Szét fog szakadni az Unió

2021. július 26. 19:35

Fricz Tamás
Magyar Nemzet
A lassan hetven éve tartó konfliktus mára válságot teremtett az unióban.

„A maastrichti szerződés alapján létrejött Európai Unió 1992-es megalakulása utáni éveket egyfelől továbbra is a lopakodó föderális törekvések jellemezték, amelynek során a legkülönfélébb területeket, szakpolitikákat igyekeztek szupranacionális szintre emelni. Ezek olyan kísérletezések, amelyeknek a továbbgyűrűző és tényleges hatásairól elfelejtették tájékoztatni az európai állampolgárokat.

Másfelől a kilencvenes és a kétezres évek a szerződések kora is; ebben az időszakban sorra-rendre születnek az unió működéséről szóló megállapodások a tagállamok között. Ezek meghatározó jellemzője, hogy – szemben a szakterületeken megnyilvánuló lopakodással – nyíltan a többségi döntések számát s ezzel a föderális elemet növelte az unióban. Ez történt az amszterdami szerződésben (1997–1999), illetve Nizzában (2000–2001) is, ráadásul a nizzai szerződés megerősítette az ­Európai Bizottság (bizottság) elnökének pozícióit, illetve az Európai Parlament (parlament) jogalkotói szerepkörét.

Új helyzet alakult tehát ki az unió immáron hetvenéves történetében, amely a két államszövetségi koncepció közötti konfliktus markáns kiéleződésével, az alternatívák látványos szembekerülésével jellemezhető a leginkább. Az sem vitás, hogy ebben a szembenállásban Magyarországnak a szuverenista oldalon meghatározó szerep jutott. A korábbi évtizedekkel szemben, amikor az akkor még főleg nyugat-európai országok újra és újra kompromisszumokat kötöttek egymással föderális vagy kormányközi irányban, most mindez tetéződött egyfajta Nyugat és Kelet közötti törésvonallal is, ami még nehezebbé teszi a megoldást az eltérő történelmi, kulturális és értékrendi beállítottságok között.

Annál is inkább, mert míg korábban a »nyugat-európai« országok mintegy tudomásul vették a francia–német tengely irányítását, addig a közép-európai országok nem nyugodhatnak ebbe bele, mert a két központi hatalom szándékai számos kérdésben sértik a közép-európai országok nemzeti érdekeit. Így összességé­ben több törésvonal csúszik egymásba a két tábor között, ami minden eddiginél élesebbé teszi a konfliktust, többek között éppen a föderalizmus-globalizmus, illetve a nemzeti szuverenitás elvei között.

Összességében tehát a lassan hetven éve tartó konfliktus mára válságot teremtett az unióban, s ebben az időszakban, ez év májusában kezdődött el egy átfogó vita, konferenciasorozat az unió lehetséges jövőjéről. Megítélésem szerint a válság és a két világnézet, kulturális és értékbeli beállítottság közötti törésvonal olyan mértékben elmélyült – gondoljunk csak a magyar gyermekvédelmi törvény elleni, példátlanul penetráns és intoleráns támadásra –, hogy ma már számomra az is kérdés, hogy jelenlegi formájában egyben maradhat-e az unió.”

Fotó: Illustration, Tower of Babel over Europe.Wieslaw Smetek / Smetek / Photononstop via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

azert nagyon ok se erolkodtek leplezni mit is ertenek alatta.

"Internacionalista az, aki fenntartas nelkul, ingadozas nelkul, feltetelek nelkul kesz megvedeni a Szovjetuniot, mert a Szovjetunio a forradalmi vilagmozgalom bazisa, ezt a forradalmi mozgalmat pedig lehetetlen vedelmezni es elobbre lenditeni, ha nem vedelmezzuk a Szovjetuniot. Mert aki a vilag forradalmi mozgalmat a Szovjetunio megkerulesevel es a Szovjetunioval szemben szandekozik vedelmezni, az a forradalommal kerul szembe, az okvetlenul a forradalom ellensegeinek taboraban kot ki."
/Sztalin/

Szólj a Föld tengelyének, hogy ne dőljön, a Holdnak, meg, hogy tartsa a távolságot. Ha nem engedelmeskednek, akkor imádkozhatsz csak.

Egy mesterséges birodalom fennállása csak véges lehet. Ezt érzik az EU vezetők is, csak figyelni kell. Az Európai Ügyészséggel már rendőrállammá alakítanák, mert a kelet bővítéssel elszámolták magukat. Az egyik birodalomból szabaduló államok nem akarnak egy másik birodalom bólogató alattvalói lenni. Európa az egykori vasfüggöny mentén már most kétféle képet mutat. Ez még Németországon belül is látszik.

Értelmes érvek híján te is csak arra vagy képes, hogy nyugat felé szervilisen hajlongj, itthon pedig a szervilizmusod okán felsőbbrendűnek képzeld magad. Nyugati barátaid nem tűrik a nyílt vitákat, mert már szembe mennek az alapvető szabályokkal is.

De ez még nem cáfolja az állítást, hogy Cseh Katalin, a Momentum egyik alapító tagja családi vállalkozásán keresztül hamisított számlákat a párt részére. Egyszerűen azért, mert a dolog nem lett kivizsgálva.

Tanulj meg értelmezni. Azt írtam, hogy nem cáfolja. Most pedig van egy másik ügy, a céghálóval kihalászott EU pénzek ügye, amiről viszont egyből az jut az ember eszébe, hogy na, ugye!

A Pegasus ügyben eddig csak feltételes módban tett megfogalmazások vannak. Valakik kirobbantottak egy izraeli védelmi cég rovására egy ügyet, ami, mivel titkosszolgálatokat érint, soha nem lesz teljesen átlátható.

40 érintett ország közül a fele hallgat. Adalékként pedig csak annyit, ha tényként kezelik, hogy nyugat európai telefonokra a marokkói titkosszolgálat telepített szoftvert, akkor logikus feltételezés, hogy ezt más országok rovására más titkosszolgálat is meg tudja tenni. Hogy aztán legyen mit megtalálni. Elvégre Merkelt is lehallgatták a baráti szövetségesek.

Van állítólag 300 magyar érintett, ebből kb. 10-15-ről beszélnek, de mi van a többivel? Lehet, hogy azok nem az ellenzéki narratívát erősítenék?

Miért kéne ismét betagozódni egy egyre inkább ideológiai alapú birodalomba? Száz év alatt a Harmadik Birodalom és a Szovjetúnió után ez a harmadik, amelyik kizárólagos gondolkodásmódot akar előírni. Sőt, az Európai Ügyészséggel már rendőrállamként szeretne működni. Ne legyenek kétségeink, a hazájában is törvénysértő, onnan kimentett, ezért kézben tartható Laura Kövesi ahogyan Romániában, úgy itt is koncepciós pereket fog indítani.

A szovjet diktatúra is megtalálta mindig az ilyen vádak alapját, az Európai Ügyészség sem lesz más. Korrupcióval bárhol, bármikor, bárkit meg lehet vádolni, csak megfelelő irányelveket kell felvenni hozzá. És később már el lehet jutni odáig is, hogy az egykori szovjetellenesség mintájára az EU elleni kritika is vádemelés alapja legyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés