Sophie in 't Veld szerint az Európai Bizottság lemondatásához vezethet a jogállamisági vita

2021. augusztus 31. 20:44
A holland liberális EP-képviselő elszámoltatná Ursula von der Leyent, mert szerinte az Európai Bizottság hátráltatja a jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarország és Lengyelország esetében.

Sophie in t Veld holland liberális EP-képviselő Brüsszelben arról beszélt, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság bukását is okozhatja az, hogy a testület hátráltatja az úgynevezett jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarország és Lengyelország esetében – számol be az Euronews. 

Elszámoltatná Von der Leyent

A cikkből kiderül: elégedetlen azzal néhány EP-képviselő, ahogy a Bizottság a jogállamisági helyzetet kezeli. Azt szeretnék, ha az Európai Parlament beperelné a Bizottságot, amiért az nem alkalmazza a tavaly elfogadott jogállami mechanizmustm, amelyről – emlékezetes módon – tavaly decemberben egyeztek meg, Magyar- és Lengyelország vétóval való fenyegetése után.

Bizonyos parlamenterek terve az, hogy a normasértő tagállamoknak folyósított támogatásokat leállíthatná Brüsszel. Az Európai Parlament szerint a bizottság már januártól alkalmazhatta volna a rendszert. A holland liberális EP-képviselő, Sophie in t Veld a most megjelent könyvében azt írja, a mulasztásért el kell számoltatni az Ursula von der Leyen vezette testületet.

Végső esetben a parlament le is mondathatná a bizottságot – olvasható a cikkben.

„Ha úgy érezzük, hogy a Bizottság nem teljesít, akkor annak következményei lesznek. A végső következmény a bizottság lemondatása lehet. De szerintem erre nem fog sor kerülni. Viszont a parlamentnek nagyon gyorsan a bíróság elé kell vinnie a bizottságot, nem várhatunk még 3 vagy 4 hónapot a döntésükre” – mondta az Euronewsnak Sophie in 't Veld.

Át kell alakítani az Uniót?

A képviselő szerint át kell alakítani az EU-t, mert a mostani rendszerben a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak túlzott hatalma van,  az egyes tagállamok pedig itt megvétózhatják az őket érintő döntéseket, esetleges szankciókat is.

Az összes döntést ők hozzák, ami az emberek életét érinti, de közben joguk van blokkolni a saját kihágásaik miatti döntéseket is. Szerintem egy demokráciában szükség van fékekre és ellensúlyokra, az elszámoltathatóságra, de ez az elem hiányzik. Az Európai Tanács nem tartozik elszámolással senki felé, de ők döntenek a legtöbb ügyben” – jelentette ki a holland politikus.

Korábban a magyar igazságügyi miniszter bírálta az Európai Parlament fenyegetését a jogállamisági ügyben. Varga Judit erről azt írta, a parlament egyszerre szeretné az ügyész, a bíró és a végrehajtó szerepét eljátszani a folyamatban – zárul az európai ügyekkel foglalkozó oldal cikke.

Nyitókép:  Sophie in ’t Veld, az Európai Parlament, Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport elnökségi tagja beszél a 17. Budapest Pride Felvonulás és Pikniken a Városligetben.MTI Fotó: Mohai Balázs

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oké. Akkor nézzük meg a Sargentini szavazatszámlálást mégegyszer, ha ennyire szőrözünk.

Azt válaszold meg, miért van szükség az Európai Parlamentre, amikor az EU nem egységes állam, vagy föderáció? Az EU a tagállamok által megkötött, és az adott parlamentek által ratifikált szerződések alapján működik. Van egy szerve, az Európai Bizottság, amelyik ezeknek a szerződéseknek a betartását felügyeli. De mire jó az Európai Parlament, amelynek semmilyen felelőssége nincs, csak politikai kötözködésre alkalmas?

Az EU működéséért végső soron az államok működéséért felelős állam és kormányfők felelnek. Ők kötik meg azokat a megállapodásokat, kompromisszumokat, amelyek az egyes államok érdekeinek is megfelelnek. Milyen alapon keresztezné ezt a pusztán politikai habverést művelő Európai Parlament. Mit tesz hozzá ez a gyülekezet az EU problémáinak megoldásához - a pofázáson kívül?

Az EP viszont alkalmatlan arra, hogy az EU bármilyen problémájára megoldást találjon. Csak a pofázásra alkalmasak és kezdik érzeni, hogy ha érdemi problémákról van szó, az ideológiai szajkózáson kívül semmire sem alkalmasak. Az EU-n belüli hatalmaskodás, boszorkányüldözés az EU-t csak nevetségessé teszi, világpolitikai súlyához nem járul hozzá.

Az EU-s képviselők költségkereteinek elszámoltatására már sor került? Mert az lenne a legfontosabb és a legegyszerűbb.

Európa népeinek nincs közös akarata, nem létezik közös európai állam. Ezért létezik az észak-dél és a kelet-nyugat érdekellentét. Közös érdeke, közös akarata inkább az egyes államok állampolgárainak van, és ez a választott és felelős állam- és kormányfőkön keresztül érvényesül. Másképpen nem lehet, az államok operatív és felelős vezetőinek működését nem keresztezheti a semmilyen felelősséggel nem bíró, pusztán politikai dísznek kitalált, a a föderális Európa előfutárának szánt európai parlament.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés