Leszámolásokat hozhat a Momentumban a Cseh Katalin körüli botrány

2021. július 25. 11:02
Elemzők szerint Cseh Katalin esetleges kizárásával is csak a tüzet olthatná a Momentum.

Leszámolásokat hozhat a Momentumban a Cseh Katalin körüli botrány – írta meg vasárnapi cikkében a Magyar Nemzet. A lap azt írja: elemzők szerint az egész baloldal számára rossz ómen a politikus körüli, egyre terebélyesedő botrány, Cseh Katalin esetleges kizárásával is csak a tüzet olthatná a Momentum. A politológusok azt is aláhúzták: a baloldal következmény nélküliségére újabb példa, hogy, Cseh nem mondott igazat a céges szerepéről.

A Cseh Katalin körül kipattant botrány messze túlnyúlhat a Momentum EP-képviselőjének személyén, s rontja az egész baloldali összeborulás esélyeit a 2022-es országgyűlési képviselő-választáson – vélik a lap által megkérdezett szakértők. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy jelentősen felerősödhetnek a Momentumban a belső feszültségek. „A legutóbbi tisztújításuk is jól mutatta a törésvonalak jelenlétét” – mondta. (A küldöttek gyakorlatilag a teljes elnökséget lecserélték.)

Az elemző szerint a Momentum nem jöhet ki jól Cseh Katalin botrányából

„Egyes hírek szerint a párt felső vezetésében is feszültségek vannak, ezért a jelenlegihez hasonló botrány alkalmat adhat a belső leszámolásokra a különböző érdekcsoportok, vagy politikusok között” – fejtette ki a politológus. Hangsúlyozta azt is: erősen rombolja a Momentum hitelességét, hogy miközben folyamatosan azzal vádolták a kormányt, hogy a saját körének osztja az uniós pénzeket, addig most kiderült,

az ellenzéki politikusok és azok érdekkörei is több milliárd forintos uniós forráshoz juthattak.

„Miközben diktatúrát kiáltanak, és mindennek elhordják a kormányt, addig kettős játékot játszva nem csak felvették a kormány által odaítélt pénzt, hanem még aktívan pályáztak is forrásokra, amit ráadásul eltitkoltak a szavazóik előtt” – mutatott rá Boros Bánk Levente.

Eső után köpönyeg

„A professzionálisan működő pártok nagyon gyorsan lezárják a hasonló ügyeket, és nem hagyják, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet. Az tenne a legjobbat a Momentumnak, ha megválnának Cseh Katalintól, és nagy hiba volt, hogy ezt nem lépték rögtön. Bár még rájöhetnek, hogy ez az egyetlen járható út számukra, az már csak tűzoltásra lenne elég, ebből az ügyből már sehogy sem tudnak jól kijönni” – fejtette ki az igazgató.

Boros Bánk Levente arra is kitért, amellett, hogy a Momentum alkupozíciói minden bizonnyal romlanak a szivárványkoalíción belül, ám maga az egész Gyurcsány-vezette összeborulás is megszenvedheti a botrányt.

„A választások előtt lefolytatott tárgyalások eredményeként lehet, hogy a Momentum végül kevesebb jelöltet indíthat, ám ez egy zéró összegű játszma, s attól a baloldal egészének nem lesz több mandátum megszerzésére kilátása. Mivel azonban egy baloldali lista van, Cseh Katalin botránya ráéghet az egész szivárványkoalícióra” – fejtette ki az elemző.

Gyurcsány jóindulatára bízva

„A botrány következményeképpen Fekete-Győr András pártja a vártnál is rosszabbul jöhet ki az előválasztásnak nevezett balliberális háttéralkukból, és lassan már annak is örülhetnek, ha a frakcióalapításhoz szükséges minimális számú képviselőt be tudják juttatni a parlamentbe 2022-ben. Ez komoly presztízsveszteség számukra, hiszen pár éve még ők voltak a baloldal nagy reménységei, ma azonban már Gyurcsány Ferenc jóindulatán múlik, hogy néhány budapesti egyéni körzetben indulhat-e momentumos jelölt” – ezt már Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője nyilatkozta a lapnak.

A politológus úgy vélte, a botrány nem fog elülni, sőt, az eddigieknél is nagyobb hullámokat fog verni, ami akár Cseh Katalin politikai karrierjének a végéhez is vezethet, ha esetleg kiderül valamilyen szabálytalanság, ami a baloldal egészének árthat.

Baloldali struccpolitika

Mint Deák Dániel rámutatott, Cseh Katalin a mindenki számára elérhető tényekre fittyet hányva több dolgot is valótlanul állított, amikor a felmerült vádakra reagált, ez pedig abba a „hagyományba” illeszthető be, hogy a baloldalon szinte minden következmény nélkül marad.

„A súlyos hibákat sem ismerik el, és nem vonják le ezekből a konzekvenciákat. Elég csak a 2006-os őszödi beszédre gondolni, amelyben maga Gyurcsány Ferenc ismerte el, hogy valótlan állításokra alapozta a választási kampányát. De gondolhatunk például Karácsony Gergely főpolgármesterre is, aki még a saját végzettségével kapcsolatban is hazudott az önéletrajzaiban. S nincs ez másként a magukat új generációs mozgalomnak aposztrofáló momentumosok esetében sem, hiszen éveken át azt hangoztatták, hogy ellenzéki nem nyerhet uniós forrásokat Orbán Viktor »diktatúrája« miatt, miközben a valóságban saját maguk is jelentős forrásokhoz jutottak a különféle pályázatoknak köszönhetően” – fogalmazott Deák Dániel.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A momentum jelentése: lendület. A lendület, más erő hiányában, nem tud irányt változtatni.

Jellemzően hülye névválasztás a politikában.

Na ne vicceljünk már... milyen lemondás vagy kizárás?!?
Gyurcsány (!!!) három éven át nem mondott le Őszöd után, ma is a legerősebb ellenzéki párt teljhatalmú örökös elnöke. És aztán hosszan sorolhatjuk Kispesttől bírólászlóig.

Cseh ezekhez képest ipari tanuló.

Még egyszer: ballib oldalon ki az, aki utoljára vállalta a felelősséget bármiért is? Nos?

Válaszok:
Karvaly | 2021. július 26. 9:09

Nem angol jelentésből vezetve még hülyébb politikailag. Lehet folytatni: epizód, jelenség.

Biztos lehetsz benne, hogy ha a Fidesz által irányított nav talál valamit amire rámozdulhat, akkor meg is teszi, hiszen nem hagyhatja ki azt, hogy eljárjon egy momentumos ellen.

Game over hullababa.

És minden valószínűség szerint akkor sem önszántából mondott le, hanem az az EKB hitel feltétele volt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés