Azt mondják Afrikára, hogy a jövő kontinense

2021. október 26. 19:27

Szijjártó Péter
Facebook
Ez szerintem is így van, de a korábbi magyar külpolitika hosszú éveken keresztül valószínűleg nem így gondolta.

„Ma 9 afrikai ország kükügyminiszterével tárgyaltam Ruanda fővárosában. Közülük Gambiával még soha nem került sor külügyminiszteri találkozóra, Kamerun esetében 14, a Dél-afrikai Köztársaság esetében 21, Zambia esetében pedid majdnem 40 év telt el az utolsó kétoldalú tárgyalás óta.

A Déli Nyitás keretében nagy hangsúlyt helyeztünk az afrikai országokkal való együttműködés fejlesztésére az elmúlt években, ami most már számokban és tényekben mérhető.

Libériával ma megállapodást írtunk alá arról, hogy évente 20 ösztöndíjas helyet biztosítunk a számukra. Ezáltal Libéria lett a 20. afrikai ország, ahonnan hallgatókat fogadunk a magyar egyetemeken.

Sierra Leonéval ennek a hallgatói létszámnak az 50-re történő megemeléséről állapodtunk meg, ezáltal 1385-re nő az afrikai ösztöndíjasok száma Magyarországon.

A Dél-afrikai Köztársasággal idén eddig 68%-kal nőtt a keresekedelmi forgalmunk, így az Eximbank hitelkeretét a mai nappal 500 millió dollárra növeltük.

Angola számára jelenleg is egy magyar vállalat gyártja a biometrikus útleveleket, az ösztöndíjas helyeket tekintve pedig az 50 helyre közel 550-en jelentkeztek angolai diákok.

Zambiában konzulátust nyitottunk és egy magyar mezőgazdasági cég lett az ország északi részének egyik legnagyobb munkaadója.

Gambiában megkezdődött a magyar vetőmagok terjesztése és Mozambik is számít a magyar technológiára a mezőgzadaság modernizálásában, ahogy Kamerunból is érkeznek a mezőgazdasági tudományokat tanuló hallgatók Magyarországra.

A marokkói külügyminiszter még az idén Budapestre látogat, hogy a visegrádi kollégákkal közösen vitassuk meg a migráció megállításának lehetőségeit. Mindeközben megindult a magyar röngtengépek exportja az észak-afrikai országba, ahonnan jelenleg 956 jelentkeztek magyarországi ösztöndíjra.

Melós nap volt, de az eredmények biztatóak…”

Fotó: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés