CNN-elemzés: Fordulat állt be az ukrajnai háborúban

2022. június 27. 17:09
Orosz sikerekről ír az amerikai portál.

Fordulat állt be az ukrajnai háborúban, miután az oroszok előrenyomultak a Donbaszban – olvasható egy CNN-en megjelent elemzésben, amelyet az Index szúrt ki.  A cikk szerint az oroszok most olyan sikereket arattak, – luhanszki ukrán erők felszámolása, déli területeken a védelem megerősítése, hatékonyabb védekezés a dróntámadások ellen – amelyekre a háború kezdete óta nem volt példa.

Az amerikai portál szerint fennáll annak a veszélye is, hogy az oroszok bekerítik Liszicsanszk városát, ahova a szeverodonyecki ukrán erők vonultak vissza. Mindeközben a donyecki területen is előrenyomultak az oroszok,

és közelebb jutottak a térségben lévő ipari városokhoz.

És miben bízhatnak az ukránok? Az elemzés szerint az lehet a reményük, hogy  a folyamatosan érkező nyugati nehézfegyverek által előbb-utóbb sikerül ledolgozniuk a tüzérségi hátrányukat. Ahhoz viszont, hogy ezeknek a kezelőszemélyzetét kiképezzék, több hétre van szükség, és nem biztos, hogy ennyi idő a rendelkezésükre áll annak fényében, hogy

mekkora nyomást helyeznek az oroszok a donbaszi ukrán védelemre. 

A cikk annak az ezerdolláros kérdésnek a felvetésével zárul, hogy vajon hogyan alakulnak az orosz hadicélok, ha az eddigi sikeres előretörés nem áll meg?  Két lehetőség van: megelégszenek az eddigi hadi céljuk – vagyis a Donbasz – elfoglalásával, avagy megpróbálják-e például elérni a Dnyeper folyó partját, kettévágva ezzel Ukrajnát. 

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Összesen 228 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Orwell megérte volna a CNN-t...

Az orosz nem áll meg, csak mahorka szünetet tart:
“Az oroszok már öt évszázadon keresztül próbálják országuk végső határát meglelni, de sehogy sem sikerül.”
(A. L. Kennedy, The Quarterly Review, 1947. január)

Egyébként az orosz birodalmi terjeszkedés volt az, amiről Fridhjof Nansen, norvég sarkkutató és Nemzetek Ligája (Népszövetség) megbízott, állította közel 100 éve már: "Oroszország az 1500-as évektől kezdődően minden hét évben egy norvégiányi területet kebelezett be."

(Ezen, addig megállíthatatlan terjeszkedés érte el határainkat is 1939-ben. Egyetlen valamirevaló döntéshozó sem hagyhatta ezt figyelmen kívül.)

Megfordult??? Miért, idáig az ukránok álltak nyerésre?

Be szeretnék én is ennyire laza lenni a 444-en!

Mert az oroszok szerinted olyan hülyék, hogy ők még nem jöttek rá, amire például a britek meg az usákok, hogy mára a határok tologatásánál sokkal hatékonyabb módszerek léteznek idegen javak megszerzésére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés