Botrány a szlovák köztévében: Václav Klaus kisétált az élő adásból, Meciar követte

2022. július 5. 17:35
Az egykori cseh és szlovák vezető megsértődött a kérdéseken. A téma egyébként Csehszlovákia szétválása volt.

Január elsején lesz harminc éve, hogy Csehszlovákia békésen kettévált. Ennek az apropóján a szlovák köztévé (RTVS) ismét egy asztalhoz ültette a két ország akkori vezetőit, Václav Klaust és Vladimir Meciart, akik már 1992 nyarán – azaz pontosan harminc éve – elkezdtek tárgyalni a szakításról.

A helyszín – anno és most is – a brnói Tugendhat villa volt.

Az élő adás annyira bizarra sikeredett, hogy pár napra rá két akkoriban is aktív, s a mai napig az eseményeket józanul kezelni képes kommentátort is kénytelenek voltak beültetni egy stúdióba, hogy valamelyest helyre tegyék a két volt miniszterelnök esti meséjét – számol be a beszélgetésről a hvg.hu.

A két egykori vezető főleg a meg nem valósult népszavazás kapcsán ferdített.

Azzal söpörték le a kérdést, miért nem valósult meg a népszavazás, hogy nem lehetett kiírni referendumot arról, elkezdődjenek-e a tárgyalások az ország szétválásáról, azután meg már nem volt értelme. Azzal vádoltak minden újságírót, aki az együtt maradást támogatta, hogy le voltak fizetve.

A beszélgetés egyébként a cseh/szlovák nyelvet nem beszélők számára is láthatóan abszurd módon ért véget: Klaus megunta a kérdéseket, a meg nem valósult népszavazás pedig annyira kizökkentette, hogy felállt, és elment az élő adásból. Felkészületlenek a műsorvezetők, rosszak a kérdések – mondta, és felpattant. Mečiar pedig követte, még mielőtt jöhettek volna a nézői kérdések. Miközben a műsorvezető hölgy megpróbált elbúcsúzni a nézőktől, Mečiar felszólította, térjen vissza a földre.

 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés