Kiemelt fontosságú közös nyilatkozatot írt alá Ukrajna és Oroszország

2022. január 27. 19:43
A felek közös nyilatkozatban erősítették meg elkötelezettségüket az ukrajnai konfliktus békés rendezéséről.

Első alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz a feszültség újbóli kiéleződése óta, Franciaország és Németország közvetítésével zajlott a megbeszélés. Közben az USA elküldte a várva várt írásbeli választ Oroszországnak, és Peking is beszállt az üzenő országok sorába – írta meg cikkében az Infostart

A lap azt írja: a szerda délben kezdődött, majdnem nyolc óra hosszú tanácskozás végén a felek

közös nyilatkozatban erősítették meg elkötelezettségüket az ukrajnai konfliktus békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokon alapuló tűzszünet fenntartása mellett.

„A felek támogatják a tűzszünet feltétel nélküli betartását(...) függetlenül a minszki megállapodások végrehajtásával kapcsolatos egyéb vitás kérdésektől” – ismertette a megállapodást honlapján az Elysée-palota, azaz a francia elnöki hivatal.

A francia elnöki hivatal egyik tisztségviselője szerint a normandiai formátum sikeresnek bizonyult abban, hogy Oroszország elkötelezte magát a békés rendezést szolgáló folyamatban történő való részvételre. Kijelentette, hogy ez jó jelzés a feszültségek oldásához.

A megállapodás rendkívüli jelentőséggel bír

Az illetékes fontosnak tartotta kiemelni:

a feltételek nélküli tűzszünetről született megállapodás a jelen körülmények között rendkívüli jelentőséggel bír.

„A találkozó teszt volt. Úgy vélem, ma megtapasztalhattuk, hogy az oroszok hajlandóak a feszültség csökkentésére ebben a kérdésben, meglátjuk, hogy két hét múlva ez megerősítést nyer-e” – fogalmazott az Elysée-palota tisztségviselője.

Az ukránok új álláspontot dolgoznak ki, az oroszok perspektívát hiányolnak

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője úgy fogalmazott a találkozót követően, hogy Kijev, Moszkva, Berlin és Párizs képviselőinek tanácskozása bizonyítja a békés rendezést szolgáló normandiai formátum újjáéledését. Jermak újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a résztvevők kifejezték szándékukat a meglévő vitás kérdések rendezésére. Ugyanakkor megerősítette, hogy továbbra is jelentős nézeteltérések vannak Kijev és Moszkva között.

„Azt azért látjuk, hogy a tűzszünet működik, van egynéhány provokáció, de működik” – mondta Jermak. Hozzátette, a felek két hét múlva ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, akkor Berlinben. Dmitrij Kozak, a Kreml kabinetfőnök-helyettese szintén a tárgyalás végén kijelentette, hogy

Kijevnek most két hete van új álláspont kidolgozására.

Az orosz elnök ukrajnai konfliktus ügyében illetékes különmegbízottja egyben kifogásolta, hogy a kijevi vezetés eddig egyáltalán nem, vagy csak elutasítóan reagált a szakadárok humanitárius és egyéb kapcsolatfelvételi kísérleteire. Mint mondta, az ukrán kormány máig nem biztosított semmi perspektívát a donyecki és luhanszki „népköztársaságoknak”. Hangsúlyozta, hogy mindez szembemegy a konfliktus megoldását célzó erőfeszítésekkel.

Kozak leszögezte, hogy újabb csúcstalálkozó Oroszország és Ukrajna között német-francia közvetítéssel csakis akkor válik lehetségessé,

ha megállapodás jön létre a Donyec-medence jogi státuszáról, illetve az ott tartandó választásokról.

Az Élysée-palota belső köreiből a dpa német hírügynökség úgy értesült, hogy

  • a megbeszélések humanitárius intézkedések és Ukrajna jövője körül forogtak.
  • Mindemellett felmerült az is, hogy kitűzhetnének időpontot az oroszbarát kelet-ukrajnai szeparatisták és a kijevi vezetés tárgyalásaira a Donyec-medence különleges státuszáról.

Kijev mindeddig elutasította ez utóbbit, mivel nem a szakadárokat, hanem Moszkvát tekinti tárgyalópartnerének.

Fotó: MTI/AP

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem véletlenül nevezte Lenin az őket támogató nyugaton élő embereket hasznos idiótáknak.
Pontosan tudta hogyan verje át ezeket az ostobákat.

Minden jó, ha a vége jó. De hol van az még?

És mindketten Oroszország majd később a Szovjetunió vezetői voltak.
Gondoltam szólok, hogy értsd, hogy kifélék mifélék voltak ezek a férgek.

"Most olvasom, hogy Oroszország, Kína meg Irán formálisan is szövetségre lépett egymással, és várhatóan Törökország is tárul hozzájuk."

Ez valami gazdasági unió akar lenni? Hol írnak erről?

Ha Oroszország és Kína félreteszi az ellentéteit, és (nem csak látszat, hanem komoly, pl. vámunió) szövetségre lép, akkor az Usa legrosszabb rémálma fog megvalósulni.

Épp azon morfondíroztam, hogy ha az Usa, amely kijelentette, hogy Ukrajna számára stratégiailag nem fontos régió, valóban elkezd izmozni az oroszokkal Ukrajna miatt, mit tenne, ha közben Kína megszállná Taiwant?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés