Ferenc pápa nem ment neki Orbán Viktornak

2021. szeptember 22. 10:14
Sokan összecsapást vártak Orbán és a latin-amerikai pápa között, de ez elmaradt, sőt Ferenc méltányolta a magyar családpolitikát.

„Ezt a csodálatos eseményt, ami zarándokok százezreinek adott reményt a szekularizált Európa szívében, sajnos sokak úgy reklámozták, mint egy találkozót a »liberális pápa« és az »illiberális« miniszterelnök között. (…)

Mivel a magyar kormány kemény ellenzője a tömeges migrációnak, sokan összecsapást vártak Orbán és a latin-amerikai pápa között, aki gyakran sürgeti a Nyugati vezetőket, hogy nyissák meg határaikat a bevándorlók előtt. 

Ez az összecsapás, a sajtó nagy csalódására, nem történt meg. Órákba telne összeállítani azon »elfogulatlan« cikkek listáját, amelyek először kételkedtek a pápalátogatás tényében, aztán abban, hogy a Szentatya találkozna Orbánnal, majd végül biztosították az olvasót arról, hogy a pápa kétségkívül azért megy, hogy felelősségre vonja az olyan »gengsztereket« mint Orbán.

A dolog odáig ment, hogy a pápai látogatás hosszát (Ferenc pápa hét órát volt Magyarországon, míg Szlovákiában három napot) úgy értékelték, mint ami jelzés a magyar »populisták« felé.

Ami viszont valójában történt, az ellentmondott ezeknek a várakozásoknak. A találkozó Ferenc pápa (akit Pietro Parolin szentszéki államtitkár és Paul Gallagher, a külkapcsolatokért felelős érsek kísért) és a magyar politikai vezetés között hosszabb volt, mint tervezték, és »szívélyes hangulatban« telt. Később mindkét fél nyilvánossá tette, hogy az ökológiáról és Magyarország családpárti politikájáról beszéltek. 

A római visszaúton Ferenc pápa a sajtónak arról beszélt, hogy méltányolja a magyar családpolitikát és a természetvédelmet, de elismerte, hogy a migráció témájáról egyáltalán nem beszéltek. Azt is tisztázta, hogy budapesti útjának rövidsége csak logisztikai okokkal magyarázható, ezzel eloszlatva minden aggályt azzal kapcsolatban, hogy az politikai okokra volna visszavezethető.

A sajtótájékoztató második felében »az EU-ról, mint Scuhman, Adenauer és De Gasperi álmáról« beszélt, hozzátéve, hogy egyes érdekkörök „ideológiai gyarmatosításra próbálják használni az EU-t, s ez nem jó”. Ezek a megjegyzések, a sajtó sajnálatára, nagyon hasonlóak azokhoz, amilyenekkel Orbán szokta kiváltani az európai politikai elit haragját.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megrettent a nézésétől....

Nem, te vagy "pont olyan" mint egy Mandihoz méltatlan szellemtelen figura.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés