Az Európai Parlament az atomenergiát és a földgázt is fenntartható energiaforrásnak minősítette

2022. július 6. 15:53
Összesen 328 EP-képviselő szavazott, 278 képviselő mellette voksolt, és 33-an tartózkodtak.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak szerepük van a zöld átállásban, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek. Az ezt elutasító európai parlamenti indítvánnyal szemben 328 EP-képviselő szavazott, 278 képviselő mellette voksolt, és 33-an tartózkodtak. Ha július 11-ig sem az uniós parlament, sem a tagországok kormányait képviselő Tanács nem emel kifogást a bizottsági javaslat ellen, akkor a taxonómiáról szóló szabályozás 2023. január 1-jétől lép életbe.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott:

megőriztük az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét, megvédtük a rezsicsökkentést”.

A közlemény szerint Tóth Edina, Győri Enikő és Gyürk András, a Fidesz EP-képviselői üdvözölték a szavazás eredményét, és kiemelték: a rezsiköltségek alacsonyan tartásához és a klímasemlegesség eléréséhez szükség van a nukleáris és földgázalapú beruházásokra, annak érdekében, hogy hosszú távon meg lehessen őrizni az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét. Tóth Edina a szavazást követően kiemelte: az európai és a magyar baloldal az utóbbi hetekben mindent bevetett, hogy a saját kudarcos zöld ideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől.

„Nukleáris energia és földgáz nélkül sokkal kiszolgáltatottabb lenne az unió az olyan válságoknak, mint amit most is tapasztalhatunk. Emellett a zöld átmenet sem tudna megvalósulni, hiszen a megújuló energiaforrások önmagukban még nem elegendőek az amúgy is megnövekedett energiaigények kielégítésére és a rezsiköltségek alacsony tartására” – fogalmazott. Győri Enikő aláhúzta: a zöld gazdaság megvalósításához rengeteg magántőkére van szükség. Hozzátette, hogy a magánszektornak a taxonómia rendelet jelenti a sorvezetőt a fenntartható befeketésekben.

Gyürk András rámutatott, hogy a baloldali kifogás elutasítása volt az egyetlen lehetséges döntés.

Európa energiaválságban van, ezért minden, a helyzetet súlyosbító felelőtlen javaslatra határozottan nemet kell mondanunk.

A baloldal a kifogással megtámadta a rezsicsökkentést és a klímavédelmet. Ennek viszont, a fideszes képviselők határozott kiállásának köszönhetően, sikerrel tudtunk gátat szabni” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság március elején bemutatott, a taxonómiára vonatkozó jogszabálytervezete egyes nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorol. Az ilyen tevékenységeket felsoroló listát nevezik uniós taxonómiának. A taxonómia rendelet egyike azoknak a jogszabálytervezeteknek, melyek révén az uniós bizottság forrásokat biztosítana a fenntartható növekedéshez, segítené a zöld beruházásokat és megpróbálná elkerülni a nem fenntartható projektek zöldként történő feltüntetését.

(MTI)

Nyitókép: Francois Laurens / Hans Lucas / AFP 

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

705-en vannak. A többiek hol voltak?

Ezt soha nem lehet tudni. Ahogy az érdekeik kívánják.

Még az is előfordulhat, hogy újra kell szavazni.

Sárkány eresztés volt:-)

Majd újra szavaztatják a képviselőket, az EP bohócok között ez már alap. Nekik ez a jogállamiság.

Az Északi 2 építésekor még úgy tűnt, hogy Németország önállóan cselekvő állam és nem az USA csicskása az EU-val együtt. Kész röhej, ami itt történik, főleg most, hogy lassan pitizni fognak a gázért, mert a lakosság nem fog kevesebbet fürdeni és ruhákat szellőztetni. Ami pedig az oroszokat illeti, a helyükben és kérnék egyet és mást a gáz elindításáért. Elvégre az EU-nak van nagy pofája, hogy majd megoldja, miközben gőzük sincs arról hogyan. De hát parancsba kapták, hogy szankciózni kell.

Kezd körvonalazódni, hogy ki lehet bírni a pénzük nélkül. Ha a nyugatot arra trenírozzák, hogy adjon alább az igényeiből Ukrajna miatt, amihez semmi közük, akkor én azt mondom, adjunk alá az igényinkből, hogy ne pofázhassanak bele a dolgainkba.

Ezután miről fognak beszélni Szabó Rebekáék, lmp-sek, és ügyifogyi társaik?!

Az unió nagy bajban van
Össze -vissza beszél és kapkod. Ez már a vég, nem a vég kezdete.

Nyaraltak, amikor zajlik az élet . Akár az is lehet, hogy tengerből lovagolnak ki, mint Tüttő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés