Der Spiegel: Mégiscsak elveszítheti az uniós milliárdokat Orbán Viktor

2022. november 22. 20:59
A lap informátorai szerint a Bizottság valószínűleg azt fogja javasolni, hogy több milliárd euróval csökkentsék a Magyarországnak járó támogatást.

A DER SPIEGEL című német lap arról számolt be kedden, hogy

 „Magyarországnak attól kell tartania, hogy az EU mégiscsak több milliárd eurónyi támogatást fog visszatartani”.

A SPIEGEL információi szerint az ok, hogy Orbán Viktor kormányfő a jelek szerint megszegte az EU Bizottságának tett kulcsfontosságú ígéreteit.

Mint írták, következő fordulóba lép az Európai Unió Magyarországnak történő kifizetéseiről szóló vita. A SPIEGEL informátoraira hivatkozva azt írja, hogy a Bizottsága valószínűleg azt fogja javasolni a tagállamok tanácsának, hogy a Magyarországnak járó uniós támogatás több milliárd euróval csökkentsék.

A lap emlékeztetett, hogy nem is olyan régen még más volt a helyzet. Magyarország engedményeket ígért, miután az Európai Bizottság először aktiválta a jogállamiság védelmét szolgáló új költségvetési mechanizmust, és 7,5 milliárd euró támogatás megvonásával fenyegetőzött. Konkrétan 17 olyan intézkedésről volt szó, amellyel a magyar kormány széles körben fel tud lépni a korrupció és az  igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására érdekében.

Budapest megígérte, hogy minden intézkedést végrehajt. Emiatt valószínűtlennek tűnt, hogy a tagállamok tanácsa beleegyezne a 7,5 milliárd euró visszavonásába. Ehhez a 27 uniós tagállamból 15, az EU teljes lakosságának legalább 65 százalékát kitevő ország minősített többségére lenne szükség – ismertette a DER SPIEGEL.

„Szó sincs arról, hogy mind a 17 intézkedést teljesítenék”

Azonban a bennfentesek szerint, amit most Budapest benyújtott az EU Bizottságának, az „messze nem felel meg a megállapodásban foglaltaknak. Szó sincs arról, hogy mind a 17 intézkedést teljesítenék. Némelyik egyáltalán nem teljesül, másokból fontos információk hiányoznak” – idézte informátorait a német lap.

A kritikusok arra is rámutatnak, hogy még mind a 17 intézkedés teljes körű teljesítése sem változtatna alapvetően semmit a magyarországi helyzeten. Az EU Parlament egyik elemzése például nemrég azt állapította meg, hogy a 17 intézkedésből mindössze három lenne egyáltalán hatékony. Az összes többi vagy túl gyenge, vagy elégtelenül végrehajtott – vagy mindkettő – írta a lap.

Jövő héten kerül az uniós biztosok elé Magyarország ügye

A magyar ígéretek végső értékelésére várhatóan jövő szerdán kerül sor az uniós biztosok testületében. Nem valószínű azonban, hogy pozitív eredmény születik. Magyarország ráadásul már nem tud javítani a benyújtott dokumentáción, mivel a határidő november 19-e volt – tekintett a jövőbe a DER SPIEGEL.

A Bizottság egyértelmű szavazása esetén tehát a december 6-i uniós pénzügyminiszteri tanács még mindig dönthet a Magyarországgal szembeni szankciókról – annál is inkább, mert most állítólag olyan megfontolások is felmerültek, hogy a minősített többség esélyének növelése érdekében ismét enyhítsenek a büntetésen – magyarázták.

***

Kiszivárgott: érkezni fognak a zárolt EU-s összegek Magyarországra

Ma ülnek össze Brüsszelben az EU-s tagországok európai ügyekért felelős miniszterei, hogy megvitassák, teljesítette-e Magyarország a vállalásait annak érdekében, hogy megkapja az eddig zárolt uniós forrásokat.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 294 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem is. A bizottságot akarják nyomás alá helyezni.

Semmit nem kell beletenni. A buzik nyomulását miért, pártolnánk? AZ Isztambuli szerződés szintén ebbe az irányba megy el, semmi szükség rá. Erre vannak jogszabályaink. A migránsokat távol tartjuk, mert nem menekültek, az energiaszolidarítás pedig a pofátlanság csúcsa. MI gondoskodtunk magunkról, ők ezért kritizáltak minket, most pedig elvárnák, hogy adjunk a véres gázból. Mondd te valóban ennek a szemétségnek, hülyeségnek vagy a híve?

Kit érdekelnek ezek az idézetek? A mai helyzet más, a múltbéli idézetek, kiragadva az akkori körülményekből semmit nem számítanak.

2010 óta, egészen a járványig folyamatosan csökkent GDP arányos adósság. Már pedig az adósságot még a maastrichti szerződés is GDP arányosan értelmezi, ez a nemzetközi elbírálás alapja. Így nézve az adósságunk most sem éri el a 2010-es mértéket. A te gazdáid 2002 és 2010 között ezt az adósságot 50-55% körüli értékről 80% fölé emelték.

Hazudott GDP? Bővebben? Mert tudod, én ezt így, csak bemondva nem fogadom el.

Értem. Fenntartással kezelik. Ez sem tartalmaz több konkrétumot, mint a te hablatyolásod. Az ellenünk indított gazdasági háború része. Szánalmas, hogy közben ti beszéltek diktatúráról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés