Bukarest elutasítja azt az orosz igényt, hogy a NATO vonuljon ki Romániából és Bulgáriából

2022. január 21. 15:47
Az elrettentő és védelmi célokat szolgáló katonai jelenlét a közös védelem részét képezi, és ebben a kérdésben harmadik országnak nem lehet vétójoga – mutat rá a bukaresti közlemény.

Bukarest megalapozatlannak tartja és elutasítja Oroszország azon igényét, hogy a NATO vonuljon ki Romániából és Bulgáriából – szögezte le a román külügyminisztérium pénteken. Az MTI-hez is eljuttatott közleményben a román külügy arra reagált, hogy közvetlenül Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki genfi megbeszélése előtt az orosz külügyminisztérium Moszkvában közölte: az Ukrajnával kapcsolatos válságot megoldani hivatott megállapodás keretében azt szeretné, ha a NATO kivonulna Romániából és Bulgáriából. A román külügyminisztérium arra emlékeztetett, hogy a NATO-csapatok jelenléte a tagállamok területén a szövetség egy

védekező jellegű válaszlépése Oroszország egyre agresszívebb magatartására,

az Ukrajnához tartozó Krím félsziget törvénytelen elfoglalására.

Nem képezheti alku tárgyát

Oroszország már 2021 decemberében is előállt azzal az igénnyel, hogy a NATO vonja ki az idegen csapatokat és haditechnikát azon országok területéről, amelyek 1997-ben nem voltak NATO-tagok, amit a NATO nyilvános állásfoglalásaiban és az Oroszországgal folytatott párbeszédben is elfogadhatatlannak minősített, leszögezve, hogy ez nem képezheti alkut tárgyát. Az elrettentő és védelmi célokat szolgáló katonai jelenlét a közös védelem részét képezi, és ebben a kérdésben harmadik országnak nem lehet vétójoga – mutat rá a bukaresti közlemény.

Románia a térség biztonsági fejleményeire hivatkozva továbbra is határozottan

szorgalmazza a NATO keleti szárnyának megerősítését,

ebben a vonatkozásban pedig üdvözli a Amerikai Egyesült Államok és Franciaország azon bejelentéseit, miszerint csapatokat készülnek küldeni Romániába. Románia ugyanakkor kifejezi reményét, hogy az Oroszországgal kezdett nyílt párbeszéd a feszültségek csökkenését eredményezi, ami az egész euroatlanti térségnek érdeke – zárul a román külügyminisztérium közleménye. A Digi24 román hírtelevíziónak nyilatkozva pénteken Mircea Geoana, a NATO főtitkárhelyettese úgy értékelte: Oroszország nem szólhat bele abba, hogy a NATO – biztonsági megfontolások alapján – hogyan csoportosítja katonáit a tagországok területén. Szerinte Moszkva igénye teljesen anakronisztikus, az pedig elfogadhatatlan, és az európai múlt sötét időszakait idézi, hogy katonai beavatkozással fenyeget egy szomszédos szuverén, független és demokratikus államot.

Összehívta a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot

A román elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis román államfő jövő szerdára összehívta a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT), hogy megvitassák a Fekete-tenger kiterjesztett térségében és a NATO keleti szárnyán kialakult biztonsági helyzetet, és a reakcióképesség javítását célzó intézkedésekről döntsenek.

(MTI)

(Fotó: Román NATO-katonák várják Jens Stoltenberg NATO-főtitkár érkezését a NATO délkeleti dandárjának támaszpontján a délnyugat-romániai Craiovában 2017. október 9-én, a NATO Parlamenti Közgyűlése 63. ülésszakának bukaresti megnyitója napján. MTI/EPA/Robert Ghement)

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megvárjuk amíg az oroszoktól visszakapjuk Erdélyt......

Ugyanez volt nekem is az első gondolatom. :)))))

Kéretik minden orosz rakétát Bukarestre irányítani....

Egészségedre....buta DK-s goj.

Bocs, tévedtem, akkor a balliberális szövetséges, zsidóbarát Jobbik szavazója vagy. Szükségük van az ilyen buta hat osztályos hazaárulókra, mint te vagy.

A fanarióta elit élősködik a román népen. Odadobja őket ágyútölteléknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés