PB-gáz és kávé – mennyit vásárolhatunk ma egy átlagkeresetből?

2021. november 25. 14:17
Újra nagy vihart kavar az infláció Magyarországon: politikai viták tárgya lett, mi mennyire drágult vagy nem drágult. A Mandiner grafikonsorozatában megvizsgáljuk, hogy a családok által legtöbbször vásárolt árucikkek közül melyikből mennyit vehetünk most, s mennyit szerezhettünk be 2010-ben. Lássuk a PB-gázt és a kávét!

Írta: Varga Zsolt

Politikai viták tárgya lett, mi mennyire drágult vagy nem drágult. A Mandiner grafikonsorozatában megvizsgáljuk, hogy a családok által legtöbbször vásárolt árucikkek közül melyikből mennyit vehetünk most, s mennyit szerezhettünk be 2010-ben.A teljesebb kép érdekében minden árucikket kétszer vizsgálunk meg, egyszer az átlagkeresethez, egyszer pedig a minimálbérhez viszonyítva. Minden grafikán két árucikket mutatunk be.

Az inflációról

A KSH által közölt adatok szerint a 2010 és 2021 szeptembere közötti 11 év alatt 34% volt az infláció. Azaz átlagosan minden 34%-kal drágább lett. Viszonyításképp: a baloldali kormányok 8 éve alatt, 2002 és 2010 között 51%-kal emelkedtek az árak. Magyarán ha valamiből 2002-ben hármat vett az ember ezer forintért, abból 2010-ben már csak kettőt tudott venni ugyanennyiért.

A különféle családi kedvezményeket nem figyelembe véve, ám a közfoglalkoztatottakat is beleszámítva

a nettó átlagkeresetek 2010 és 2021 augusztusa között 132,8 ezer forintról 283,6 ezer forintra nőttek,

ami 114%-os növekedést jelent. Mindent egybevetve tehát 67%-kal többet tudunk vásárolni a 2021-es átlagkeresetből, mint a 2010-esből.

Így alakult az átlagkereset

Az átlagkereset a baloldali kormányok alatt, 2002 és 2010 között 77,6 ezer forintról 132,8 ezer forintra növekedett, ami 71%-os növekedést jelent, viszont vásárlóerejében csupán 13%-os emelkedés történt. Magyarán a jobboldali kormányok alatt az átlagkereset növekedése ötször nagyobb volt, mint a baloldali kormányok idején.

PB-gáz

Egy 11,5 kg-os PB gázpalack cseréjének átlagára 2010-ben 4280 forint volt. Az akkori átlagkeresetből így 31-szer lehetett kicserélni, magyarul több mint 350 kg-nyi propán-butángázt vehettünk. 2021 októberére a KSH adatai szerint kicsit drágult a PB-palack cseréjének az ára, viszont az átlagkeresetből vásárolható mennyiség így is 55 darabra, azaz 630 kg-ra nőtt. A cseredíj összesen 11 év alatt 20%-kal növekedett, de a nettó keresetek még nagyobb növekedése miatt háromnegyedével nőtt a megvásárolható mennyiség.

Összehasonlításképpen, 2002-ről 2010-re – 8 év alatt – 60%-kal nőtt a cseredíj, míg az utána lévő 11 évnyi jobboldali kormányzás során csupán 20%-kal emelkedett.

A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés mérésekor vizsgálják azt is, hogy a társadalom mekkora része nyilatkozik úgy, hogy nem tudják megfelelően fűteni a lakásukat. Ez az arány 2010-ben 12,2% volt, míg a legutolsó mérés során, 2020-ban már kevesebb mint 6% nyilatkozott így. Ez a hatodik legjelentősebb javulás az unióban.

Kávé

A negyed kilós őrölt kávé átlagos fogyasztói ára 2010-ben 574 forint volt, így a havi átlagkeresetből 231 csomagot tudtunk vásárolni. Ugyan 2021 októberére emelkedett az átlagára 752 forintra, mégis, a friss átlagkeresetből másfélszer annyit, azaz 377 csomagot tudnánk vásárolni.

Apró érdekesség, hogy az Eurostat adatai szerint az élelmiszerek ára 2020-ban a harmadik legalacsonyabb hazánkban volt. Mindent összevetve, az élelmiszereink átlagára 20%-kal volt alacsonyabb az uniós átlagnál. A dobogón Lengyelországgal és Romániával karöltve állunk. Érdekes adat, hogy 2010-ben még a hetedikek voltunk ugyanebben a rangsorban.

Nyitókép: pixabay

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Írja, azt állítva alaptalanul, hogy: "A jelenleg számolt átlagkeresetnél a lakosság 70%-a kevesebbet keres."
A medián definíciója: az az érték, amelynél az adatok legfeljebb 50%-a kisebb és legfeljebb 50%-a nagyobb. A medián a statisztika egy nevezetes középértéke, úgynevezett helyzeti középérték: az az érték, amelytől mérve az elemek abszolút távolságainak összege minimális.

Portfolio írta 2021. szeptember 29. 09:00
Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 433 700, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 288 400 forint volt, mindkettő 7,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, jelentette a KSH.
A bruttó mediánbér mindeközben 350 ezer forinton alakult, a nettó számításaink szerint 233 ezer forint volt. EZ A BÉR AZ, AMIT AZ "ÁTLAGEMBER" MEGKERES.

Eszerint a mediánbér is az átlagbér 80,79 %-a volt,ennél kevesebbet csak a bérből élőknek legfeljebb 50%-a kaphatott!

Ha a 24.hu írta attól az még lehet hazugság!
A Portfolio egy neves gazdasági lap, a KSH- nál dolgozó emberek veszik a fáradságot, hogy rengeteg részadatot begyűjtsenek és ezeket tudományosan elfogadott módszerekkel elemezni képesek.
Ön is képes lehetne arra, hogy elolvassa a Portfolio 2021. szeptember 29. 09:00 cikkét, összevethetné a medián bér és átlagbér adatokat, és magától rájöhetne, hogy mi mennyi.

Így van, ahogy írod!
A mediánbér 2010-ben is kisebb volt az átlagbérnél, a mediánbéres akkor is kevesebb kávét és PB gázt vásárolhatott mediánbéréből, mint most!

A Portfolio 2021. szeptember 29. 09:00 cikke megadta a KSH adati alapján az átlagbér és mediánbér adatokat.
Ezekből és a mediánbér és átlagbér definiciójából az következik, hogy nem lehet igaz, amit ön állít, miszerint: "A jelenleg számolt átlagkeresetnél a lakosság 70%-a kevesebbet keres."

Mert a medián definíciója: az az érték, amelynél az adatok legfeljebb 50%-a kisebb és legfeljebb 50%-a nagyobb.
Mert a mediánbér is az átlagbér 80,79 %-a volt.

A P.Mobil énekelte: "Az átlagnál jobb vagy, az átlagnál szebb vagy..."
Ön most leporolta az MDP központi vezetősége agitációs és propaganda osztályának meséjét a dolgozók elnyomorodásáról (a kapitalizmusban) és megpróbálja megetetni másokkal is.
Ripp Géza közgazdász, a közgazdaság tudományok doktora 1952-től különböző beosztásokban az MDP központi vezetősége agitációs és propaganda osztályának munkatársa volt.
A MUNKÁSOSZTÁLY ELNYOMORODÁSA A KAPITALIZMUSBAN és a jelenkori reformizmus (Bp., 1960) című művében azt fejtegette, hogy
a munkásosztály a kapitalizmusban egyre jobban elnyomorodik, míg a szocializmusban egyre jobban él.
Szerinte az Egyesült Államokban is az átlagot tükröző statisztikai adatok megtévesztőek, mert a rengeteg amerikai munkás nyomorúságos jövedelméhez hozzáadva a rengeteg milliomos magas jövedelmét olyan átlag jön ki, ami nem tükrözi az amerikai dolgozók egyre elnyomorodó helyzetét, amelyhez képest egyre magasabb a szocialista rendszer dolgozóinak jövedelme

Az ön esze kereke ugyanazon a keskeny vágányon jár, mint Ripp Gézának közgazdaság tudományok doktorának esze kereke, aki 1960-ban megírta nagy művét arról, hogy az átlagjövedelem, mint statisztikai mutató nem releváns, mert például az Egyesült Államokban is az átlagot tükröző statisztikai adatok megtévesztőek, mert a rengeteg amerikai munkás nyomorúságos jövedelméhez hozzáadva a rengeteg milliomos magas jövedelmét olyan átlag jön ki, ami nem tükrözi az amerikai dolgozók egyre elnyomorodó helyzetét, amelyhez képest egyre magasabb a szocialista rendszer dolgozóinak jövedelme.
Kimutatta, hogy a kapitalizmusban a munkásosztály abszolút és relatív értelemben is elnyomorodik, míg a létező szocializmusban abszolút és relatív értelemben is egyre jobban él.

Mikor Ripp Géza a közgazdaság tudományok doktora ezt a nagy művét megírta a létező szocializmusban éldegélő keletnémetek millió számra távoztak a nyitott berlini határokon keresztül nyugatra. 1961 nyarán az NDK népességvesztése már havi 30 000 fő fölé ugrott. Végül fel kellett építeni a berlini falat és műszaki határzárat kellett építeni, nehogy kelet-Németország a létező szocializmus mintaállama kiürüljön.
Sokan elhitték, nem úgy, mint Ön, hogy statisztikai átlagnak igenis van szerepe a valóság leírásában, ezért lábukkal szavaztak, amíg erre lehetőségük volt.
Sztálin lánya Szvetlana 1967-ben emigrált.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés