Német kancellár: Putyin még hosszú ideig képes lesz a háború folytatására

2022. július 03. 22:00

„A háborúról már annak kezdete előtt egy évvel megszülethetett a döntés, talán még korábban, mert felkészült rá” – hangoztatta Olaf Scholz.

2022. július 03. 22:00
null

Vlagyimir Putyin orosz elnök még hosszú ideig képes lesz folytatni az ukrajnai háborút – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár a CBS amerikai hírcsatornának adott, vasárnap közzétett interjújában.

Úgy vélem, a háborúról már annak kezdete előtt egy évvel megszülethetett a döntés, talán még korábban, mert felkészült rá” 

– hangoztatta a német kancellár angolul nyilatkozva. „Ezért még nagyon hosszú ideig folytatni tudja a háborút” – tette hozzá.

A beszélgetést még a madridi NATO-csúcson rögzítették, de csak most tették közzé teljes terjedelmében. Scholz az interjúban elismerte, hogy hibás döntés volt a múltban egyoldalú függőségbe kerülni az orosz energiahordozóktól.

„Európa-szerte be kellett volna fektetnünk egy olyan infrastruktúrába, amely lehetővé tette volna számunkra, hogy egyik napról a másikra változtatni tudjunk a kínálaton” – mondta.

Ez olyan lecke, amelyet most megtanultak Európában. A Németország orosz energiáért fizetett kiadásait firtató kérdésre Scholz mindössze annyit mondott, hogy ez az összeg folyamatosan csökken. Hozzátette, hogy Putyin a szankciók miatt nem is tudja elkölteni a pénzt nyugati termékekre, így a többi között korszerű technológiákra.

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kapcsolódó cikkek

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2022. július 04. 15:25
Tévedsz! Nem Putyin, hanem az orosz nép. Ti nem tanultatok Napoleon s Dolfi sorsából. Valszeg most nem Sztálingrádnál fogtok megfagyni, hanem Frankfurt am Mainban.
Ólat a trolloknak
2022. július 04. 10:38
Herr Niemand már sehol se lesz, amikor Putyin még mindig ott haldoklik az elnöki székben.
masikhozzaszolo
2022. július 04. 08:50
Az ember És az áldozat Volt régen a barbár. A majáknál, aztán az Indonéz szigetvilágban, aztán Afrikában. Hol szüzet, hol asszonyt, hol embert áldoztak fel. És aztán tovább, Belga Kongó, Auswitz, stb. Mind ember, és mind áldozat. És a háborúk, csaták. És a legyetek szolidárisak. De nem úgy, hogy Ursula a férjével és a 7 gyerekével megy harcolni Kijev alá. Sem Macron, sem Schulz nem ment családostul Ukrajnába háborúzni. Pedig volt ilyen, a magyar nemesek, élükön a nemessel kötelezően mentek a király serege alá. Most meg mi van: Menjetek ti! Mindig mások menjenek. És mások vállalják az áldozatot. Mint Potocskáné szolidaritása. De az ő fiai ne menjenek. A máséi menjenek. És ott van a másik halott, sebesült, áldozat. Ennyi meg ennyi oroszt öltünk meg. És annak nincs videója, hogy az elesetteket hogy viszik haza Oroszországba, konvojjal, és letérdelve a falu apraja, nagyja, hogy legyen látvány a videón. A másik katona elesése az jó. Pedig ő ugyanúgy ment oda harcolni, áldozatot hozni, mint a másik. Mások küldték. Ő el lett volna a laktanyában is. Hol van az ismeretlen katona iránti tisztelet? Ez már a tipikus halott indián a jó indián. Nem lesz ebből térdelés? És forog a verkli tovább, és sem a Wall Streeet bankárjai, sem a londoni City, sem a frankfurti tőzsde tulajdonosai nincsenek az első vonalban. Sem a EPP tagjai. De a legnagyobb sopánkodók, hogy áldozatot kell hozni a népnek, mert lenne ugyan gáz, gabona, olaj, stb a megélhetés biztosítására, de nem adjuk oda. Hanem majd később majd 3x annyiért fogjuk majd eladni nektek. Ezt találtuk most ki. Meg azt, hogy mint a polip, meg ahogy a fű nő, szépen körbevesszük Oroszországot, és harcoljatok ellene, találtunk rá egy hülyét, és ez jó üzlet lesz. Az utolsó ukránig, finnig, litvánig, magyarig. És akkor az eleje: régen volt a barbár, vagy még most is az?
Reszelő Aladár
2022. július 04. 08:44
Na itt ütközik ki a nyugati szemlélet, az angolszász ha valamit szeretne, azt elveszi/megfinanszírozza más pénzéből, a német pedig ha kell valami, akkor benyúlna zsebébe és meg akarja oldani onnan. Csakhogy ezt a szart most nem lehet pénzzel elpucolni. De persze fontos, hogy elnézést kérjen a világtól, hogy eddig a majdnem szomszédból, a világ legnagyobb exportőrétől vásárolt olcsón és nem a világ túlfeléről drágán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik