Antiszemita politikussal állt össze Erdélyben Márki-Zay

2021. október 31. 9:48
Márki-Zay Péter szövetségese az a Csibi Barna, aki nemrégiben antiszemita akcióval okozott botrányt Csíkszeredában.

Interjút készített a Kolozsvári Rádió Márki-Zay Péterrel: az interjúban, ami a román állami finanszírozású rádióban hangzott el, a baloldal miniszterelnök-jelöltjét a határon túliakkal kapcsolatos politikáról kérdezték. Márki-Zay elmondta, hogy hónapok óta tervezi erdélyi útját, és nem zavarta ebben az a tény, hogy csak napok óta jelölt.

Lojalitás Brüsszel felé

Hangsúlyozta, hogy „lojális tagja akar lenni az EU-nak, nem úgy, mint a Fidesz”, és magát már akkor is keresztény és nemzeti érzelműnek tartotta, amikor a Fidesz még nem tette magáévá ezeket az értékeket.

Ezt követően azonban maga is Orbán Viktorra szavazott, de ma már nem tenné, mert „kommunista fideszes pártállam van” 

– hangzott el többek között az interjúban Zsigmond Barna Pál beszámolója szerint. 

Márki-Zay Péter arról is beszélt: „Orbán nem emelte fel a szavát az Úz-völgye ügyében, az autonómia ügyében is alig, és különben is Orbán nem szereti igazán az erdélyi magyarokat, és mi (»a jelölt és a baloldal«) akkor is szeretni fogjuk az erdélyi magyarokat, ha Putyin nem akarja”. A baloldal jelöltje gyávának minősítette az erdélyi polgármestereket, mert nem akarnak vele találkozni, és úgy gondolja, azt is a Fidesz oldotta meg a PSD-vel, hogy az RMDSZ-nek elegendő szavazata legyen.

Bábuégetés, antiszemita plakát, szélsőjobboldali akciók

Zsigmond Barna Pál a 888-on megjelent írásában úgy kommentálta az interjút: „A magát demokratának prezentáló Márki-Zay úton-útfélen arra a Székelyek Világszövetsége nevű szervezetre hivatkozik mint szövetségesére a nemzeti kérdésekben, amelyik finoman fogalmazva kétes háttérrel rendelkezik. Olyan akciók fűződnek nevéhez, mint a székelyek önálló nemzetiségként való elismerésére irányuló népszavazási kezdeményezés, de időről időre Romániában is zavart keltenek amikor népszámlálások időszakában indítványozzák, hogy önálló nemzetiségként ismerjék el a székelyeket.

A szervezet alelnöke az a Csibi Barna, aki nyilvánosan elégetett egy Avram Iancut jelképező bábut,

és egy plakátot helyezett ki Csíkszeredában, az alábbi szöveggel: »Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!« Ez a csoportosulás a baloldal miniszterelnök-jelöltjének szövetségese, hivatkozási alapja nemzetpolitikai kérdésekben. És ezzel a teherrel osztja az észt” – emlékeztetett

Márki-Zay Péter székely szövetségese Putyinban látja a székelyek fő szövetségesét

„Nem egy zsidót támadunk, hanem a gazdaságukat. A piacgazdaság konkurencián alapul, így tanultam az egyetemen. A piacgazdaságban lehet azt mondani hogy ez jó, amaz pedig nem. Az üzenet lényege az volt, hogy Székelyföldön protekcionista gazdaságra van szükség. Vagyis a saját népedtől kell vásárolni, és ennyi” mondta az eset kapcsán Csibi Barna.

Csibi nem mellesleg támogatja a donyecki és luganszki szeparatistákat is,

mondván, „Vlagyimir Putyin az egyedüli, aki a két régióban élő emberek autonómiájához való jogát támogatja”.

Még júliusban írta meg az Átlátszó, hogy Márki-Zay Péter erdélyi szövetségese oltásellenes és vírustagadó tüntetést szervezett nyáron. „Csibi Barna oroszbarát székely aktivista is megjelent a magyar nyelvű koronavírusos dezinformációs játszótéren. Csibi az általa szerkesztett Ruszin Kárpátalja blogon tette közzé, hogy július 18-ára, szombatra tüntetést jelentett be a budapesti Kossuth térre egyebek mellett a maszkviselés, a (valóságban nem létező) kötelező koronavírus-védőoltás és az 5G mobiltelefontechnológia ellen. Dezinformációs híradónkban: az oroszbarát székelygárdista tüntetéssel lép a dezinfós színtérre, Gődény György konteóhubot épít, és cégvezetéstől eltiltott tévéüzletember indít Youtube-csatornát” – írta ekkor a baloldali lap. 

A csíkszeredai születésű férfi provokatív stílusú, néhol antiszemita felhangokkal kísért székelyügyi aktivizmussal kezdte. Néhány társával együtt 2010-ben Székely Gárdát próbált alapítani a Jobbik-féle Magyar Gárda mintájára, továbbá a ‘48-as román nemzeti hős (az erdélyi magyarirtásokban tisztázatlan felelősségű) Avram Iancut jelképező szalmabábu felakasztásával Románia-szerte hírnévre tett szert, a második világháborús magyarországi antiszemita propagandaplakát replikájával — „szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál” — parádézott egy szeredai bevásárlóközpont előtt – összegzi eddigi munkásságát az Átlátszó. 

***

Frissítés: Jelentkezett a Székelyek Világszövetsége (SZVSZ), állításuk szerint „Csibi Barna nevű illető [...] NEM is tagja az SZVSZ-nek, nemhogy alelnöke legyen”.

 

Fotó: Csibi Barna, Facebook

***

Ez minden, csak nem ellenzékváltás és jobboldaliság – összeomlóban a Márki-Zay-jelenség

A Mandiner Reakcióval hétről hétre igyekszünk elmagyarázni fontos (itthoni és külföldi) közéleti ügyeket közérthetően és lényegre törően. Célunk, hogy néhány percben vázoljunk a Mandiner felületein egyébként bővebben és alaposan is kifejtett, bemutatott témákat. Az első rész a baloldali előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter állítólagos jobboldaliságáról, kereszténységéről, illetve arról szól, hogy bár egyesek azt mondják róla, mégsem váltotta le az ellenzéket.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az eszelős nem bír hibázni...

Márki-Zaynak van már rutinja az antiszemitizmusban, mert a szintén antiszemita Bíró Lászlót is körömszakadtáig védelmezte a szerencsi időközi választásokon.

Illik hozzátok. Híven tükrözi a mögötte állók gondolkodását, morális, erkölcsi rendjét, értékválasztását.

Már Marcus Terentius Varro is elmélkedett a hozzád hasonló lelkületű, frusztrált, gyűlölködő típusú emberekről. Okát a gyermekkori szeretetlenségben , az egészséges szülő-gyermek kapcsolat hiányában látta. Diagnózisa időtálló......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés