Szakértő: Putyin azonnal megtámadja Moldovát, amint végzett Ukrajnával

2022. augusztus 16. 9:27
„Moldova onnantól kezdve veszélyben lesz, hogy Oroszország eléri Transznyisztriát” – vélekedik Juri Felsitinszkij történész és Oroszország-szakértő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnal célba veszi Moldovát, amint sikerrel zárta az ukrajnai inváziót – vélekedik Juri Felsitinszkij történész és Oroszország-szakértő, szavait a Newsweek idézte. 

„Még azelőtt, hogy végeznének Ukrajnával, amint elérik Transznyisztriát a folyamatban, kirobbantják a háborút. Moldova onnantól kezdve veszélyben lesz, hogy Oroszország eléri Transznyisztriát.

Ha az ukránok nem tudják tartani őket, akkor kirobbantják a háborút Moldovában. Moldova pedig, mint tudjuk, nem NATO-tag”

– vélekedett a történész.

A lap hozzáteszi: 199-ig Moldova is a Szovjetunió részét képezte, hasonlóképp Ukrajnához, Transznyisztriát pedig hivatalosan senki nem ismeri el független államként – Moszkvát leszámítva. 

Előkészületek

A szakértő szerint az orosz elnököt nem elégíti ki a jelenleg uralma alá hajtott területek birtoklása, a terjeszkedés előkészületeit pedig már most meg lehet figyelni. 

„A Szovjetunió összeomlása óta mintegy 2000 orosz békefenntartó van a területen, az oroszok pedig az elmúlt évtizedben orosz útleveleket osztottak ki a helyi orosz nyelvű lakosságnak.

Transznyisztrában mintegy 220 ezer oroszul beszélő ember van, akiknek 2014 óta osztogatnak útlevelet

– magyarázta.

Nyitókép: Pavel Byrkin / Sputnik / AFP

Összesen 189 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, évtizedeken át szó szerint senki nem foglalkozott Moldovával, Transznyisztriával. Most meg ugy festik le Transznyisztria esetleges végleges elszakadását, mint valami apokalipszist. Azért azt megjegyezném, hogy jelenleg több száz kilométerre van a front, ja és egész Moldova kisebb, mint mondjuk egy ukrán megye fele.

Hát már te sem bízol Zelenszkij, de inkább az USA ukrajnai győzelmében?

Régi személyes jóbarátjára, Ferire?

Feri szerinted tényleg összeveszett Putyinnal?

Konkrétan azon a részen (Transznyisztriában) annyi orosz él, hogy praktikusan már elszakadt Moldovától. Ha odaér az orosz hadsereg, szerinted mi történik?

Mit is akartál mondani?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés