Nem tehettük meg, hogy ne határolódjunk el tőle – a Margitszigeti Színház igazgatója az oroszbarát zongoristáról

2022. május 20. 10:00

A Margitszigeti Színház lemondta Valentina Lisitsa ukrán oroszbarát zongorista fellépését. Megkerestük Bán Teodóra ügyvezető igazgatót az ügyben.

2022. május 20. 10:00
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, a Margitszigeti Színház lemondta Valentina Lisitsa ukrán oroszbarát zongorista fellépését. A közlemény szerint a Margitszigeti Színház vezetése Ljubov Nepop ukrán nagykövet tájékoztató leveléből értesült a zongorista megdöbbentő megnyilvánulásáról, miszerint

a művésznő az orosz agresszorok által megszállt Mariupolban adott koncertet.

Lisitsa a fellépésével a világ nemzeteinek álláspontjával szemben, egyértelműen kinyilvánította az orosz agresszor melletti szimpátiáját. A Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. határozottan elutasítja a zongoraművésznő álláspontját, egyetértve Magyarország és a nemzetközi közösség hivatalos álláspontjával, ami minden tekintetben elítéli Oroszország rengeteg civil áldozattal járó, Ukrajna elleni háborús agresszióját. Ezért a színház Lisitsa június 3-i margitszigeti koncertfellépését lemondta és a menedzsmentjével kötött szerződéstől eláll” – írta az eset kapcsán kiadott közleményében a színház.

Lapunk felkereste Bán Teodórát, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatóját. Szerettük volna megtudni, pontosan mi történt, miért döntött így a színház vezetősége, illetve, hogy ez az eset miben különbözik a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő orosz származású, állampolgárságú vagy éppen orosz szimpatizáns művészek és sportolók kollektív bűnössé nyilvánításától. Az e témában készült korábbi beszélgetésünket Ókovács Szilveszterrel, az Operaház igazgatójával itt olvashatja el.

 

Kép: Valentina Lisitsa / Wikipedia

A Margitszigeti Színház 2022-es szezonjában június 3-án a Nemzeti Filharmonikusokkal közös koncertet szervezünk. Ezen programon belül Liszt és Dvořák műveit hallhatja majd a közönség. Az eseményre meghívtuk az ukrán születésű Valentina Lisitsa zongoristát, aki egy kiváló, nemzetközi hírű előadóművész. Mindvégig számítottunk arra, hogy a művésznő részt vesz majd az eseményen, ám a napokban kaptam egy levelet az ukrán nagykövetasszonytól, Ljubov Nepoptól, aki felhívta a figyelmemet, hogy a művésznő az orosz agresszorok által megszállt Mariupolban adott koncertet május 9-én, ezzel kinyilvánítva szimpátiáját az orosz agresszor mellett” – mondja Bán Teodóra.

Szembehelyezkedés a világ nemzeteinek álláspontjával

Az ügyvezető igazgató kiemeli, hogy a Margitszigeti Színház teljes mértékben függetleníteni kívánja magát minden politikai megnyilvánulástól. „Ha azonban a színházunkba olyan művész érkezik, aki valamilyen formában nem határolódik el az Ukrajnában zajló agresszív történésektől, akkor kénytelenek vagyunk megnyilatkozni a kérdésben. Azt gondoltam, ez egyfajta helytállás a részemről,

– mind Magyarország, mind pedig a nemzetközi közösség hivatalos álláspontjával szembe, amely határozottan elítéli Oroszország rengeteg civil áldozattal járó háborús agresszióját.”

Kollektív bűnösség vagy valami más?

Arra is kíváncsiak voltunk, miben különbözik ez az eset a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő orosz származású vagy állampolgárságú, illetve orosz szimpatizáns művészek és sportolók kollektív bűnössé nyilvánításától.

Lisitsa egyértelműen és nyíltan kiállt az orosz háború mellett. S noha a színházunknak ebben a vonatkozásban nem lenne kötelessége kifejezni az álláspontját, mégis emellett döntöttem, hiszen én magam is teljes mértékben elítélem ezt a háborút, ahogy bármely más háborút is, amely egy független nemzet ellen irányul.

Abszolút hiszek abban, hogy az a fajta szellemi kapcsolat, amit a kultúra közvetíteni képes a nemzetek között , felül kell, hogy kerekedjen mindenen, ám ha bármely fél szélsőséges magatartása szembemegy bizonyos erkölcsi normákkal, abban az esetben a kérdésben érintetteknek – ez esetben nekem – meg kell nyilvánulni” – magyarázza az ügyvezető igazgató.

 

Kép: Mohai Balázs / MTI

 

Megkérdeztük Bán Teodórától azt is, döntésében mekkora szerepet játszott Nepop nagykövetasszony levele – azaz annak nyomására határoztak-e a közlemény kiadása mellett. Ljubov Nepop ukrán nagykövet ugyanis nem először szólítja fel ilyen jellegű lépésre a magyar intézmények vagy sportklubok vezetőit . Lapunk korábban beszámolt már róla, hogy Nepop legutóbb a Népszava hasábjain követelte, hogy a Fradi rúgja ki orosz edzőjét, Csercseszovot.

Természetesen nem tudom, máshol milyen nyomásra mi történik. Én magánemberként és felelős színházvezetőként döntöttem így  remélem, helyesen. Nem szeretném, hogy bármely művészeti produktum, program vagy előadás politikai csatározás áldozata legyen.

Úgy érzem, ezzel a döntéssel végül nem sodortam a színházamat a későbbiekben esetlegesen kérdőre vonható intézmények, politikusok vagy intézményvezetők közé. Mindenesetre volt egy álmatlan éjszakám, hosszasan vívódtam,vajon helyén való volt-e a döntésem, de végső soron úgy érzem, igen” – szögezi le Bán Teodóra.

 

Nyitókép: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Összesen 342 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2022. május 21. 11:35
" noha a színházunknak ebben a vonatkozásban nem lenne kötelessége kifejezni az álláspontját, mégis emellett döntöttem, hiszen én magam is teljes mértékben elítélem ezt a háborút," Személyes politikai hadjáratot tart. Rúgják ki!
rókabácsi
2022. május 21. 09:25
soka fizetáse azért ilyen barom! irány a kényszerbánya! bányarém!
blondibarbi
2022. május 21. 02:53
Micsoda patkány dolog ez ??? Ha a senkiházi ukrán nagykövetasszony valakit bepanaszol, akkor Bán Teodóra összeszarja magát és szerződést bont ?! Többet néztem ki belőle, de sajnos tévedtem, nagyon gyenge jellem. Legalább a művészetekbe nem kéne beengedni a napi politikát...! Liszica egyébként ukrán-orosz, de mindegy is ez, mert ő az embereknek zongorázott ott, nem Putyinnak ! Ukrán filmesek is be akarják tiltatni a "Csajkovszkij felesége" című filmet, mert hogy a rendező orosz. Aztán jön majd maga Csajkovszkij, Musszorgszkij és Sosztakovics, Csehov, Puskin és Dosztojevszkij, Repin, Rubljov és Chagall, Ciolkovszkij, Popov és Mengyelejev, még a periódusos rendszert is be fogják tiltani, ha az ilyen Bán Teodórákon múlik... Elég már ebből az ukrán-nyalásból, meg a stílusukból...!
tanos
2022. május 20. 23:07
Valentina Lisitsa „a művésznő az orosz agresszorok által megszállt Mariupolban adott koncertet.” A magyar média szerint az oroszok Mariupolt földig lerombolták. Nem maradt épségben épület. A lakosság egy része meghalt, aki életben maradt az elmenekült. Akkor Lisitsa hol és kinek adott koncertet Mariupolban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik