Csák János, riport Libanonból, Molnár-Toroczkai-vita, Rick Santorum és első világháború képekben – itt az új Mandiner!

2022. május 26. 06:39

Mi győzte meg Csák Jánost, hogy vállalja el a miniszterséget? Lehet-e együttműködés a Mi Hazánk és az MSZP között? Magyarok a NOB-ban, családügy és munkapiac, Novák-Duda-csúcs és CPAC-mérleg az új Mandinerben!

2022. május 26. 06:39
null

„Nem berobbanni akarok, hanem megérteni, beilleszkedni és aztán előállni a jobbító javaslatokkal” – mondja Csák János. Létezik-e kultúrharc? Hogyan javítaná az MTA és a kormány viszonyát? Támogatná-e a Fudan Egyetemet? Ezen a héten címlapos interjút olvashatnak az újonnan megválasztott kulturális és innovációs miniszterrel. 

– fogalmaz interjúnkban.

„Bizonyos értelemben maga Volodimir Zelenszkij az új Greta Thunberg, és Ukrajna vette át az amazonasi őserdő helyét” – írja vezércikkünkben, az Első karakterben Kacsoh Dániel a háborús popkultúra jelenségéről.

Közélet

Készül-e botránypolitizálásra a parlamentben a Mi Hazánk és az MSZP? Lehet-e együttműködés a két párt között? Mit gondolnak egymásról? Közélet rovatunkban vitainterjút olvashatnak Toroczkai Lászlóval és Molnár Zsolttal Fidesz-bérencezésről, oltásellenességről, Trianonról és nemzetárulásról, valamint az Európai Unió megítéléséről.

Kohán Mátyás véleménycikkében Novák Katalin köztársasági elnök varsói látogatását tette diplomáciai mérlegre.

Szilvay Gergely Joseph de Maistre: Szentpétervári beszélgetések / Az áldozathozatalról című könyvét ajánlja. 

A múlt héten lezajlott CPAC Hungary konferenciát értékeltük, Knopf Alexandra, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója pedig véleménycikkében úgy fogalmaz a rendezvény kapcsán: „Magyarország ma egy safe space mindazoknak, akiknek fontos civilizációnk zsidó–keresztény hagyományainak megőrzése, a nemzeti identitás, a család és a gyermekek védelme vagy akár a szólásszabadság”.

Külföld

A baloldal nem vállal gyermeket, ezért a mi gyermekeinket akarja – fogalmazott előadásában a CPAC Hungary rendezvényen Rick Santorum. Miért vált ki érdeklődést a magyar családpolitika Washingtonban? Ki kezdte a kultúrharcot? Milyen esélye lehet a Republikánus Pártnak 2024-ben? Külföld rovatunkban exkluzív interjút olvashatnak az amerikai konzervatív politikussal, akinek programját végül Donald Trump valósította meg. 

A Hezbollah és szövetségesei térvesztését hozta Libanon első parlamenti választása a 2019-es politikai válság és a 2020. augusztusi óriási robbanás után. Sokan remélik, hogy megnyílhatnak a külföldi pénzcsapok a gazdasági összeomlás kivédésére. A rovatban helyszíni beszámolónkat olvashatják a Migrációkutató Intézet kutatójától.

Precedens & Makronóm 

Sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió Bírósága nem tartja tiszteletben a jogállamiság azon alkotóelemeit, amelyekre saját maguk is állítólag támaszkodnak, folyamatos kettős mércével állunk szemben – mutat rá Anne-Marie Le Pourhiet francia alkotmányjogász, az 1. Számú Rennes-i Egyetem professzora, akivel Precedens rovatunkban interjúztunk.

– írja publicisztikájában Joób Kristóf rovatvezető reagálva arra, hogy a német belügyminiszter újraértelmezné a szó használatát. 

Az új kormányban egy minisztériumba került a foglalkoztatás, az innováció, a vállalkozásfejlesztés és a családügy. Négy terület, amely korábban soha nem volt egy szervezetben. Vajon a szoros együttműködésük hoz további javulást? Szalai Piroska elemzését olvashatják a témában.

Sport 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mára a világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb szervezetévé vált. Tagjai jogilag nem az országuk érdekeit képviselik a szervezetben, hanem az olimpiai mozgalmat a küldő országokban. Szabó Lajos sporttörténésztől történelmi áttekintést olvashatják a magyar tagok pályafutásáról. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Vissza kell találnunk a totális magányhoz, a telefon nyomkodása nélküli beszélgetésekhez és a nehéz fizikai munkával töltött szabadidőhöz, nem fokozatosan, hanem egyetlen lépésben – véli Cal Newport amerikai matematikus, akinek a könyvét Böszörményi Nagy Gergely ajánlja ezen a héten. 

 A Feminens oldalán Biró Rozáliát, az RMDSZ politikusát kérdeztük pályájáról és a nők közéleti szerepvállalásáról. 

Szalay-Berzeviczy Attila szerint félelmetesen sok hasonlóság van a világot formáló 1914 előtti és az egy évszázaddal későbbi folyamatok között. A korábban a Budapesti Értéktőzsde elnökeként és a magyar olimpiarendezés ügyének egyik élharcosaként is ismert szerző könyve, A nagy háború százéves nyomában az MCC Press gondozásában nemrég került a boltok polcaira. Az első világháború eseményeit újszerűen megközelítő mű mögötti gigantikus munkáról és a nagy háborúk analógiájáról beszélgettünk Élet rovatunkban.

Arcél kisrovatunkban Triznya Mátyás magyar származású olasz festőre emlékezünk. A tárcát Hegyi Zoltán írta.

„Válságjelenségek sora ostromol most bennünket: van, ami betört, mást még kívül tudunk tartani. Az egyéntől az államig újra kell gondolnunk a működésünket, ahol csak lehet, a fenntarthatóság jegyében” – írja Rajcsányi Gellért, a mandiner.hu főszerkesztője a lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grabb71
2022. május 26. 11:28
Triznya Mátyás nem „magyar származású olasz festő” volt, hanem Olaszországba emigrált magyar festő, aki a kommunisták elől menekült el fiatal házasként magyar feleségével, Szőnyi Zsuzsával (Szőnyi István magyar festő lányával). Triznya-kocsma néven ismertté vált római lakásukban évtizedeken át rendszeresen tartottak összejöveteleket a Rómában megforduló magyar értelmiségieknek, művészeknek. Szőnyi Zsuzsa a hagyományt Triznya Mátyás halála után, egyedül is folytatta, majd időskorára hazaköltözött Magyarországra. Elképesztő, penetráns tiszteletlenség és a valóság sárba tiprása a magyarságát, nyelvét, kultúráját mindvégig őrző és aktívan ápoló, Rómában egyenesen magyar szigetet teremtő és fenntartó festőt „magyar származású olasznak” titulálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik