Nógrádi: Az USA egyértelműen elvesztette vezető szerepét, de Oroszország sincs könnyű helyzetben

2022. augusztus 17. 18:17
A biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok és a kínaiak az amerikai nyomás következtében egymásra lettek utalva.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang legújabb adásában a világban kibontakozó újabb konfliktusokat is részletesen ismertette. Szóba került többek között Putyin beszéde a Moszkvai Biztonságpolitikai Konferencián, Kína és Tajvan konfliktusa, valamint a Wagner-csoport főhadiszállása ellen elkövetett támadás is.

„A szocializmus megszűnésével véget ért a kétpólusú világ”

Nógrádi elmondta: a szocializmus megszűnésével véget ért a kétpólusú világ, és egy új rend jött létre az USA vezetésével. Ugyanakkor „Budapestről nézve azt a problémát látom, hogy az USA nem volt képes ezt az egy pólusú világot vezetni” – mutatott rá a szakértő. Majd azzal folytatta, hogy az „alkoholista” Jelcinhez hasonlította a jelenlegi amerikai elnököt, Joe Bident, akit az egykori orosz vezetőhöz hasonlóan alkalmatlannak tart arra, hogy egy országot vezessen.

„Európát ki fogja képviselni?”

Ezt követően hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokkal párhuzamosan

„Oroszország sincs könnyű könnyű helyzetben, folyamatosan csökken a szerepe a világban. Azonban az oroszok katonailag tudják magukat pozicionálni”.

Kína helyzetére is kitért a szakértő. Elmondta, hogy a távol-keleti állam „Oroszországgal az amerikai nyomás következtében egymásra utalódott”. Európa kapcsán pedig azt a kérdést tette fel: a kontinenst „ki fogja képviselni az ukrán-orosz válságban: a német kancellár vagy a francia köztársasági elnök?” Nógrádi György szerint ezt jelenleg nem lehet megmondani.

A beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Facebook

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nógrádi helyett inkább azzal kéne foglalkozni, amit mondott. Ki képviseli Európa érdekeit az orosz ukrán válságban? Abban a válságban, ami geopolitikailag Európa belügye kéne legyen, de mégis az USA érdekei szerint alakul. Ebben a válságban az EU nem tudott erős közvetítői pozíciót elfoglalni, mert az USA vette át Ukrajna irányítását. Az USA a háborúban érdekelt, ezért az EU egy szót nem ejt a békéről, ami saját érdeke lenne, csak szolgaian részt vesz az ukránok fegyverrel való ellátásában.

Ez lenne a lényeg, nem az, kinek mi a véleménye Nógrádiról.

Nógrádi elfelejtett szólni arról, hogy Putyin 2021.december 6-án az indiai fővárosban találkozott Nurendra Modi elnökkel, s stratégiai szövetségesként katonai-kereskedelmi-ipari együttműködési megállapodásokat írtak alá. Moszkva, Kína mellett egyre szorosabban működik együtt Indiával is.

Ez a hajó már régen elment, de egy normálisan működő 500 milliós Európának mi félnivalója lehetne a 140 milliós, gazdaságilag, technológiailag gyengébb Oroszországtól? Viszont az együttműködéssel mind a kettő jól járna - kivéve az USA-t. És innen már nem kell folytatni a gondolatmenetet.

De nincs normálisan működő Európa, csak USA alárendeltség van, ami például már odáig fajult, hogy az Északi 2 vezetéket is letiltották. Ami a természetesen nem létező háttérhatalmat illeti, hirtelen a rendszeresen ülésező, de az ott elhangzottakat szigorúan titokban tartó Bilderberg csoport jut eszembe. Talán azért, mert ő látható ugyan, de tevékenységét nem ismerheti meg a világ. Mi lenne, ha még a léte is titok lenne - de miért ne lehetne még pár láthatatlan Bilderberg csoport? Miért kéne azt hinni, hogy a globalizáció működéséről mindent tudunk?

Az EU orosz viszony udvarlás nélkül jól alakult. Merkel idején kimondottan jó volt, aztán jött az a bizonyos lehallgatás. Az USA tett keresztbe a kapcsolatnak, mert ha megvalósult volna a Merkel által említett Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő együttműködés, az USA maradhatott volna az amerikai földrészen a saját homokozójában,

Az USA jobban tönkre akarta tenni Európát, mint az oroszokat. Európa önállóságát nem engedi meg, két világháborúba lépett be, hogy Európát uralhassa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés