Sikerül-e lenyúlni Ukrajnát?

2022. augusztus 14. 8:28

Stier Gábor
Demokrata
Beteljesülnek-e az Ukrajna lenyúlását célzó amerikai álmok, vagy az orosz területszerzés romba dönti a nagy ívű terveket?

„Ukrajnáért már három évtizede folyik a küzdelem a Nyugat és Oroszország között. Egyrészről az ország geopolitikai szempontból stratégiai fontosságú elhelyezkedése, másrészről befektetési szempontból értékes termőföldjei és természeti kincsei miatt. Nem meglepő tehát, hogy ez a versengés háborúba torkollt. De beteljesülnek-e az Ukrajna lenyúlását célzó amerikai álmok, vagy az orosz területszerzés romba dönti a nagy ívű terveket?

A Szovjetunió felbomlásakor Oroszország után Ukrajna öröksége volt a legértékesebb. Az ország adottságai, mérete, gazdasági potenciálja, természeti kincsei, az egykori munkamegosztás miatt itt ragadt hadiipar, az ehhez kapcsolódó, a maga korában tényleg magas színvonalú tudományos háttér, a hatalmas és értékes termőföldek jó alapot jelentettek ahhoz, hogy Ukrajna európai középhatalommá váljon.

Ukrajnának azonban harminc év alatt sem sikerült klasszikus értelemben vett állammá válnia. Megakadályozta az oli­garchikus berendezkedés, a mindent felfaló és átható korrupció, de nem segítette a hol érte, hol pedig a feje felett zajló nagyhatalmi szembenállás sem. A függetlenség kivívása óta eltelt időszak első felében az orosz, majd a 2004-es Majdantól egyre inkább a nyugati befolyás érvényesült. Ez a második, 2014-es Majdan után már olyan méreteket öltött, hogy a jelszavakban a szuverenitás megerősítésért folyó harc paravánjai mögött a kormányüléseket egy időben angolul tartották, mert az amerikai érdekek érvényesítése érdekében Ukrajna »megsegítésére« exportált miniszterek nemcsak külföldi állampolgárok voltak, de többen nem is nagyon beszéltek ukránul.”

Nyitókép: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az amerikaiak csak azt a területet keresik, hova meneküljenek egy zsidó-bolsevista diktatúra kitörése után.

Ha már valaki lenyúlja Ukrajnát, jobb ha nem az amerikaiak.

Úgy gondolják, a földbirtokukra csak mehetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés