Nógrádi György: Putyin beszédéből kiderül, hogy Oroszország másodiknak alkalmazna atomfegyvert

2022. szeptember 23. 11:50
A biztonságpolitikai szakértő arra számít, hogy a legújabb technikát viszik az oroszok az ukrán frontra.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt csütörtök este a Hír TV Napi Aktuális című műsorának a vendége.

Tüntetéshullám robbant ki Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin – a második világháború óta először – rendkívüli, részleges katonai mozgósítást rendelt el. A tiltakozó akciókon több mint ezer ember őrizetbe vettek. Mások igyekeznek elkerülni a kötelező besorozást, ezért útnak indulnak és elhagyják Oroszországot. Közben az ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésén videó-üzenetben Oroszország megbüntetését követelte. Volodimir Zelenszkij a vétójogától is megfosztaná Moszkvát – hangzott el a beszélgetés felvezetőjében.

Gerhardt Máté műsorvezető először azt a kérést tette fel a biztonságpolitikai szakértőnek, hogy meglepte-e a szerdán bejelentett részleges mozgósítás híre.

Nógrádi erre azt válaszolta, hogy

„nyilvánvaló volt, hogy az oroszoknak valamit lépniük kell, ez már a harmadik taktikai mellényúlás volt”.

Először nem tudták Kijevet elfoglalni, másodjára elsüllyesztették a Moszkva nevű hajót a Fekete-tengeren, a harmadik, hogy északon és délen áttörtén a frontot az ukránok – idézte fel a szakértő. Nógrádi György utóbbi kapcsán rámutatott, hogy a teljes katonai tervet amerikaiak csinálták, „az ukrán terveket nem lehetett végrehajtani, annyira rosszak voltak. Ennek ellenére az áttörésről az orosz hírszerzés nem szerzett tudomást” – húzta alá.

Putyinnak lépnie kellett

Majd azzal folytatta, hogy „nyilvánvaló volt, hogyha Putyin nem akar megbukni Oroszországban, és nem akar a háborúban egészen furcsa következményeket, akkor lépnie kellett, és ez volt a lépés” – húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e a jövőben arra számítani, hogy Oroszországra egyre pusztítóbb és veszélyesebb fegyvereket vet be, Nógrádi György azt a választ adta, hogy azt várja, hogy a legújabb technikát viszik oda.

„Ha valaki megnézi Putyin beszédét, egyértelmű, hogy Oroszország másodiknak alkalmaz atomfegyvert.

De csak akkor, ha ellene bevetik. Eddig csak a brit miniszterelnök tett erre vonatkozó kijelentést”

– mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kérdés az, hogy mi van akkor, ha az Amerikaiak vetik be pld. Kijevre, esetleg más nem orosz térségre, és ráfogják az oroszokra. Orosz válasz amerikának nem lesz, mert nem oroszországot érte az atomdámadás, de Európában elindulhat egy kisseb nukleáris csetepata. Vagy milyen más forgatókönyveknek lehet esélye?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés