Íme, a kormány reakciója Weberre: A gáztározók magyar kézben maradnak

2022. július 5. 7:02
Jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb árat Európában.

Palkovics László tárcája, a TIM reagált az atv.hu-nak Manfred Weber vasárnapi, az EU-ba érkező földgáz „kötelező“ beszerzéses és elosztásos ötletére, és az Orbán Viktor elleni támadására is. „A magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében

a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát.

A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad. Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgáz beszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség” – reagált az atv.hu megkeresésére a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az Atv azt követően küldte el a kérdéseiket a TIM-nek, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Der Tagesspiegelnek adott interjújában azt mondta: „Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban”. Emlékeztettek: a „kötelező érvényű energiaszolidaritás” jegyében Weber azt is felvetette: az EU területén működő gáztározókat közösen kellene üzemeltetni és a földgázbeszerzést is közösen kellene végezni az EU-tagországoknak.

Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott Magyarországról

„A kormány kiemelt célja a magyar emberek és vállalkozások energiaellátásának biztosítása, a megfizethető energiaárak garantálása. A rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában” – tudatta válaszában a TIM. Weber azt is nyilatkozta az interjúban: „elege van” abból, hogy Orbán Viktortól függnek az EU-ban a külpolitikai és az olajembargós döntések. Kérdésükre a technológiai és ipari tárca részéröl erre azt írták: „Manfred Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott a magyar emberekről és Magyarországról.

Magyarország ezért nem támogatta megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára”.

Közben már mi is elemeztük Weber kommunista időket idéző ötletét.

Borírókép: Manfred Weber EPP-frakcióvezető (Forrás: EP) 

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igaza van. Emlékszem egy télre, amikor kisegítettük a szerbeket gázzal. Pedig nem volt kötelező.

Legyen úgy:-)
Azóta sokat változott a helyzet. Szerbia nem uniós tag, mi vagyunk az elsők az unióban, ahol belép a Déli áramlat.......
Mi nem leszünk gáz nélkül szerintem.
A németeknek még azt üzenem: kinek mit intézett a kormánya:-)

Déli áramlat szerbek felől:-)

Az biztosan, hogy nem! Bulgária, Szerbia, Mo és Ausztria a nyomvonal. A bolgárok nem akarnak orosz gázt.

Igen. De gázuk azért nem lesz.

Tényleg azt hiszed, hogy nekünk nem jön gáz a csövön? Mit gondolsz, miért maradunk távol az EU hülye agymenéseitől? Elérkezett az idő, amikor nem vállalhatjuk fel saját kárunkra mások idegen érdeket szolgáló hülyeségeit.

"így a rövid és velős konklúzió: egy nagy lfszt Webernek !"

Bolond németek. Európa tározói már rég megtelhettek volna. Az oroszok még tavaly befejezték a második gázvezeték megépítését és azonnal beindítható is lett volna. De hát ugye, kellet a németeknek vacakolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés