Kaczynski: Németország világhatalomra tör

2022. augusztus 8. 17:36
A lengyel politikus szerint ehhez Donald Tuskot, az Európai Néppárt volt elnökét használnák fel.

A cél Lengyelország meggyengítése az ellenzék vezetőjének segítségével, az igazságszolgáltatás függetlensége körüli vita csak ürügy, a lengyel kormány nem köt több kompromisszumot – jelentette ki Jaroslaw Kaczyński, a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság) elnöke a Sieci című kormánypárti hetilapnak, amelyet a hvg.hu szemlézett. 

„Nincs több kompromisszum”

Az politikust a lap szerint az háborítja fel, hogy az Európai Bizottság a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítása ellenére nem kezdi el a Helyreállítási Alapból járó pénz kifizetését, pedig annak már a varsói parlamentben történt megszavazása is csak kemény csaták árán sikerült 2021-ben. Május végén megszüntették a bírák fegyelmi ügyeivel foglalkozó, jórészt nem bírókból álló és az EU szerint a bírói függetlenséget veszélyeztető testületet, de nem sokkal előtte újraválasztották a politikai alapon összeálló Országos Bírói Tanácsot.

Mint írják, először úgy tűnt, hogy az Európai Bizottság (EB) elfogadja ezt, és megkezdik a kifizetéseket, de aztán Ursula von der Leyen EB-elnök közölte, hogy ez csak akkor fog megtörténni, ha a változások tényleges eredménnyel járnak. Lengyelország úgy számított, hogy mivel élen jár az Ukrajna elleni orosz agresszió elítélésében és a menekültek befogadásában, valamint elhatárolódik addigi szövetségesétől, a Lengyelországban és az Európai Unióban oroszbarátnak tartott magyar kormánytól, ez megnyithatja számára az utat. Ez azonban nem így történt – fogalmaznak a cikkben. 

Erre mondta azt most Kaczyński, hogy ebből elég, több kompromisszum nincs.

„El akarják rabolni a függetlenségünket, a szabadságunkat, az euróra áttérésen cinikus spekulánsok akarnának sokat keresni.

A lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét csak ürügyként emlegetik, valójában éppen a lengyel jogállamot akarják szétverni, hogy meggyengítsék az országot” − fogalmazott. 

Kaczyński szerint „Németország világhatalomra tör”

Kaczyński szerint Brüsszel csak mellékszereplő, Berlin akar világhatalomra törni, és ehhez az ellenzék vezetőjét, Donald Tusk volt miniszterelnököt, az Európai Tanács és az Európai Néppárt volt elnökét használják fel, aki szerinte a németek megrendelésére dolgozik. Kaczyńskinak van már ötlete, hogyan lépjen fel a „zsaroló, pimaszul szerződésszegő” EB-vel szemben, de még nem árulja el.

A lengyel bírákat pedig arra figyelmezteti, hogy kizárólag a lengyel törvényeket vegyék figyelembe

 − ami úgy értendő, hogy ne ismerjék el és főleg ne kérjék a nemzetközi bíróságok döntéseit. Kaczyński nem most először tett ilyen kijelentést. Még tavaly decemberben nyilatkozta, hogy  Németország kísérletet tesz arra, hogy föderális, német negyedik birodalommá alakítsa az Európai Uniót.

Nyitófotó: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / Anadolu Agency / AFP

Összesen 170 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Támadjátok meg őket is, mint Moszkvát.

Na, egy Veesenmayer-fiókától nem vártunk mást.

kezdi vegre megerteni az oreg ki is a valodi ellenseg? akkor talan meg van remeny.
a lengyelek vegyek eszre, hogy a libbantakkal mint barmilyen totalitarius ideologia kepviseloivel lehetetlen a kompromisszumos megegyezes, a targyalas a szovetkezes, ok csak a teljes behodolast fogadjak el.
tanuljanak a tortenelembol, ha epp ugy tunik hogy nemi engedmenyert cserebe elfogadjak hogy nem hodolnak be teljesen, az csak azt jelenti hogy a szalamitaktikaban meg nem ok vannak soron.

A lengyelek jól tennék, ha leszámolnának azzal az illúzióval, hogy az Usa majd mindig mögöttük áll, és megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy mind az oroszokkal, mind a németekkel barátságtalanok.

Az afgánok (a nem tálibok) megtapasztalhatták, milyen az, amikor csak az Usában bíznak, hogy az Usa majd megvédi őket. Hamarosan Ukrajna és Tajvan is megérti majd.

Elfogadják az árulást, de megvetik az árulót.

Milyen igaz.

Alapból a bizottsagban kéne bízni, mert egyenes, korrekt, szavatartó, nem használ kettős mércét....stb.
De hát mindez hiányzik. A lengyelek hagyták magukat másodszor is becsapni.
Remélem, Navracsics is levonja a következtetéseket.
A pénzhez hozzájutni 2024 után lesz esély. Ugyan a pénz már most sincs meg.
A lengyeleket és minket is ki akarnak véreztetni.

Így oké. Ilyesmit legutóbb akkor reagáltak rám, amikor hülyének próbáltak beállítani, így minden ilyen reakciót gyanakodva fogadok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés