Erdő Péter: Novák Katalin mindig tiszta és építő álláspontot foglalt el a család és a házasság ügyében

2022. május 14. 10:34
A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, aki egyik résztvevője volt az új köztársasági elnök beiktatása alkalmából tartott ökumenikus istentiszteletnek, a szertartás után villáminterjút adott a Mandinernek.

Joó István interjúja

Milyen benyomása alakult ki az új államfőről, ismerte-e korábbról?

Novák Katalint családdal kapcsolatos konferenciákról, rendezvényekről ismerem. Jó emléket őrzök róla: mindig világos, tiszta és építő álláspontot foglalt el a család és a házasság ügyében. Nagyon bízom abban, hogy ez a továbbiakban is így lesz.

Mi ön szerint egy jó köztársasági elnök ismérve?

Ó, az elvileg nagyon sokféle lehet, attól függően is, hogy milyen országban vagyunk. Hiszen a köztársasági elnök jogköre, szerepe a berendezkedéstől függően lehet más és más. A mai Magyarországon a jó köztársasági elnök mindenképpen az alkotmányosság egyik őre, és ez nagyon fontos. Ahogyan az is, hogy szimbolizálja a nemzet egységét, többek között a jelenlétével, megszólalásai által a különböző alkalmakkor. Szeretettel emlékszem vissza a korábbi köztársasági elnökök újévi beszédeire, biztos vagyok abban, hogy Novák Katalinéi is jelentőségteljesek lesznek. Az elnöki beszédek valamiféle erősítést, lelkesítést, otthonlét-érzetet adhatnak a haza polgárainak. Szintén lényeges, hogy úgy általában a jó köztársasági elnök méltósággal képviseli az egész országot…

Mit vár el az új köztársasági elnöktől az egyházpolitika terén? 

Szekuláris államban élünk, vagyis az állam az egyháztól elválasztva működik, tehát az egyházpolitikának úgymond a letéteményese nem a köztársasági elnök Magyarországon. Így Novák Katalin sem hivatott különösebben valamiféle aktív egyházpolitikai szerepre. De fontos nekünk, hogy a tisztelet és a megbecsülés módján viszonyuljon az országban működő egyházakhoz, felekezetekhez. Mindenképpen előnyös és bátorító dolog, ha egy elnök részéről ilyet tapasztalunk, és szerintem nem fogunk e téren sem csalódni a most hivatalába lépő Novák Katalinban.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés