponton voltak, hogy meg kell fogadni az uniós intézmények mostani jelzéseit, és a rendszeren változtatni kell, mert

a magyar költségvetés nem bírja el, ha az uniós forrásokat befagyasztják.

Ujhelyi István elmondta: a jogállamisági mechanizmusba 2018-ban került bele a passzus, miszerint védeni kell a végső kedvezményezetteket. Vagyis például az a kisvállalkozás, akinek jár valamilyen EU-s forrás, a pénzek befagyasztása esetén a kormánytól meg kell kapnia a neki járó pénzt. Ez a már elnyert támogatásokra érvényes.

Ujhelyi szerint 3000 milliárd forintunk fog befagyni

Hozzátette: a kormány kénytelen lesz a pályázatokat kiírni, mert ha nem teszi, kicsúszunk a határidőből, és a ciklus végére nem fogjuk tudni elkölteni a pénzt, így elveszítjük azt. A képviselő azt mondta, 90 százalékos valószínűséggel tudja, szerdán mit mond majd az Európai Bizottság. Szerinte ma úgy látni, hogy nem oldják fel a befagyasztott pénzeinket,

és a jogállamisági mechanizmust nem szüntetik meg.

Emellett összesen 27 – vagyis a korábban ismert 17-en túl újabb 10 – olyan feltételt szabnak, amit folyamatosan nyomon követnek, és csak akkor kapjuk meg a pénzeket, ha azt a magyar kormány végigviszi - jelentette ki Ujhelyi.

A politikus szerint 3000 milliárd forintunk fog befagyni. A helyreállítási alap – azaz nagyságrendileg 2000 milliárd – elveszett volna, ha a Bizottság nem írja alá Magyarország tervezetét, ebben szerinte Navracsics Tibornak nagy érdeme volt, ezért „megdicsérte” a minisztert. 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Püffedt fejú alkoholista Újhülye, valaki agyonverhetné már.

De tényleg.

Újhelyi már megint hazudik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés