Palkovics: 2024-ben kerülhet sor az első MotoGP-futamra a hajdúnánási motorpályán

2021. július 31. 09:19

A miniszter szerint az első verseny 2023-ban várható.

2021. július 31. 09:19
null

Az Európai Uniónak az a célja, hogy 2050-re balesetmentessé váljon a közlekedés, 2030-ra pedig a jelenleginek a felére csökkenjen a balesetek száma – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Autó- és Motorsport Fejlesztési Ügynökség (HUNDA) pénteki budapesti tanácskozásán. Palkovics László azt mondta: ez annál inkább szükséges, mert a közlekedési balesetek naponta 3500 életet követelnek világszerte, ami évi 1,3 millió halálesetet jelent, és együttesen 3 százalékkal csökkenti a világ GDP-jét. Ugyancsak cél a hazai halálos balesetek számának csökkentése, mivel 2011 óta évről évre mintegy 500 ember veszti életét a magyar utakon – tette hozzá.

Közútfejlesztés, 5G technológia

A halálos belesetek 93 százalékát emberi hiba okozza, a legtöbbször gyorshajtás, ittasság vagy a biztonsági eszközök, például a biztonsági öv használatának hiánya. A legtöbb áldozat a fiatalok közül, az 5-29 éves korosztályból kerül ki, a leginkább veszélyeztetettek a gyalogosok, a motorosok és a kerékpárosok – sorolta. A kormány a többi között a közutak fejlesztésével, oktatással, az 5G technológia közlekedésbiztonsági alkalmazásával, drónok használatával és tesztpályák létesítésével igyekszik javítani a közlekedésbiztonságot – közölte.    

A közútfejlesztés területén az a cél, hogy 2025-re valamennyi megyei jogú város elérhetővé váljon gyorsforgalmi úton, a Magyar falu program keretében pedig 1529 kilométernyi útszakasz újul meg. Összességében a következő időszakban 3200 milliárd forint értékű közútfejlesztés valósul meg, ezen belül 1800 milliárd forint a hazai forrás. Az intelligens technológiák, az 5G hálózatok és a drónok segítségével minimalizálhatók a dugók, torlódások, így elkerülhetővé válik a balesetek egy része – ismertette.

Zalaegerszeg, Hajdúnánás

Hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeg mellett a világ legmodernebb közlekedési tesztpályája épül, valamint a már meglévő és az épülő motorsportpályákon is működtetnek majd vezetéstechnikai központokat. Része az akcióprogramnak a gyermekek felkészítése is a biztonságos közlekedésre – fűzte hozzá. Palkovics László arról is szólt, hogy a tervek szerint 2023-ban már meg lehet tartani az első versenyt a hajdúnánási motorpályán, 2024-ben pedig sor kerülhet ott az első MotoGP-futamra is. A tanácskozáson díjakat is adtak át: az év hídja a szolnoki Tiszavirág híd lett, az év körforgalma pedig egy pápai csomópont a 83-as és a 838-as út találkozásánál.

(MTI)

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2021. július 31. 14:15
Hát ez a moto Gp pálya 65 milliárdból, ez több mint fura, nem sok értelme van. Nem tudom kik lobizták ki ezt akormánynál, de tényleg lehetne értelmesebb dolgokra költeni. Ez elég nagy hülyeségnek tűnik... Mondom ezt úgy, hogy a kormány gazdaság politikája nagyjából jó, de ez baromság. Úgyanez vonatkozik az F1-re is, benne van évente jó néhány 10 milliárdba, aztán jó ha 10 emberből 1-et érdekel.
bunko_jobbos
2021. július 31. 12:54
1. ár jó ideje csak azt tudják mondogatni a libbantak, hogy mit miért NEM LEHET megcsinálni, lásd Nolimpia. Nyilván ezt is hozni fogja a pénzt. Ha még sokáig maradnak Viktorék, akkor pár évtized alatt lesz kiváló színvonalú autópályahálózat (minden megyei jog. város bekötése, 3 sávos M1, M7, keresztirányú autópályák), atomerőmű, korszerű vasút (saját gyártású kocsik, lecserélt mozdonyok), színvonalas turisztikai ágazat (Budai Vár, Városliget, MotoGP a meglévő attrakciók mellé), megújult oktatás stb. Ha hagytok nekünk időt, akkor 20 év múlva egy virázó országot hagyunk hátra a fiatalabb korosztálynak. Aztán hogy ők mit kezdenek vele, azt már ők tudják. Vélhetően elbasszák, mint a németeknél, mert ez a természet rendje. 2. A cikk nem csak a MotoGP-ről szól. A legfontosabb a közlekedés biztonságának növelése, mert a napi 1,5 halálos áldozat elég sok (pedig sokat javult). Jó lenne erre is egy program.
Lauder Stenonis..
2021. július 31. 09:58
Mit egy falat kenyér az éhezőnek, úgy kell nekünk ez a Moto GP. Majd kimegy mind az 500 magyar motorverseny rajongó, plusz még jön hozzá néhányszáz turista. Ennyi erővel rakhatnánk egy nagy tábortüzet 65 milliárd forintból. Értelme több lenne.
AROON
2021. július 31. 09:32
Örülök neki, a motogp is lesz az országban. Jobb mint az F1.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik