Szakértő: Jelenleg nem reális, hogy Ukrajna megnyerheti a háborút

2022. július 3. 10:07
Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Ukrajna gyakorlatilag már a legjobban képzett erőit is elveszítette.

Öt hónapja tart a háború, a fegyverszállítmányok ellenére Ukrajna mégsem tud jelentős támadást végrehajtani Oroszország ellen. Többek között erről is beszélt Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Ukrajna már a legjobban képzett erőit is elveszítette

Horváth József a beszélgetés során rámutatott, hogy Ukrajna 1992-des megalakulásakor népességét 42-43 millióra saccolták, de azóta nem tartottak népszámlálást. Majd azzal folytatta, hogy az elmúlt években8-10 millióan Nyugat-Európába vándoroltak ki, míg az elmúlt hónapokban közel 8 millióan kerültek orosz fennhatóság alá, 7 millióan pedig elmenekültek,

így egy maximum 20-25 milliós ország áll szemben az oroszokkal.

A szakértő ezt követően felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna gyakorlatilag már a legjobban képzett erőit is elveszítette, légierejének, szárazföldi haderejének és tüzérségének döntő része megsemmisült. Most érte el az orosz technikai fölény azt a kritikus szintet, hogy könnyebben nyomulnak előre, annak ellenére is, hogy az ukrán katonák hősiesen harcolnak – húzta alá Horváth.

„Fegyverszállítmányokkal rövid távon nem lehet megfordítani a háború menetét”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérései kapcsán Horváth József úgy fogalmazott, hogy

fegyverszállítmányokkal rövid távon nem lehet megfordítani a háború menetét.

Majd megjegyezte, hogyha a beígért nyugati fegyverszállítmányokat leszállították volna, Ukrajna már egy nagyon modern haderővel rendelkezne, ezzel szemben leginkább ex-szovjet eszközöket kaptak, a modernebb fegyverrendszerek döntő része nem érkezett meg, vagy le sem gyártották. A beérkezett fegyvereket az oroszok jobbára megsemmisítik, és az utánpótlási vonalakat is igyekeznek szűkíteni – hangzott el a beszélgetésben.

Zelenszkij elismerte, hogy nagy a baj

Az ukrán elnök beszédében hangsúlyozta, hogy veszteségeket kell okozniuk az agresszornak. Bővebben is érdekel!

Nyitóképen csecsen katonák az ukrán egységektől lefoglalt fegyverekkel a luhanszki régióban. Fotó: GENNADY DUBOVOY / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 204 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy néz ki, h. az EU vezetést az Államoké uralja. Ez a választóik hibája, NEM mindegy h. hogyan választ a nép, persze, az egyszínű média végső soron, amelyik a választásokat megnyerte , megnyeri a teljesen alkalmatlanoknak. Az alap az általános jómód, ez az, ami viharos gyorsasággal csökken.

Nem lehet tudni, h. az Államok deep state-je meddig megy el az eszkalálódás előidézésében és meddig mennek el az oroszok válaszként.

Sajnos, nagyon is indokolt a "jelenleg". Reménykedjünk, h. Karácsonyra béke lesz. Sok függ attól, milyen lesz a közhangulat a kongresszusi választásokra az Államokban. Ennek az egész borzalomnak ott van a motorja.

Zelenszkij jobb politikával nagyon sok ukrán életét megkímélhette volna.

Talán mert minelnök vagy mi a fene.

Különbség van aközött, hogy a hazádat véded, vagy a területed.
Ha valaki el akarná foglalni Erdélyt, akkor a románok a területüket védenék, nem a hazájukat.
Ugyanígy itt is. Az ukránok jelenleg a területüket védik. Egy mesterségesen összetákolt ország határait.
Azért felesleges vitatkozni veletek, mert egyszerűen más koordináta rendszerben léteztek. Nem is értitek terület és haza között a különbséget. Nektek ez valami vagyontárgyszerűség, ami a tiéd és nem adod, ha el akarják venni. De nagyobb fizetésért simán leléptek innen, szó nélkül itt hagytok mindent. Az eszmék sosem érdekeltek, csak a vagyontárgyak. Szóval hagyjuk már Zrínyit, jó?

Gondolkodom.

Még mindig.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés