Bloomberg: Az új cseh kormány mást képvisel, mint Magyarország és Lengyelország

2022. január 14. 9:33
Prága most megpróbálja újrakalibrálni külpolitikáját a korábbi cseh miniszterelnök és Brüsszel közötti, négy évig tartó összecsapások után, írja az amerikai lap.

Az új cseh kabinet szeretné elmélyíteni a kapcsolatokat az EU-ban és a NATO-ban működő nyugati partnereivel – írta a Bloomberg cikke az új cseh kormány hivatalba lépése kapcsán. A cikk úgy fogalmazott, hogy Csehország most megpróbálja újrakalibrálni külpolitikáját a korábbi cseh miniszterelnök és Brüsszel közötti, négy évig tartó összecsapások után, amelyek során az iparmágnás Babis a blokk összeférhetetlenségi vizsgálatait riválisai által szervezett politikai támadásoknak nevezte.

Ennek kapcsán a lap kitért Orbán Viktorra is, akit a cikk Babis egyik legközelebbi szövetségeseként írt le és idézte Mikulas Bek, az európai ügyek miniszterének múlt havi kijelentését, amely szerint Prága álláspontja „mindenképpen más lesz”, mint amit Orbán és Lengyelország képvisel az LMBTQ-közösségekkel való bánásmódtól az igazságszolgáltatás függetlenségéig terjedő vitás kérdésekben az Európai Unió felé. A cikk kiemelte, hogy Marketa Pekarova Adamova parlamenti elnök, aki alig két hónapja tölti be posztját, a múlt hétvégén rendhagyó felhívással fordult a magyar választókhoz és arra buzdította őket, hogy a közelgő választásokon menesszék Orbánt.

(Fotó: Milos Zeman cseh államfő (k-j) fogadja a cseh kormány újonnan kinevezett minisztereit a Prágától nyugatra fekvő Lányban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján 2021. december 17-én. Az ötpárti koalíciós kormányban a Polgári Demokratikus Párt (ODS) adja a kormányfőt és öt minisztert, míg a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) három, a TOP 09 Pártnak két, a Polgármesterek és Függetlenek Pártnak (STAN) négy, a Kalózpártnak pedig három minisztere van.MTI/EPA/CTK pool/Simanek Vít)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt az új cseh kormányt a cseh választók nagyon hamar lapátra fogják tenni.
De az kérdés, addig mekkora lesz a rombolásuk, ez tény és nem lényegtelen.

Én is úgy gondolom, hogy meg fogják bánni. De aztán nem lehet ám sírva visszajönni!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés