Nem tehettük meg, hogy ne határolódjunk el tőle – a Margitszigeti Színház igazgatója az oroszbarát zongoristáról

2022. május 20. 10:00
A Margitszigeti Színház lemondta Valentina Lisitsa ukrán oroszbarát zongorista fellépését. Megkerestük Bán Teodóra ügyvezető igazgatót az ügyben.

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, a Margitszigeti Színház lemondta Valentina Lisitsa ukrán oroszbarát zongorista fellépését. A közlemény szerint a Margitszigeti Színház vezetése Ljubov Nepop ukrán nagykövet tájékoztató leveléből értesült a zongorista megdöbbentő megnyilvánulásáról, miszerint

a művésznő az orosz agresszorok által megszállt Mariupolban adott koncertet.

Lisitsa a fellépésével a világ nemzeteinek álláspontjával szemben, egyértelműen kinyilvánította az orosz agresszor melletti szimpátiáját. A Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. határozottan elutasítja a zongoraművésznő álláspontját, egyetértve Magyarország és a nemzetközi közösség hivatalos álláspontjával, ami minden tekintetben elítéli Oroszország rengeteg civil áldozattal járó, Ukrajna elleni háborús agresszióját. Ezért a színház Lisitsa június 3-i margitszigeti koncertfellépését lemondta és a menedzsmentjével kötött szerződéstől eláll” – írta az eset kapcsán kiadott közleményében a színház.

Lapunk felkereste Bán Teodórát, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatóját. Szerettük volna megtudni, pontosan mi történt, miért döntött így a színház vezetősége, illetve, hogy ez az eset miben különbözik a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő orosz származású, állampolgárságú vagy éppen orosz szimpatizáns művészek és sportolók kollektív bűnössé nyilvánításától. Az e témában készült korábbi beszélgetésünket Ókovács Szilveszterrel, az Operaház igazgatójával itt olvashatja el.

 

Kép: Valentina Lisitsa / Wikipedia

A Margitszigeti Színház 2022-es szezonjában június 3-án a Nemzeti Filharmonikusokkal közös koncertet szervezünk. Ezen programon belül Liszt és Dvořák műveit hallhatja majd a közönség. Az eseményre meghívtuk az ukrán születésű Valentina Lisitsa zongoristát, aki egy kiváló, nemzetközi hírű előadóművész. Mindvégig számítottunk arra, hogy a művésznő részt vesz majd az eseményen, ám a napokban kaptam egy levelet az ukrán nagykövetasszonytól, Ljubov Nepoptól, aki felhívta a figyelmemet, hogy a művésznő az orosz agresszorok által megszállt Mariupolban adott koncertet május 9-én, ezzel kinyilvánítva szimpátiáját az orosz agresszor mellett” – mondja Bán Teodóra.

Szembehelyezkedés a világ nemzeteinek álláspontjával

Az ügyvezető igazgató kiemeli, hogy a Margitszigeti Színház teljes mértékben függetleníteni kívánja magát minden politikai megnyilvánulástól. „Ha azonban a színházunkba olyan művész érkezik, aki valamilyen formában nem határolódik el az Ukrajnában zajló agresszív történésektől, akkor kénytelenek vagyunk megnyilatkozni a kérdésben. Azt gondoltam, ez egyfajta helytállás a részemről,

hiszen Lisitsa a világ nemzeteinek álláspontjával szembehelyezkedett

– mind Magyarország, mind pedig a nemzetközi közösség hivatalos álláspontjával szembe, amely határozottan elítéli Oroszország rengeteg civil áldozattal járó háborús agresszióját.”

Kollektív bűnösség vagy valami más?

Arra is kíváncsiak voltunk, miben különbözik ez az eset a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő orosz származású vagy állampolgárságú, illetve orosz szimpatizáns művészek és sportolók kollektív bűnössé nyilvánításától.

Lisitsa egyértelműen és nyíltan kiállt az orosz háború mellett. S noha a színházunknak ebben a vonatkozásban nem lenne kötelessége kifejezni az álláspontját, mégis emellett döntöttem, hiszen én magam is teljes mértékben elítélem ezt a háborút, ahogy bármely más háborút is, amely egy független nemzet ellen irányul.

Nem tehettük meg, hogy ne reagáljunk erre a kinyilatkoztatásra, s ne határolódjunk el tőle.

Abszolút hiszek abban, hogy az a fajta szellemi kapcsolat, amit a kultúra közvetíteni képes a nemzetek között , felül kell, hogy kerekedjen mindenen, ám ha bármely fél szélsőséges magatartása szembemegy bizonyos erkölcsi normákkal, abban az esetben a kérdésben érintetteknek – ez esetben nekem – meg kell nyilvánulni” – magyarázza az ügyvezető igazgató.

 

Kép: Mohai Balázs / MTI

 

Megkérdeztük Bán Teodórától azt is, döntésében mekkora szerepet játszott Nepop nagykövetasszony levele – azaz annak nyomására határoztak-e a közlemény kiadása mellett. Ljubov Nepop ukrán nagykövet ugyanis nem először szólítja fel ilyen jellegű lépésre a magyar intézmények vagy sportklubok vezetőit . Lapunk korábban beszámolt már róla, hogy Nepop legutóbb a Népszava hasábjain követelte, hogy a Fradi rúgja ki orosz edzőjét, Csercseszovot.

Természetesen nem tudom, máshol milyen nyomásra mi történik. Én magánemberként és felelős színházvezetőként döntöttem így  remélem, helyesen. Nem szeretném, hogy bármely művészeti produktum, program vagy előadás politikai csatározás áldozata legyen.

Mindkét döntésnek megvolt a maga rizikója: annak is, ha bevállaltam volna, hogy felléptetem Lisitsa-t, és annak is, hogy lemondtam.

Úgy érzem, ezzel a döntéssel végül nem sodortam a színházamat a későbbiekben esetlegesen kérdőre vonható intézmények, politikusok vagy intézményvezetők közé. Mindenesetre volt egy álmatlan éjszakám, hosszasan vívódtam,vajon helyén való volt-e a döntésem, de végső soron úgy érzem, igen” – szögezi le Bán Teodóra.

 

Nyitókép: Magyar Hírlap

Összesen 333 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mindenesetre volt egy álmatlan éjszakám, hosszasan vívódtam, vajon helyén való volt-e a döntésem, de végső soron úgy érzem, igen"

Értem én, hogy nem akartok tengelyt akasztani az Usával, meg az ukrán nagykövet is szóvátette (emiatt történt az egész), de ez azért nagyon nem kicsit becsicskulás a birodalmi érdekeknek.

Egyébként mit értenek az alatt, hogy "Lisitsa egyértelműen és nyíltan kiállt az orosz háború mellett."? Más oroszokat támogató megnyilvánulása is volt, vagy csak ez a koncert az egyetlen "bűne"?

Mondjuk ha nem fideszes ez a nő, mármint Bán Teodóra, nem Valentina :D (a Demszky korszak óta a helyén van), akkor világos, miféle ideológia vezette erre a döntésre.

" ja, így már más, Bán Teodóra nem szeretne Eszenyi Enikő 2.0 lenni."

Jaja, jó meglátás. A libsi sajtó gyorsan kiderítené róla, hogy az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt.

A közeli cukrászdákból pedig száműzni kell az orosz krémtortát.

Lisitsa politikailag sokad rangú szereplő az orosz-ukrán testvér háborúban. Letiltása szánalmas.

Az a nagy helyzet, hogy a művésznő, Valentina Lisitsa anyai részről orosz-lengyel, apairól ukrán.
Mivel a SZU 1991-ben bomlott fel, Valentina orosznak számít.
A másik az, hogy 2015-ben már voltak "ügyei". Miért hívták meg, miért hozták ilyen kellemetlen helyzetbe?
Miért hagyjuk, hogy az ukrán nagykövet diktálhasson nekünk?
Így is botrány lett belőle.

Egyik tweetje a kelet-ukrajnai hazafiakat a "kutyaürülékhez" hasonlította, egy másikban pedig egy etnikai ruházatú ukrán tanárok fényképét egy lándzsával hadonászó afrikai törzsről készült fényképet állított össze. Paul Grod szerint Lisitsa "nácinak" nevezte az ukrán kormányt, és azt állította, hogy "szűrési táborokat" hozott létre az oroszok számára.

Miből gondolják, hogy nagy hírtelen egy fiatal nő, hazát vált. 17 éves volt, amikor felbomlott a SZU.

Elmondta a markáns véleményét, 2015-ben, amikor az ukránok úgy bántak az orosz lakossággal, mint a kapcarongyukkal, ahogyan a magyarokkal is.
Mi is kapunk egy kis ízelítőt az ukránok gyűlöletéből, és általában a gyűlölködő beszólásaikból.
És mennyit kapnánk, ha személyesen is Kárpátalján élnénk. Most még jobban sajnálom az ottani magyarokat.

A kaviárról elfelejtkeztél.

Nepop nyert sajnos. Ennél nagyobb öröme ne legyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés