Az orosz külügy szerint az ország biztonságát fenyegeti a NATO bővítése

2022. január 12. 20:39
Elfogadhatatlan kockázatokat foglal magában a NATO esetleges bővítése, és ezekkel Oroszország szembe fog szállni – jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes az Oroszország-NATO Tanács szerdai brüsszeli ülését követően megtartott sajtótájékoztatóján.

„A tényező, amely komoly mértékben hat az európai biztonság romlására, az a szövetség bővítése” – hangsúlyozta a diplomata. „Ez komoly mértékben rontja a mi biztonságunkat, amelyre nézve elfogadhatatlan kockázatokat hoz létre, de ezekkel szembe fogunk szállni” – tette hozzá Grusko, aki kifogásolta, hogy a NATO-ba több olyan ország is belépett, amelynek területét a katonai erő Oroszország irányába történő kivetítésére használják fel.    

Beszámolója szerint az orosz fél ismertette tárgyalópartnereivel azokat az ellenintézkedéseket, amelyeket biztonságának fenyegetettsége esetén meg fog hozni.    

A NATO kolosszális erőforrásokat fordít Oroszország feltartóztatására

Moszkvának ebben az esetben az ellen-feltartóztatást kell választania – állítja a diplomata, aki hangoztatta, hogy jelenleg nincs közös pozitív napirend és sok alapvető kérdésben sok a nézetkülönbség Moszkva és az Észak-atlanti Szövetség között. Hangsúlyozta:

Oroszországnak és a NATO-nak mindent el kell követnie annak érdekében, hogy ne essen bele újból a hidegháború csapdáiba és hogy megtalálja az összefogás módját a fejlődést szolgáló hosszútávú feladatokban.    

A szerdai brüsszeli megbeszélést Grusko „szívhez szólónak” nevezte, amelyre szerinte „feltétlenül szükség volt”.  Azt mondta, nem emlékszik „ilyen közvetlenségre és élességre” a NATO-val folytatott párbeszéd során. Közölte: Oroszország arra számít, hogy a NATO vagy elfogadja Moszkva biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatait, vagy magyarázatot ad arra, hogy miért ezek elfogadhatatlanok a számára.    

Mi nem beszélünk semmiféle kompromisszumról”

– szögezte le. Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkva „szilárdan” abból indul ki, hogy a biztonság oszthatatlanságának elve alapján mindenki, és nem csak a NATO-tagok érdekeit figyelembe kell benni. Azt hangsúlyozta, hogy „kontraproduktívak” és „kudarcra ítéltek” az arra irányuló kísérletek, hogy Oroszország ellenében és Oroszország részvétele nélkül próbálják meg kiépíteni a biztonságot.    

A NATO semmibe veszi Oroszországot  

„Nem hagyjuk, hogy ezt megtegyék” – fogalmazott Grusko. Az orosz védelmi minisztérium  a brüsszeli tanácskozást követően közleményt adott ki, amelyben kifogásolta, hogy a NATO semmibe veszi Moszkva kezdeményezéseit a feszültség csökkentésére, amivel a tárca szerint incidensek, konfliktusok előfeltételeit hozza létre és aláássa a biztonságot.    

A dokumentum szerint ezt Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes jelentette ki a Oroszország-NATO Tanács két és fél évi kihagyás után megtartott szerdai tanácskozásán. Fomin tábornok azt is hangoztatta, hogy Oroszország és a NATO kapcsolata „kritikusan alacsony szintre” csökkent, és mindez a globális instabilitás, a terrorfenyegetés, újabb fegyverkezési verseny kibontakozása és az európai biztonsági struktúra teljes leépülése mellett történik.

(MTI)

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarország biztonságát is fenyegette, amikor először tolakodtatok a határainkhoz 1939-ben. Akkor az nem számított? Pedig még véres exportálandó ideológiával is fel voltatok fegyverkezve.

Az oroszok a románoknak is ugyanazt az ajánlatot tették. (Kun Miklós előadása szerint a Közszolgálati Egyetemen.)
De nem is ezek az ajánlatok számítanak, hanem a tagadhatatlan történelmi trendek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés