Ukrán nagykövet: Ukrajna azért is harcol, hogy a magyaroknak ne kelljen újraélniük 1956-ot

2022. április 15. 13:45
Ljubov Nepop arra kéri a hatóságokat, ne engedélyezzék az április 30-i oroszpárti tüntetést.

Rövid, Facebookra feltöltött videóban beszélt nagypéntekről Ukrajna budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Ljubov Nepop. A magyarul mondott beszédében úgy fogalmazott, a nagypéntek „Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja”, de ezt húsvét követi, ami pedig a jó győzelméről szól a gonosz felett, illetve a feltámadásról és az élet győzelméről. Ezért, mint mondja, szeretne ezen a napon minden magyar barátjához fordulni, hogy „emlékeztessem arra, hogy ma is Európa közepén van egy nép, ami újra megharcol a sötétséggel és bízik az élet feltámadásában, a jó győzelmében”.

Már az 51. napja tartanak a harcok Ukrajnában, ami szerinte megmutatta Oroszország és az orosz világ igazi arcát.

Ez egy gyilkos, erőszakos arc, ami az ukrán nép megsemmisítését nemes célnak nevezi”

– hangoztatta a nagykövet. Szerinte Oroszország meg akarja fosztani az ukrán népet a létezéséhez való jogától, és ezt azzal próbálja legitimálni, hogy azt állítják, az oroszok és az ukránok testvérek, azonban a nagykövet szerint ez orosz propaganda, ami azzal is jár, hogy Ukrajna és az ukránok nem is létezhetnek az orosz olvasatban.

Testvér nem jön az otthonodba, hogy megöljön, hogy megerőszakoljon, hogy elvigyen mindent, ami neked van”

– fogalmaz, majd továbbfűzve gondolatát arra kér mindenkit, hogy ne nevezzék az oroszokat és az ukránokat testvéreknek, szerinte ez nem testvérháború.

A nagykövet emellett azt kéri, ne szervezzenek közös orosz–ukrán előadásokat, koncerteket a világbéke jelszavát használva, mivel Oroszország „irgalom nélkül pusztítja országunkat, gyilkolja művészeinket, zenészeinket, költőinket”. Általánosítva arról beszél, hogy szerinte minden orosz művész támogatja Vlagyimir Putyin elnököt az orosz agresszióban, emiatt szerinte béke nem akkor lesz, ha az áldozatokat és az agresszorokat egymás mellé ültetik a béke szlogenje mellé, hanem amikor Oroszország elhagyja az ukrán területeket.

Ugyanakkor azt már támogatják, ha a művészek nyíltan kiállnak az agresszor ellen, és arra szólítják fel Putyint, hogy vonja vissza katonáit Ukrajnából.

„Azonban, ha ez nincs, akkor ez nem a békéről szól, hanem a gyalázásról. Arról, hogy a bűn büntetlenül maradjon” – véli, majd 1956-ot megemlítve arról beszél, akkoriban szintén nem örültek volna a magyarok, ha egy szomszédos országban a forradalom alatt szovjet–magyar békekoncerteket tartanak. A tervezett oroszpárti tüntetésről Nepop azt mondta: 

„Ne engedjék meg, hogy ez megtörténjen! Mi barátoknak tekintjük önöket és nagyon fájna egy ilyen dolog egy baráti országtól.

Kérem segítsenek, hogy kevesebb legyen az ilyen fájdalomból”.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 253 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A tervezett oroszpárti tüntetésről Nepop azt mondta:
„Ne engedjék meg, hogy ez megtörténjen!..."

Tudom ez az Unióba áhítozó ukránoknak meglepő, de egy szabad, demokratikus országban, ahol érvényesül a szabad gyülekezési jog, ott így szokás.

Mikor jelentitek be a magyar kisebbség megmaradását lehetővé tevő nyelvtörvényt? Addig ne várjatok szolidaritást........nácikat nem támogatunk.

Az ukrán és az orosz embereket nem tekintjük ellenségnek.
Szerintem, 1956 teljesen más volt

Ami meg ma a vlágban folyik, hogy minden ami, mindenki aki orosz emberek, krémtorta,kékmacska, Csajkovszkij, Puskin...stb BŰNÖS, elfogadhatatlan.
Talán ez ellen szervezik azt a tüntetést. Jó, hogy megtudtam. Ott leszek.

Próbáljanak az ukránok kiegyezni az oroszokkal. Mindketten jobban járnának.

Arról beszélj, hogy 56-ban a kárpátaljai magyar vöröskatona miért nem mert Magyarországon magyarul beszélni.

Pontosan így van!

Most is beleszól a belügyekbe.

Olvastad a cikket? A pentagon irányít Ukrajnában!
A nagykövet miért hallgatja ezt el? Igaz, eddig is amerikai gyarmat volt Ukrajna.

Ez a nő nagyon irritáló!

Igen. Felszámolták az összes ellenzéki pártot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés