Öt ok, amiért nem Kövér Lászlót jelölték államfőnek

2022. január 5. 11:19

Vona Gábor
Index
Nováknak esze ágában sem volt köztársasági elnökké lenni.

„Feminista körökben talán kevesen gondolták volna, hogy Szűz Mária országának első női köztársasági elnökét épp az az Orbán Viktor jelöli, akire nemzetközi szinten is a patriarchális politika alfa-hímjeként tekintenek. Persze el lehet ütni az egészet azzal, hogy attól, mert nő, még a NER hű kiszolgálója, de ez akkor is olyan, mintha a DK egy erdélyit jelölt volna a posztra.

Ugyanúgy mondhatnánk, jó-jó, székely, de egy régi szoci, azonban attól még az nagyon furcsa lenne. És ez is nagyon furcsa. Kevesen fogadtak volna egy női köztársasági elnökre akár csak pár hónappal ezelőtt is. És íme, Novák Katalin személyében egy közepesen ismert közszereplő lelép az átlagpolitikusok örök feledésbe rohanó futószalagjáról, hogy hazánk első emberévé válva felbocsátást nyerjen a történelemkönyvek Olümposzára.

Tényleg kevesen gondoltuk volna. Meg merem kockáztatni, ebbe a táborba maga az érintett is beletartozik. Eddig ugyanis semmiféle jelét nem láthattuk, hogy a kormánypárt női politikusa államfői ambíciókat dédelgetne. Ellenben jól megcsodálhattuk, hogyan fityeg rajta egy Fidesz-fülbevaló. Mondjuk ki: 

Nováknak esze ágában sem volt köztársasági elnökké lenni. Számára ez nem egy régóta érlelődő, előkészített változás, hanem egy hirtelen parancs. 

Hogy száműzetés lesz, vagy jutalomutazás, szégyenfutás vagy diadalív, trón vagy árnyékszék, majd az idő dönti el. Amit most tudunk, hogy Orbán Viktor így döntött. Amit meg nem tudunk pontosan: miért. Szerintem nem azért, mert Kövér visszautasította a felkérést, hanem azért, mert ő eredetileg is Novákot akarta. De miért őt? Öt oka lehetett rá.”

Borítókép: MTI/Kovács Attila

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Origo tud számolni. Ezért:-)

Nem volt hirtelen. A novemberi Fidesz-kongresszuson nem választották újra alelnöknek. Nyilván legkésőbb októberben döntés született a köztársasági elnöki jelöléséről, de alighanem már nyáron, mert Gál Kinga már akkor váltotta az alelnöki külügyi feladataiban. Ezek érthetetlen visszavonulások voltak, csak akkor még senki nemgondolt arra, hogy ilyen jelölés van mögötte.

Ez az árnyékszék otromba volt, de közönséges. Nem kellett volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés