IDEA: Hónapról hónapra erősebb a Fidesz

2022. január 20. 12:11
Minden vizsgált választói csoportban előnyre tett szert a Fidesz a baloldal előtt.

Az IDEA Intézet 2022. január 4. és január 14. között készített reprezentatív adatfelvétele megerősíti, hogy a Fidesz hónapról hónapra, szisztematikusan erősíti támogatottságát. Mint írják: a Fidesz minden vizsgált választói csoportban előnyre tett szert az egyesült baloldal előtt.

Január első felében a teljes népességen belül a Fidesz–KDNP listája 2 százalékponttal vezet a hat együttműködő ellenzéki párt közös listájával szemben. A választáson legaktívabb, biztos szavazók közt a Fidesz-KDNP előnye már 4 százalékpont.

Forrás: IDEA Intézet

A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP támogatottsága az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal nőtt, jelenleg 37 százalékos. Ez a legmagasabb arány a 2020-as koronavírus-járvány kitörése óta. A biztos szavazóknál a kormánypártok támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal növekedett (48%).

Az egyesült baloldal pártjai közül a Demokratikus Koalíció maradt a legerősebb. Mechanikusan összeadott össztámogatottságuk 32 százalék a teljes népességnél, 5 százalékponttal kevesebb, mint a Fidesz–KDNP-é támogatottsága. A Mi Hazánk és a Kutyapárt megelőzi az LMP-t és a Párbeszédet.

Forrás: IDEA Intézet

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, melyik pártra szavaz, nem menne el szavazni) aránya 25 százalék, ami a legalacsonyabb érték a koronavírus-járvány kitörése óta.

Az intézet szerint a Fidesz előnye nem behozhatatlan, de az ellenzék még nem talált vissza az előválasztásnál mutatott cselekvőképes arcához. A kormánypártok újra átvették a napirend tematizálását, számos jelentősebb szavazói rétegnek ígértek, illetve adtak valamilyen jóléti intézkedést.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait január 4. – január 14. között vette fel önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI). A végeredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

 Nyitókép: MTI

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A balodalnak nincs koherens mondandója, s ezért nem tud kampányolni. Az unalmas jelszavak - korrupció, Orbán takarodj, csalás készül stb - egyelőre nem hatnak lelkesítően / lásd az aláírásgyűjtés vontatott előrehaladása /.

A hosszú lére eresztett hozzászólásodnak, érvelésednek nincs alapja, ahogy az általad írt cáfolatnak sem. Túlzott mértékben sematikusan, statikusan értékeled az egyes tényezőket.

Ami pedig a hibahatárt illeti az lehet plusz és mínusz is. Sőt az is lehet, hogy a FIDESZ-nél pluszos a hatpárti összefogásnál mínuszos. Így pedig már mindjárt nagyobb lesz az eltérés.

Írod: 25%-nak a többsége jobban utálja a Fideszt mint az ellenzéket

Amennyiben ez igaz lenne, akkor ezek a felmérésnél szavazatként jelennek meg és az érték nulla lenne. Ez pedig azt jelenti, hogy blöffölsz.

A lényeg nem az, hogy ki áll rosszul, hanem az; ki áll jobban.

Szerintem, ha most vasárnap lennének a választások:
A Fidesz/KDNP 58 %
Hatpárti összefogás 38 %
Egyéb párt 4 % lenne a mandátum arány.

Telex-kommentmező őrjöng. :)
Fideázzák az IDEA Intézetet. :)))) Értitek, BÖCSKEI BALÁZS, Karácsony és a ballib Városháza fizetett tanácsadójának a cégét. :))))))))))))))

Csak azért, mert nekik nem tetsző eredményt mutat a kutatásuk.
Kész.

Szó szerint. :))))

Idézetek, telex-cikk alatti kommentek (első a kedvencem, ekkora sötétséget...)

Ha màr a fidea intézet is csak 4%-ot mert leírni, akkor ebből megint Graz lesz....

FIDEA

Én többet mértem!106 százalékpont jött ki nálam!Ausztriát is megnyerték!

Dehogy vezet. A normálisan gondolkodókat a hazugsággal rettentik el a szavazástól.

A vélemény kutatás, mindig is irányított volt. Úgy van megfogalmazva a kérdés, hogy többnyire az jőjön ki, amit a kérdező szeretne.

Biztos csak fityeszeseket kérdeztek, ők a "biztos" szavazók.

Mondja ezt a Fidesz idealja.AGYHALÁL :)
(És ez csak egy pici töredéke az ilyen irányú kommenteknek.)

Szerintem túl optimista vagy.
Sajnos szoros lesz.

Így van. A Kutyapárt az egy az egyben a Moslék része (lásd kerületi önkormányzatok Budapesten), a Mi Hazánk pedig ugyanúgy lenne beletömve végül a Moslékba, mint az ún. Jobbik. Ne feledjük, ugyanazok az emberek vezetik azt a pártot, mint akik mindvégig Vona emberei voltak 2015-2018. között. Ha valaki emlékszik, Dúró akkor ugyanolyan kiskedvence volt a ballibnek, mint most Jakab és társaik, és ekként is viselkedett, vitte szégyentelenül a ballib témákat, az összefogásosdit stb.

Szerintem szó szerint nincs komolyan vehető fideszes politikus, megmondóember, aki ne nagyon nehéz küzdelemre készülne.

Persze, a pohár mindig félig tele, félig üres.
Azért a Moslék helyében ha ősszel azt mondják, hogy két hónappal a választás előtt BÖCSKEI BALÁZS haveri kvk-ja is kénytelen lesz 4%-pontos Fidesz-előnyt kimutatni, akkor... kissé felkapnám a vizet.

2019: sajnos nem egy nappal a szavazás előtt állt viszonylag jól a Fidesz, hanem max. 2 héttel a választás előtt. Aztán jött a Borkai-ügy.

2006: emlékeim szerint ott annyira nem állt jól a Fidesz a kvk-k szerint sem. Legalábbis 50-50 volt az előrejelzés nagyjából.

2002: ott valóban némi Fidesz-előnyt mutattak a kvk-k, de akkor még az MSZP-nél volt a licenc, a werberi (az akkori jogi szabályozásban (kampánycsend!) ugye jogsértő mozgósítás stb.).

Őszintén, én ilyen covid-világdepressziós helyzetben, 12 év kormányzás után, egy totálisan összefogott ellenzékkel szemben sikernek tekintem, hogy 2 hónappal a választás előtt Fidesz-vezetést mér a full-ballib Idea.


Ja, és még egy.
A Mosléknak van egy nagy kockázata: NINCSEN MÉG KIPRÓBÁLVA parlamenti választási körülmények között! Mondhatjuk persze, hogy az O1G egybekovácsolta őket (igaz), hogy az önkormányzati választáson működött a dolog (nagyrészt igaz), DE... még mindig ott van a kétely: itt azért mégiscsak az ország irányítása, a főhatalom a kérdés. Ha csak 10-15%-nyi ex-jobbikos nem megy el, vagy nem a Moslékra szavaz (pl. racionális egzisztenciális megfontolásból), már bukik is a mutatvány. Simán el tudom képzelni, hogy valaki időközin, önkormányzatin leadja a protest szavazatot, de a parlamentin megremeg... nem kell, hogy sok ilyen szavazó legyen, elég 100-200 ezer, és bukta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés