Új hidegháború

2022. október 1. 10:29

Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet
Az amerikai demokraták egyrészt megakadályozzák Európa és Oroszország gazdasági közeledését, másrészt befolyást és hatalmat szereznek különféle ütközőállamokban.

„A hidegháborúról persze sok és fontos könyvet írtak, de a legtalálóbb gondolatokat nem mindig tesszük közkinccsé. Hadd ajánljam tehát John Lewis Gaddis történész figyelmeztetését néhány évtizeddel ezelőttről: mindannyian provinciálisak vagyunk, ezért a hidegháború elemzőinek meg kell őrizniük azt a képességüket, hogy meg tudjanak lepődni.

Való igaz, a rohamos léptekkel kibontakozó új hidegháborúban a legtöbben az orrunkig sem látunk. Hiszen a mostani válság korántsem az energiahiányról szól, sokkal inkább háborúról és békéről. Arról, hogy lesz-e még emberi jövőnk, békés vagy felfordult világot ­hagyunk-e utódainkra.

Gaddisnak természetesen igaza van, valóban provinciálisan tekintünk a saját sorsunkra. A különféle propagandatermékek keleten és nyugaton elfedik a valóságot, sokaknak úgy tűnik, pusztán energiaválságot élünk át. 

Pedig jobb volna, ha Gaddis nyomán nem tartanánk örökkévalónak a jelenidőt, s ha jó szívvel el tudnánk vetni Fukuyama épületes marhaságát, hogy mostantól az idők végezetéig mindig liberális demokráciában élünk majd. Jelenleg ugyanis azt sem tudjuk, háború közeleg-e felénk vagy pusztán átmeneti válságot élünk át.

Az új hidegháború eseménytörténete tulajdonképpen világos. Az amerikai demokraták egyrészt megakadályozzák Európa és Oroszország gazdasági közeledését, másrészt befolyást és hatalmat szereznek különféle ütközőállamokban. Moszkva érzékeli a veszélyt, azt, hogy a NATO a határaihoz közelít, ezért hagyományainak megfelelően »honvédő háborút« indít, ezúttal Ukrajnában.

Egyidejűleg máig élő posztszovjet módszerekkel igyekszik birtokba venni mindazt, amit három évtizede végleg elveszített. Washington tehát új világrendet épít, Moszkva pedig restaurálná a Szovjetunió egy részét. ”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brezsnyev kifogja az aranyhalat. Az aranyhal egy kívánság teljesítését ígéri, ha visszadobja.
- Azt akarom, hogy az egész világon legyen kommunista rendszer!
Az aranyhalacska elővesz egy térképet, tanulmányozza, majd kijelenti:
- Ez sajnos képtelenség, Brezsnyev elvtárs, kérjen valami mást.
Brezsnyev:
- Hát akkor azt kívánom, hogy a feleségem legyen olyan gyönyörű,
mint egy hollywoodi színésznő!
- Van róla fényképe?
Az aranyhalacska hosszasan tanulmányozza a fényképet, majd kijelenti:
- Na jó, nézzük csak meg még egyszer azt a térképet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés