Az EP jóváhagyta egymilliárd euró hitel folyósítását Ukrajna számára

2022. július 7. 16:39
A pénz a külső finanszírozási szükségletek fedezésében segíti majd az Oroszországgal háborúban álló országot.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta egymilliárd euró európai uniós makroszintű pénzügyi hitel folyósítását Ukrajna számára, a pénz a külső finanszírozási szükségletek fedezésében segíti majd az Oroszországgal háborúban álló országot – közölte az uniós parlament csütörtökön.

A tájékoztatás szerint ez az első részlete annak a 9 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásnak, amelyet az Európai Bizottság javasolt május közepén Ukrajna újjáépítésére, valamint nemzetközi hitelek visszafizetésére.

„A hitel gyors pénzügyi támogatásként szolgál az akut finanszírozási igények kielégítésére”

A sürgősségi eljárás keretében, 522 igen szavazattal, 17 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a hitel

„gyors pénzügyi támogatásként szolgál az akut finanszírozási igények kielégítésére, és biztosítja az ukrán állam funkcióinak folyamatos működését”.

Közölték, hogy Ukrajna finanszírozási igényei az orosz invázió miatt megnövekedtek: az utakban, hidakban, gyárakban, lakóházakban, kórházakban és más infrastruktúrákban okozott hatalmas károk mellett az ország elvesztette hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz is. Ennek eredményeként Ukrajnának 37,3 milliárd eurója hiányzik a 2022-es finanszírozási igények kielégítésére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint – írták.

A most bejelentett támogatás kifizetésére egy részletben kerül sor, ha felhasználása megfelel az uniós elvárásoknak, beleértve a fokozott átláthatóságot és a felhasználásáról szóló jelentéstételt. A támogatás nyújtásának az is előfeltétele, hogy

Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat

– szögezték le.

Az uniós költségvetés kivételesen a kamatköltségeket is finanszírozza.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy oroszbarát ukrán rendszer is megkaphatja?

Hitelképes országnak látszik. Szeretném látni a hitelképességi űrlapjukat, amit egy normális hitelező minden kérvényezővel kitöltet.

És a kölcsönt melyik fantompénzben kell visszafizetni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés