Erre kell pazarolnunk az időnket, energiánkat

2021. október 19. 14:36

Donáth Anna
Facebook
A mai napon az EP-ben vitáztunk a lengyelországi jogállam válságáról.

„A mai napon az EP-ben vitáztunk a lengyelországi jogállam válságáról. Ezen a vitán nem csak én szólaltam fel, de Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is. Ő ugyanis, ellentétben Orbán Viktorral, aki inkább Varga Juditot küldi az igazságtalan és embertelen magyarországi állapotokról magyarázkodni, elfogadta a meghívásunkat, és felszólalt a plenáris ülésen.

Igaz, nem félt visszaélni a helyzettel: miközben a neki biztosított időkeretet hatszorosan lépte túl, még meg is vádolta az Európai Parlamentet, nem biztosítanak neki lehetőséget arra, hogy reagáljon a kritikákra. Ő persze nem kritikáról, hanem vádaskodásról és zsarolásról beszélt. De valójában semmi másról nincs szó, minthogy az EP demokratikusan megválasztott képviselői, az európai állampolgárok nevében megkérdezik tőle: mi is történik pontosan Lengyelországban, hogyan fordulhat elő az, hogy folyamatosan szűkülnek azok jogai, akik nem értenek egyet a kormánypártok politikájával?

Úgy gondolom, hogy Európa polgárai évtizedek óta egyértelmű üzenetet küldenek a politikusoknak: a megosztó gyűlölet csak szegényebbé tesz minket, a közös munka pedig gazdagabbá, mi pedig az összefogást akarjuk. És ez az üzenet nem csak az európai, de a nemzeti politikusoknak is szól. A Lengyelországról és Magyarországról szóló viták abból fakadnak, hogy még mindig vannak olyan autoriter politikusok, akik nem hajlandóak elfogadni a választók ezen akaratát. Sőt, az emberek egyértelmű akaratára fittyet hányva Magyarország és Lengyelország vezetői már egyre nyíltabban pendítik meg az EU-ból való kilépés húrjait, hogy az utolsó utáni ellensúly és fék is elháruljon a korlátlan hatalmuk elől.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én finoman fogalmazok: irritáló személy.

Fölösleges pénzkidobás az egész EU, képviselőstől, Strassbourgostul, mindenestül.
Sok fontoskodó Soros báb...

Bundás ma kifejtette a Parlamentben, hogy azért is nagyon haragszik Polt Péterre mert ti még nem vagytok bilincsben..............

Rejtély, hogy egy ilyen kevés évet számláló emlőske hogyan tud ennyire
demagóg lenni.

Donáth kacsa leleplezi magát: antidemokratikus módon feleslegesnek-károsnak tartja a vitát, önkényesen prejudikál, és pofátlanul semmibe veszi a lengyel nép többségi akaratát.

Az apjáról is lehetne vitázni, hogy megüti-e az európai elvárásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés