Izraeli kémszoftverrel figyelhettek meg magyar közszereplőket

2021. július 18. 23:00
Egy kiszivárgott anyag szerint a Pegasus nevű kémprogrammal megfigyelték Varga Zoltán milliárdos médiamágnást és Simicska Lajos fiát is.

A Direkt36 állítása szerint több ismert magyar közéleti személyiséget is megfigyeltek egy NSO nevű izraeli cég mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására kifejlesztett kémprogramjával, mint írják, egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel.

A Pegasus művésznevű kémprogrammal távolról, észrevétlenül lehet behatolni a kiválasztott iPhone-okba vagy Androidon futó eszközökbe egy olyan kiskapun keresztül, amelyről a gyártók és a mobiltelefonok szoftvereinek a fejlesztői sem tudnak. A kémprogram képes üzeneteket, fotókat és e-maileket továbbítani a célszemély mobiltelefonjáról, de beszélgetéseket is lehet rögzíteni vele, és mikrofont is aktivál, ha kell.

A cikk szerint több mint 300 magyarországi célszemélyről tudni, szerepel a listán többek között a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, továbbá Simicska Lajos fia is, valamint a CEU egykori diákja, Adrien Beauduin, akit egy 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe.

A Pegasust az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak. A programot a hivatalos szervek csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek megfigyelésére használhatják.

Az ügy kapcsán Stummer János (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) ellenzéki politikusok rendkívüli nemzetbiztonsági bizottsági ülést kezdeményeznek.

A kép forrása: Pixabay

Összesen 173 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miután a szoftvert gyártó cég több ponton is cáfolta az eredetileg a Forbidden Stories által kirobbantott ügyet, Szijjártó Péter is egyértelmű cáfolatot adott a kérdésre. A kül-ügyminisztert ugyanis arról tájékoztatta az általa felügyelt Információs Hivatal, hogy nem vásároltak a Pegasus szoftverből, így nem is használták azt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés